петък, 31 август 2012 г.

ИНЖ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ: 3 ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ОТВАРЯМЕ В МИНИТЕ

ударно възраждане на рудодобива

*С новите рудници ще има производство на концентрат между 5-6 хил. тона месечно или годишен добив от около 60 хил. т. оловно-цинков концентрат, което не се е постигало от времето преди приватизацията през 1998 г., когато са работили всички рудници едновременно в този район, съпостави собственикът на “Горубсо-Златоград” и “Горубсо-Мадан” 

Г-н Вълканов, празникът на миньора донесе много еуфория в Златоград и Мадан, но темата, която вълнува най-вече работниците, е заплатата им. Досега има ръст средно с по 200 лв. в бившето предприятие на Валентин Захариев.
- Подготвил съм 10 млн.лв. за невнесени осигуровки на миньорите, които не са плащани от 5-6 години. Тези хора не са осигурявани и не могат да се пенсионират, ако не им платя осигуровките. Това ще стане до две седмици и парите ще влезнат в републиканския бюджет. До момента са разплатени и  стари задължения на “Горубсо-Мадан” от общо 24 млн.лв., като отделно са заделени и 20 млн.лв. за нови инвестиции.
За трите месеца след продажбата на минното дружество е възстановено основното производство на рудодобива.
- Разбрахме, че подновявате техниката в рудниците.
- Вече има нужната техника - вагони, товарачни машини, предпазно оборудване. В маданските мини ще се внедри и нов вид самоходни машини, които не се движат по релси. Предстои пускането на още нови рудници и откриване на нови работни места в района на Мадан и Златоград. През септември “Минстрой холдинг” АД ще получи и 2 нови концесии за добив на оловно-цинкова руда край Златоград - където ще заработят двата рудника “Шахоница” и “Печинско”,  и  ще се наемат още 800 души. Други около 650 миньори ще бъдат назначени в маданския рудник “Върба-Батанци”, за който през май тази година сдружението на холдинга и КЦМ -Пловдив, също получи концесии за добив. В момента там се изпълнява програма по отводняване и възстановяване, която ще приключи до три месеца. Подготвени сме за тежка и голяма инвестиционна програма от Златоград до Рудозем - това е 40 км - подземна мрежа.
- Това не е ли скъпо начинание?
- Имаме осигурено финансиране от 20 млн.лв., което стои в банката. Аз няма да търся тепърва средствата - готов съм с тази частна инвестиция. Това ще се случи в рамките на тази, следващата година и в 2014 г.,  когато ще приключи изцяло пускането на всички нови рудници.
- Какви са очакванията Ви за размерите на добития концентрат, след като се включат и новите рудници?
- Ще има производство на концентрат между 5-6 хил. тона месечно или годишен добив от около 60 хил. тона оловно-цинков концентрат, което е изключително високо постижение. Това не се е постигало от времето преди приватизацията през 1998 г., когато са работили всички рудници едновременно в този район.
- Заварихте не само мините в окаяно състояние, но и фабриката в Рудозем, която спешно имаше нужда от свежи пари за оборудване, а и за хвостохранилището.  
- За последните 4 месеца в обогатителната фабрика са пуснати 3 нови мелници, а до края на септември ще заработи и 4-та. Така РОФ ще е готова да поеме преработката на руда от всичките нови рудници, които ще се разкрият. В момента се прави и инвестиция в надграждането на хвостохранилището в Рудозем, което  ще приключим до месец-два. Така като собственик на двете обогатителни - фабриката в Рудозем и Ерма река край Златоград, на хвостохранилището, както и на всички рудници в района, ще затворим производствения цикъл и ще сме готови за дългосрочна работа, в която ще бъдат заети около 3 хиляди души миньори и спомагателен персонал.
- За да инвестирате толкова крупни суми в момента, в който оловото и цинка нямат добра цена на Лондонската борса, явно сте убедени, че Родопите разполагат с добри руднични запаси.
- Според геоложките проучвания, доказаните запаси са средно до 2-3 млн. тона на рудник - тоест около 15 млн. тона запаси за 30 години напред, като ще се правят нови разкрития, сондажи и ще се увеличава полето за работа. Имаме планове и за геотермалните водни находища в Ерморечието. От години се занимаваме с този въпрос. Разчитам на правителството, че ще продължи спрения проект за докарване на геотермалните води в Златоград. Премиерът Борисов го потвърди, както и двамата министри на икономиката Делян Добрев и социалният Тотю Младенов, които бяха гости на тържествата в Мадан и Златоград. В Златоград има много хотели и минералната вода ще стане нещо, което в годините сме го мечтали- ще направим отопление на всички обществени сгради - болници, детски градини, административни сгради. Ще има и балнеология. Тази вода може да се използва и за производство на електроенергия. Правителството подкрепя проекта за докарване на термалната вода от Ерма река в Златоград. Според това, което съм чувал - за 2012 г. са осигурени средства за проучвания и в следващата 2013г. може да се започне работа.
Разговора води:
Яна ХРИСТОВА

ПИРИН СЕ ОЖЕНИ ЗА РОДОПА


В църквата “Св. Троица”

“Пирин се жени за Родопа”  - такава сватба вдигнаха в смолянското село Гела на 25-и август 2012 г., събота. В духа народни традиции протече цялото бракосъчетание между младоженците Тодора Илчева и Димитър Шербетов. Те и техните близки пресъздадоха сватбените обичаи в Пирин и Родопа планина, откъдето са корените им. По-голямата част от поканените гости бяха облечени с народни носии. Двамата млади сключиха граждански и църковен брак в църквата “Св. Троица”. Лично кметът на с. Гела, Христо Драганов извърши брачния ритуал. На венчавката присъстваха гости от цялата страна - възхитени от красотата на планината и гостоприемството на родопчани.
Михаил ХУБЧЕВ
Снимки: Ваня Томова

четвъртък, 30 август 2012 г.

ОБЛАСТНИЯТ ЛИДЕР НА БСП ДОРА ЯНКОВА: ДОГОДИНА ЩЕ СЕ НАЛИВАТ МНОГО ПАРИ С ИЗБОРНА ЦЕЛ

Догодина ще се наливат много пари с изборна цел, заяви членът на изпълнителното бюро на БСП и лидер на партията в Смолянско Дора Янкова на нарочна пресконференция в София. Поводът за репликата й бе методиката на финансовото министерство, по която ще бъдат разпределени в бюджет 2013 г. парите за общините. Тя прозря в подготовката на бюджета голям натиск към общините ите данъци и такси.  Каква икономическа и политическа среда имат българските общини, че кметовете продават активите им, попита правителството екскметът на Смолян и доскорошен председател на НСОРБ. И напомни на министър Дянков, че България е парламентарна република с местно самоуправление и орязвайки бюджета на общините, Дянков се намесва в управлението им.
Депутатът-социалист Димчо Михалевски пък обяви, че дълговете на общините растат главоломно и са достигнали над 1 млрд. лв. От тях 180 млн. лв. са просрочени, а 950 млн. лв. към банки, облигационни заеми и доставчици, се плащат навреме. Социалистите обвиниха финансовия министър, че е раздал “под масата” 100 млн. лв. на гербаджийски общини, без това да е гласувано в НС. Според Михалевски методиката на ведомството на ковчежник №1 в България, по която ще бъдат разпределени парите в бюджета за общините догодина, е порочна и некоректна. Чрез нея се узаконява целевото раздаване на допълнителни средства в изборната година. Ще настояваме държавата да спре да мери с рейтинги общините и на тази база да раздава пари на онези, които са й симпатични, отсече още Михалевски. 
Любен Любенов

РУДОЗЕМСКО КАРА БЕЗ СПЕШЕН ЦЕНТЪР

Румен Пехливанов

5 ДНИ В СЕДМИЦАТА - РИСК
* Няма и доктор, пишат в жалба лекари специалисти от бившата МБАЛ, които уж имат договори със ЦСМП, но вместо тях дежурят медици от Мадан и Смолян, дори самият шеф - д-р Денев, разказват от миньорския град  

* Вече месец на писмото им до министъра на здравеопазването няма отговор, а депутатката д-р Даниела Дариткова и областният управител обяснили, че препратили сигнала до министър Атанасова 

* Заповедта за 24-часовото дежурство на центъра е министерска и само министър може да я отмени, напомня кметът Румен Пехливанов


Рудоземско кара без Спешен център, сочат в своя жалба до министерството на здравеопазването група лекари специалисти от закритата преди години в града МБАЛ. Медиците са алармирали Десислава Атанасова още преди повече от месец - на 23 юли, но досега нямат никакъв отговор. А положението в общината е сериозно, тъй като 5 дни в седмицата реално няма екип на Спешното. От 1 август 2012 г., когато по техни думи с разпореждане на директора на ЦСМП -Смолян, д-р Велин Денев, кабинетът работи само вечер, събота и неделя, и в празнични дни. И това става при условие, че в района няма болница, поради което през май 2010 г. по решение на министерството на здравеопазването е разкрит спешен кабинет. Сиреч тогавашният здравен министър изрично се е произнесъл, че има необходимост от такова 24-часово лекарско дежурство, което да обезпечава спешните случаи на територията на общината. С разпореждането си обаче д-р Денев променя статута на кабинета, без да се интересува, че хората остават без лекар, алармират от Рудозем. И напомнят, че ситуацията се повтаря, тъй като миналата година директорът на ЦСМП през лятото си позволил същата процедура, но тогавашният здравени министър реагирал веднага и центърът в града им проработил.
“В сградата на болницата е разположен филиалът на ЦСМП, към който дежури един екип от трима човека - на пулта сестра или фелдшер, един шофьор и един фелдшер или лекар, а те са само двама лекари.” Поради което в работните дни понякога “спешната помощ се свежда само до сестринско и фелдшерско ниво”, пишат още медиците, с което дават сигнал, че това може да коства човешки живот, тъй като нито сестрата, нито фелдшерът могат да поемат отговорност, каквато носи лякарят при по-тежки ситуации.
Имаме 3-месечни граждански договори, които изтичат през септември и на базата на отработените дежурства ни се заплаща, обясни във вторник бившият шеф на МБАЛ-Рудозем, д-р Цвятко Хаджиев, който също е давал дежурства в кабинета. Но този месец сме имали по едно-две, а за месец септември не сме включени в графика, посочи още той. За сметка на това за дежурства пристигат лекари от Смолян и Мадан, както и самият д-р Денев, който също отработва при нас дежурства, обяснява зачуден от ситуацията дългогодишният медик. И напомня, че през зимата пък техният шофьор с линейката е ходил да дава дежурства в спешния център в Девин, по заповед пак на д-р Денев.
Обясни ни, че тамошните шофьори надхвърлят позволените часове за дежурства, затова праща водач от Рудозем. Каква му е икономията при условие, че линейката пътува на 100 км. до Девин, не е ясно, разказва още той. Но бе категоричен, че здравеопазването в района има нужда от 24-часовото лекарско присъствие в Спешното.
Разговарял съм с д-р Даниела Дариткова и с областния управител инж. Стефан Стайков, запознати са с проблема, посочи и кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Смолянската депутатка, която е председател на здравната комисия в парламента обяснила, че препратила сигнала по компетентност на министъра на здравеопазването, поясни градоначалникът. От поредицата интервюта на самата министър Десислава Атанасова пак стана ясно, че тези дни е на гръцкото море, водена от смолянската депутатка. Дано там д-р Дариткова намери възможност да й обясни проблема, изразиха надежда родопчани, които още помнят, че по времето на този мандат се закри тяхната болница. 
По-важното е, че с министерска заповед е разкрит кабинетът в Рудозем през 2010 г., сиреч заповедта на директора на ЦСМП-Смолян, не може да отмени министерската, нито да ограничи действието й, както е в случая, вметна градоначалникът на миньорския град. И посочи, че е информирал за случая и БЛС.
Анета ТОДОРОВА           

ТОАТАЛЕН ПОГРОМ НА ТЮТЮНА В СМОЛЯНСКО


* 70-80% по-слаба реколта отчитат в региона

* В Доспатско търсят по-изгодна цена, а в Неделинско ще преговарят за компенсации

Стоян Беширов
Сушата свърши тютюнопроизводството в Смолянско. 70 - 80% по-слаба реколта отчитат производителите в доспатското село Бръщен. В селото се обработват 350 дка с ценното растение, над 80 са семействата, които си вадят прехраната с това. Кметът на селото Кемил Кочаков сочи, че тютюнопроизводството пада тотално надолу. До преди две години добивите в Бръщен достигаха 100 тона, миналата година отидоха наполовина - с 55 тона, а за тази кметът прогнозира, че ще добият около 40 тона тютюн. Три фирми за изкупуване на жълтото злато са минали през селото. Гръцката “Михаилидис” искаха да купуват още от 1-ви септември, тъй като има сключени договори с цигарения гигант “Филип Морис”, но хората все още нямат готовност, брането не е приключило, посочи Кочаков. Другите два прекупвача са от Кърджали и Шумен, но нито един от тримата не е споменал за размер на изкупните цени. 70 семейства от селото са подписали договори с “Михаилидис”, но според кмета, контрактите нямат юридическа тежест. Гърците ги правят, за да си планират къде, колко ще изкупят.Така че хората не са вързани с тях и ще продадат продукцията си на този, който даде най-голяма цена, за разлика от предишни години, когато фирмите им даваха семената и гаранции, че ще им изкупят реколтата.
Тютюн има кой да изкупува, но няма кой да го работи, заключи кметът Кочаков.  
В Црънча пък отчитат лек растеж на засетите декари с тютюн. До миналата година намаляваха, но през тази имаме с  20 дка. в повече, заяви кметът на селото Илиян Долапчиев. Над 50 семейства в доспатското село се прехранват с отглеждането на жълтото злато, като 170 дка. са засети. Но и тук сушата не подминава реколтата, която ще е много по-малка в сравнение с миналата година. До 2011-а година брахме 250 кг. от декар, тази ще падне под 150 кг., иначе в качеството на продукцията няма да има разлика, посочи Долапчиев. И допълни, че досега никой не е договарял изкупни цени, и хората са в неведение за размера им, както и за това дали ще имат някакви компенсации заради лошата реколта.
Изключително тежко е положението на тютюнопроизводителите в Неделинско, сочи кметът на града под Св. Неделя Стоян Беширов. И той потвърди, че това лято няма да има почти никаква реколта, което се дължи на липсата на вода, а изкупната цена ще е много малка за сметка на огромния труд, който са хвърлили съгражданите му по отглеждането на растенията. Очаквам представители на фонд “Тютюн” да дойдат тук на място, след празника на двугласа, за да обсъдим евентуални компенсации за хората. За да не са хамалували напразно по нивите, посочи още градоначалникът.  
Орлин КИСЬОВ

вторник, 28 август 2012 г.

ЗА СУРОГАТСТВОТО И СЕМЕЙСТВОТО - ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ Е ПРАВ И НЕ СЪВСЕМ

* Потокът от народ не секна два дни в катедралата “Св. Висарион” заради мощите на Св. Йоаким и Св. Анна 

Хиляди се поклониха в Смолян пред мощите на Св. Праведни Богоотци Йоаким и Анна - родители на Св. Богородица. Потокът от хора в катедралата на “Св. Висарион Смолянски” не секна и през двата дни - събота и неделя, до понеделник сутринта. На моменти опашката достигаше чак до външните врати, а появата на светите частици в Родопите е заслуга на владиката Николай, както отчете митрополит Тамасу Исайя от Кипърската православна църква, който ги донесе в България. Веднага след неделната служба на пловдивския духовен глава в съслужение с предишния смолянски епископ Антоний и настоящ епископ на Западната ни църква, гръцкият владика поощри дядо Николай за застъпената  позиция в името на християнското семейство и борбата срещу нравствения упадък.
Цяло слово прочетоха от името на пловдивския митрополит, веднага след литургията. За пореден път Николай се обяви срещу сурогатното майчинство ползвайки тълковния речник. “Сурогат е непълноценен заместител, поне се прави, че не е майка, а произведеното от нея не е дете, а е наречено непълноценен продукт, което ще рече стока” - задълбочи се той в обясненията, ползвайки речника. “Какво може да накара една жена да извади плода от утобата си и да го предаде на друга жена” - попита риторично той. И сам си отговори - безработица и физически глад. И сложи знак за равенство между сурогатството, и последния нашумял в медиите случай, в който 31-годишен баща бе предложил бебето на приятелктата си в сайта БГ-мама за 5 хил.лв. От него всички се възмущават, но не и от сурогатството, което ще позволи жената да търгува със себе си и да ражда децата на богаташите, възкликна още митрополитът. Преди това обаче направи уговорката, че това е личното му мнение в защита на Църквата, което по принцип е така.
Владиката е прав, но забравя, че всичко е от Бога. А Библията е съхранила такова сурогатно майчинство, както и да го нарича той сега. В Свещеното писание Битие 30:1-43, е описано, че Рахил е дала робинята си Вала на своя съпруг Яков: “Ето робинята ми Вала. Легни с нея, за да роди тя на моите колене, та чрез нея и аз да имам деца”. “И Вала забременя и след време роди си на Яков. Тогава Рахил каза”Бог е моят съдия - той чу гласа ми и ми даде син”. Бог обаче не забравил за нея - “Накрая Бог си спомни за Рахил и Бог я чу и й отговори, като позволи тя да има деца. И тя забременя и роди син". Тази притча, както и оная за 80-годишните Сара и Авраам, които също нямали деца, но робинята им Агар родила Исак, да си спомни митрополитът и да признае по християнски, че всичко е от Господа. А той ни е дал шанс да разрешаваме проблемите  - един от които е и безплодието. Виж, Христос никога не се е произнасял положително за парите, с които днес се свързва сурогатното майчинство. Макар че в библейския смисъл робините са раждали деца на господарите, а няма отбелязване на обратното, което в днешното съвремие би се възприело като дискриминация. Друг е въпросът, че никой тогава не е питал робинята иска ли го това. Какво да кажем за изгонената от Сара Агар заедно с детето й в пустинята, господарката вече си сменила мнението и не искала робинята да й се присмива, че е бездетна - и такива човешки взаимоотношения описва Библията, които не са чужди и днес при сурогатното майчинство. 
Владиката осъди безбрачието и изравняването му със съжителството, което вече ще се доказва с подпис в регистрите, но само ще се спестява сватбата. Дядо Николай осъди и еднополовите бракове, при които се разрешава да се осиновяват деца и в християнски дух запита на какво ще се учат в такива семейства малчуганите. Той напомни, че такива разписвания били разрешени само в няколко щата. И попита защо бързаме да ги признаваме, докато не са  ги приели изцяло в Америка. Духовният глава на Пловдивската митрополия призна, че не това са темите на дневен ред в България, а безработицата и мизерията, която обрича децата на накромании и престъпност. Той засегна и друга тема - за разлика от католическата църква, православието се издържа без данъци и само от даренията на вярващите. Самото то обаче плаща данък-сгради за имотите си по места. Разплаща и при ваденето на нотариални актове за храмовете и т.н., сиреч вади живи пари, за Общинските хазни.         
Кипърският митрополит похвали Николай за словото му, което цели запазването на най-ценното съкровище на България - семейството. Еднополовите бракове не се крепят на човешкия морал и водят до аморалност на българското общество. Неслучайно вашият владика проповядва това и носи мощите на светите Пратоци в Смолян и призовава към единение на 2-те православни църкви - българската и гръцката, за да се опази България, вметна още Исайя. С негово преосвещенство бяха дошли и цяла група гръцки младежи от богословско училище, които също се докоснаха до мощите.
Словото на дядо Николай даде поле за размисъл на смолянчани, а докосването до светините на православието ги окрили за повече светлина в душите и търсене на семейните ценности, които проповядват родителите на Св. Богородица. 
Анета ТОДОРОВА

петък, 24 август 2012 г.

МАДАН И ЗЛАТОГРАД НЕ СА ЗАБРАВИЛИ КАК СЕ ПРАЗНУВА

ЗА ДЕНЯ НА МИНЬОРА

*Двама министри посрещнаха вчера в Родопите 

*Инж.  Николай Вълканов хвали работниците за руднични рекорди, днес за вас е Великден, обърна се той към хората си

По невероятен начин започна празникът на миньора и този на Мадан вчера, петък.
Невероятен не само поради украсата и изпълнения с щандове, игри и всякакви символи град, а и заради това, че тук дойдоха да споделят миньорската радост двама министри - на икономиката и енергетиката Делян Добрев и на труда и социалната политика - Тотю Младенов. Дойдоха и депутатите: д-р Даниела Дариткова, Владимир Уручев и Лютви Местан, а народният представител Ариф Агуш изпрати дълго поздравление към маданчани. Сред гостите бяха и кметовете на съседни общини: Николай Мелемов, Румен Пехливанов и др.
Нещо отличаващо този празник - за първи път от 3 години насам тук грееха лица, искряха усмивки. А причината е едно голямо предприятие, наречено “Горубсо-Мадан”, което най-сетне намери достойни стопани - Николай Вълканов и Никола Добрев.
Въобще досега в Мадан не е имало толкова веселие и блясък, подчертаха снощи местни хора. С изпълнението на 3-мата тенори насред площада, с балерините от формация “МММ”, фойерверките и ракетите, градът живна. И показа, че не е забравил как се живее и весели. А поздравления към хилядното множество отправиха министрите, съсобственикът на “Горубсо-Мадан” Николай Вълканов и др. официални лица. Инженерът-стопанин на мините, който е в основата на това грандиозно честване подчерта, че за последните два месеца маданските миньори са показали ,че са най-добрите в България. Поставиха рекорди по добив и преработка, и неслучайно получават премии и бонуси. А редовните им заплати пък са част от обещанието, което им дадоха новите собственици на фирмата.        
Час по-късно след площадните дандании, празненството си, посветено на миньорския труд откри и градът на Дельо войвода. Препълненият ресторант “Кристал” се пукаше по шевовете.
“Хората заслужават всичко това. Ние 10 години работим заедно и днес е вашият Великден.” -обърна се към работниците си от “Горубсо-Златоград” Николай Вълканов. Още 300 работни места ще бъдат открити тук, след като дружеството спечели новия проект, приятно изненада златоградчани социалният министър Тотю Младенов. А колегата му Делян Добрев визира, че от другата седмица МС ще вземе решение за още две концесии, който ще се добавят към рудниците в района. Става дума за “Печинско” и “Шахоница”, за които коментира още преди два месеца премиерът Бойко Борисов при откриването на “Върба-Батанци”. Една от още по-приятните изненади за вечерта бе певецът Николай Славеев, който с миньорска каска, с лампа на главата изпя Химна на миньорите, за който “Родопи ВЕСТ” пръв писа. Инициативата за този духовен подарък е на инж. Вълканов.      
Един човек подобри цялата Родопа планина и той е сред вас, завърши изпълнението си с това послание Николай Славеев и посочи собственика на “Горубсо-Златоград”.
Георги УЗУНОВ

БАБИ И ДЯДОВЦИ ЩЕ ЧУКАТ С ТОЯЖКИ ДО ГРАДА

СЪБИРАТ РЕГИСТРИТЕ В СМОЛЯН
*Изпълняват наредба на МРРБ, дигитализацията на документите трябва да приключи до 2013 г.

Мария Никова
Васил Седянков
Баби и дядовци ще чукат с тояжки до Смолян за един препис на документ, след като Община Смолян събра архивите на селата. А селските кметове, които досега им издаваха бумажките за раждане и смъртност, вече нямат такива права и окайват съгражданите си, които вече ще се бъркат и за пътни до града, освен за таксата за самия документ. Централизирането на архивите не е приумица на Общината, коментира кметът на Момчиловци Мария Никова. Тя посочи, че окрупняването е залегнало в наредбата за функциониране на ЕСГР на МРРБ. Там е посочен и краен срок, в който трябва да се приберат архивите по места - 2013 година. Никова не отрече, че това ще създаде много перипетии на съгражданите й. И даде пример с най-често губения документ - акт за раждане. До преди две седмици в кметството хората можеха да си  извадят препис, но след прилагането на наредбата на практика, те трябва да пътуват до Смолян за препис от Общината. Други селски кметове пък коментираха, че голяма част от селата вече нямат автобус за града и се чудеха как ще се оправят възрастните, които живеят сами и нямат млади с коли покрай тя. А през зимата пък, като натрупа снегът, ще стане пък съвсем невъзможно да пътуват.
Имали сме случаи на семейство с брак от 10 години, по документи жената се води омъжена, а мъжът неженен, дава пример от практиката си кметицата Мария Никова. Според нея с въвеждането на новата система подобни грешки, които са мечта за повечето женени мъже, ще бъдат избегнати. И тъй като трудно се обучава специалист по гражданската регистрация и не всички кметства разполагат с такъв, се стигало до куриозите. Другият най-често издаван документ от кметствата в селата е удостоверението за наследници. За него са нужни точни данни на починалия и на всички наследници, което изисква време. Никова разказа, че досега за експресна услуга на място в селото и дума не можело да става, но при смолянската администрация, това ще е възможно. Кметът  на другото голямо село в общината - Широка лъка, Васил Седянков посочи, че неговите жители няма да бъдат засегнати и няма да им се налага да пътуват до града. Те ще могат да си подават заявления на място в селото, освен ако няма някакви проблеми с данните им.
В действителност от месеци насам от село на село, Общината събира архивните книги. Осигурихме специални метални шкафове, в които ще сложим гражданските регистри от селищата, каза Замфир Копчев-секретар на смолянска Община. В момента все още се събират архивите, две помещения са пригодени, но може да се наложи и още да пригаждаме, коментира Копчев. В същото време са предприети и мерки за дигитализиране на регистрите - т.е. вкарването им в база данни. Нещо, което МВР-системата го притежава от десетилетия. Но сега други чиновници - от администрацията, ще се впрегнат да вкарват данните от регистрите, а това ще им отнеме години работа.
С всички плюсове и минуси е ясно, че държавата ни върви към централизация, за разлика от Европа, която отдавна зове за децентрализация, коментират запознати. Баби и дядовци ще пестят левчета за автобус, за да дойдат до града за една бележка. Дано не дойде време обаче смолянчани да ходят в Пловдив за една хартийка.
Орлин КИСЬОВ       

четвъртък, 23 август 2012 г.

ГЪРЦИЯ - ДОСТЪПНИЯТ РАЙ ЗА РОДОПЧАНИ

ВАКАНЦИЯ НА БЯЛО МОРЕ 

Смолянчани вече държат два плажа на концесия, всичко е пазарлък, цените двойно по-ниски от Черноморието ни

Българи от Смолянско спасяват летния туристически сезон в гръцките курорти в северното крайбрежие на Бяло море. Нашенците са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос и курортните села като Авдира. Всеки уикенд най-популярните плажове - Миродато и Керамоти са огласяни от българска реч, а домакините гърци са малцинство. Статистиката на Гранична полиция също потвърждава данните на гръцките хотелиери, като се отчита повишения в броя на преминалите от началото на лятото през ГКПП - Златоград, които са около 7000 души. Най-мнoгoбройни са обаче туристическите групи от южната част на България - областите Смолян, Кърджали, Пловдив. Макар че има интерес и от летовници от Софийско, Пазарджишко и дори Бургаско. За родопчани почивката на Бяло море е много по-достъпна от плажуването на родното Черноморие. Най-близкият плаж в гръцко - Миродато, е само на 140 км. от центъра на Смолян, което ще рече около 40 лв. за гориво в двете посоки за пълен с хора автомобил. 160 км. е и до най-добрия плаж на Балканите, както наричат Керамоти, който заради чистотата и природата си е със статут на резерват. Освен с невероятна чистота и липсата на всякакво строителство, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени. Ползването на удобен шезлонг и чадър за деня е безплатно, като единственото условие е някой от компанията да направи поръчка на бара, стопанисващ плажа, разбира се учтиво обслужен от сервитьор. Най-евтино е кафето- 2,50 евро, фрапето, което е най-предпочитано в жегите, струва 3 евро, бирите вървят на цени от 4 до 6 евро за 330 мл. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3.50 евро. Типично за държавите с добре развит туризъм задължително получавате бонус - студена минерална вода към кафето и фрапето, чипс за бирата и лека салатка, ако решите да пробвате узо на цена от 3 евро за 100 мл. Както в България, така и в Гърция, местата за отдих се обикалят от досадници, но вместо да крещят “царевица” или “палачинки”, тук вежливо ви предлагат: очила, шапки, временни татуировки или бижута. В около 90% от плажовете можете да си внесете храна и напитки, които спокойно може да консумирате. Там където това е забранено, има указателни табели. Българите се възползват отлично от тази свобода и често си устройват големи софри за обяд с кюфтета, лютеница, домати и сирене. Ако все пак държите да се нахраните с гръцка кухня в традиционно заведение край плажа, ще са ви нужни около 10-15 евро. За тази сума ще може да опитате оригиналната гръцка салата, рибна супа, порция риба. Домакините пък любезно ще ви почерпят с вода, царевичен хляб и парче диня. За компании над 10 човека, някои ресторанти стигат до жеста и за безплатна бутилка бяло вино. Цените на нощувките около Керамоти и Миродато са също атрактивни- въпреки, че летният сезон е в разгара си. Само на метри от плажа апартамент за петима с климатик и кухненски бокс с цялото оборудване се предлага срещу 15 евро на човек за ден. Много вероятно обаче е и да попаднете на нелегални квартири, които бръснат по 25 евро на ден за човек. В този случай може да поискате касова бележка, а ако не получите такава, може да се оплачете в полицията, от- където ще ви защитят и няма да платите такава голяма сума. Ако се изкушите да отдъхвате на Тасос, трябва да приготвите за нощувка сума между 20 и 40 евро на човек. На 5-6 километра от морето може да наемете луксозна вила с 5 стаи за 90 евро на уикенд, или по 10 евро на човек. Курортите около Авдира, Ксанти, Керамоти са точната представа за пълноценна почивка. Освен в големия Ксанти, в малките населени места липсват нощни питейни заведения, дискотеки и механи. В някои курорти дори е въведен вечерен час и след 22.00 часа тишината възцарява, което е прекрасно за хората в средна възраст, семейства с малки деца и хора, дошли да наваксат с почивка след психически натоварено ежедневие. За нашествието на българи по Беломорието говорят и рекламните табели и менюта. Всяка втора рекламна табелка за ресторант или хотел е на български. На роден език, често с правописни грешки са и менютата. И в Керамоти, и на Тасос във всеки търговски обект работят българи, за да няма проблем с езиковата бариера. За разлика от България, където всеки втори може да ви упъти на английски, в Гърция не може да разчитат на това. Английският или не е на почит, или от някакви местнически съображения, не се говори. За сметка на това обаче, ако знаете родопските диалекти, няма да имате проблеми в по-голямата част от селищата. Езикът е запазен у местното население чак до Кавала.
Свободата на Гърция се усеща почти веднага след минаване на границата - няма винетки, няма катаджии с радари, често няма и ограничения на скоростта - стига да не се движите по магистралите. Ако обаче ви хванат в крачка местните полицаи, глобите са страшни. Пътищата са перфектни, като дупките са непознато понятие. Пътната мрежа е добре изградена, указателните табели изобилстват и практически няма как да се загубите или пък да обиколите половината държава, за да стигнете до заветното за вас място. В заведенията все още се пуши, а пазарлъкът върши чудесна работа.
Предимствата на южната ни съседката като магнит привличат заможни бизнесмени от Смолянско и Кърджалийско. Най-малко 50 заможни смолянчани вече разполагат със собствени имоти тук и то най-вече около Авдира. Бунгала, каравани, вили на 2-3 етажа. Има и такива, които вземат под наем вила за цялото лято, договаряйки се с хазяите за цени с отстъпка като постоянни клиенти. Наемането ги избавя от данъци, ремонти и други условности, които съпътстват откупения имот. Това лято има и смолянчани, концесионери на два плажа близо до Мандра. Всички търгуват с обектите си, давайки ги за нощувки срещу заплащане. Истинският смолянски бум се очаква догодина, тъй като според информация на гръцки хотелиери се очаква строителството на най-малко две вилни селища с инвеститори от Смолянско. Девствените кътчета по северна Егея вече са в полезрението и на мастити хотелиерски босове от Пампорово, Девин, Черноморието. Те също са декларирали планове за строителство, но на този етап нямат зелена светлина заради патриотизма на елините и тяхната съвест да запазят държавата си и природните й богатства от презастрояване - нещо, което ние направихме на Черноморието, на Пампорово и Смолянски езера, които вече приличат на малки градчета с квартали. Едва ли някой, усетил предимствата на Бяло море в следващите години, ще си помисли за почивка на Черно море, а и няма как с цени на шезлонга от 10 лв. и нощувки от 120 лв. нашите ресторантьори да са привлекателни. Влезеш ли в бистрите води на Егейско море, едва ли ще поискаш да се топнеш в черноморските вълни, смесени с отходни води от канализации, свинеферми и прочие. Усетиш ли, че с 20 евро си “цар клиент в гръцките селца”, няма и да помислиш да се червиш с 40 лева в черноморска кръчма, където персоналът до обяд се сърди на себе си, а след обяд на всички останали. Гърция ще става все по-привлекателна дестинация за родопчанина и българите като цяло. Тепърва двустранните отношения ще се заздравяват и набъбват. Съседите ни разчитат на родни инвестиции, а такива ще има. А и как няма да има с цени на апартамент ново строителство от 75 кв. за 16 500 евро, еднофамилна къща за 20 хил. евро и парцели от 5-10 евро на кв.м. докато само в Смолян имотите продължават да държат фантастични стойности от порядъка на двойно повече, отколкото са на юг от нашата граница.
Захари ИВАНОВ

сряда, 22 август 2012 г.

АЛПИНИСТИ МИЯТ И РЕМОНТИРАТ "ГОРУБСО"


За първи път

За първи път от 28 години алпинисти ще мият мраморната облицовка на сградата на "Горубсо-Златоград" в града на Дельо войвода. Поводът е предстоящия празник на миньора, но и желанието на собственика инж. Николай Вълканов да потегне обекта, който е в центъра на пограничния град, и от миналата година е българската порта към южната ни съседка Гърция.
За първи път откакто е построена сградата през 1984 г., й правим основен ремонт, макар че малки козметични ремонти са правени във времето, посочи вчера изпълнителният директор на рудодобивното дружество Ружа Бодурова. Населените с нейни хора два етажа се обновяват напълно. Освежават се кабинетите, санитарните възли се изграждат почти наново, обзавеждайки се с нови фаянс и теракота. Сменят се изцяло ВиК-инсталациите на цялата 6-етажна сграда.
Към 300 хил.лв. се влагат в това начинание. Досега в "Горубсо-Златоград" са правени не малко капиталовложения, но с предимство е било закупуването на техника и съоръжения, които да влязат в производството и едва сега имаме възможност да обърнем внимание на базите, вмята изпълнителният директор Бодурова. В същото време крупен ремонт върви и на сградата на стола, който обслужва рудника и ЕОФ в Ерма река. Напълно се подменя там покривът, за да посрещне обектът спокойно идващата зима.


вторник, 21 август 2012 г.

ЗАИГРАЯТ ЛИ СЕ С КАРТАТА НА МЮСЮЛМАНИТЕ - МИРИШЕ НА ИЗБОРИ

Да не бъркаме толерантността с безочието!

Заиграят ли политиците с картата на мюсюлманите, явно вече им мирише на избори. Само че до тях е още далеч - дели ги цяла година. Това обаче не пречи на някои да поддържат огъня, казано на пожарникарски език, който става все по-модерен у нас. Само преди дни лъсна, че за проект “Равенство път към прогрес” били изхарчени някакви си 240 875 лв., за които бившият шеф на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп не може да си спомни точно колко са, но ги нарича стотина хиляди. Не приема и че подчинените му, писали разработката и взели към 50 хил.лв. от нея, според  огласените данни в медиите. А с новия прочит на учебниците клатят устоите на националната сигурност. Иначе няма как да възприемем новия им прочит на Ботев и Левски - двете светини на България, превърнали ни от рая в народ.
Фактът, че две седмици старо и ново ръководство на комисията се занимават с една безспорна за държавата ни тема, е достатъчно показателен докъде е стигнал националният ни дух, щом трябва един министър на просвещението - както би казал Вазов, да защитава и отстоява българската позиция по история в държавата България, както все още се нарича официално.
Няма как някой заради ЕС да ни вменява нов прочит на нашата история и литература. Защото всяка от европейските държави си има своите поробители и окупатори, с които и до днес не се долюбва, колкото и любезно да се държат  помежду си сега. Няма как с аршина на етническата толерантност да мерим “Къде си вярна ти любов народна”, на Добри Чинтулов, нито “Хубава си моя горо” на Любен Каравелов, “Хайдути” на Ботев или “Под игото” на патриарха на българската литература. Ако се поддадем на подобни внушения, които е искал да направи старият екип на комисията на Еюп, трябва да сменим и името на скалата над Смолян Невястата. Легендата за хвърлилата се оттам девойка, за да не бъде потурчена, няма как да се впише в по-новите трактовки, които някои искат да лансират. Подобни легенди, само че за 40 девойки, хвърлили се от нос Емине, вече са минали под ножа на комисията, защото са в учебника за 4-и клас като текст на поетесата Леда Милева.
Нелепо и чуждопоклоннически угодно звучи питането на един общински съветник в Смолян от микрофона на ОбС, “какво правел кмета на Общината за българите мюсюлмани?” Ами каквото прави и за българите християни, той е кмет на всичките. В същия дух грозно му приглася и едно друго питане - къде са кметът и областният по време на Рамазан Байрама и защо не са пред джамията в Смолян.
Тежко и горко на онази държава, която позволява такива въпроси, които засягат личната свобода на вероизповедание. Неслучайно в Евангелието пише “Когато едната ръка дава, другата да не знае”, вероятно подобен текст има и в Корана, и той най-точно цитира показността, която се опитват някои да демонстрират чрез подобни религиозни зачитания. А вярата е нещо лично и съкровенно. Иначе в тоя дух, бих се принизила и аз да попитам, защо кметът Мелемов и областният Стайков не ме поздравиха в катедралата “Св. Висарион” на Великден. Цял ден чаках да ме здрависат там, пък те, за мое огорчение, не го сториха.
Нямам спомен Бойко Борисов като премиер да хошкал в джамията сегашния мюфтия.
Но мирише на избори, затова са малките фитили, палени като димки на пътя народен, който се лута, стегнат в менгемето на кризата. Вероятно някои си мислят, че като му създадат повече зрелища, ще му остане по-малко време да мисли за глада. А тях ще припознае като месии - голяма е човешката суета и никога няма край.
Ани ЛЮБЕНОВА

НА 600 МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА СНИМАТ КЛИП

* Химн на миньорите е поръчал инж. Николай Вълканов

С песните на Николай Славеев откриха тази пролет замразения рудник
“Върба-Батанци”.
Химн-подарък за миньорите, по случай техния празник, е поръчал собственикът на “Горубсо-Златоград” инж. Николай Вълканов, а вчера се засне и клип по него. За първи път  снимачен ТV-екип слезе под земята в Ерморечието, на повече от 600 м, не за да създава документален филм за минното дело, а за да заснеме сцените за ново музикално творение, което да създава настроените на хилядите работещи в рудниците. Кадрите са от  участъците “Мързян” и “Андроу ”на мината в село Ерма река, съобщи изпълнителният директор на златоградската фирма Ружа Бодурова. Текстът е специално написан за идващия празник на миньора от Иван Тенев, а изпълнението му е поверено на любимеца на инж. Вълканов - Николай Славеев.
Клипът ще бъде изпълнен като поздрав към всички подземни работници на 18 август - събота, в Деня на миньора, честван в старозагорския град Раднево. Там за 1-ви път Българската минно-геоложка камара прави изнесен извън София своя празник, съчетавайки го с 60-годишния юбилей на “Мини Марица Изток”, напомнят запознати. А златоградските миньори пък ще могат да видят клипа на своя химн на 24 август, идния петък.    

Миньори

В планинските недра...В студа на шахтите,
кристалите, където мрака борят...
Подпорите в забоя са ни стряхата...
Това работим...Ние сме миньори!...

Прожекторът на каската е слънцето...

Галериите - сините простори...
Небето - рудата над нас, откъртена...
Това работим...Ние сме миньори!...

Понякога оставаме в тунелите...

И само споменът с тъмата спори -
От лудите ли сме или от смелите?!
Това работим...Ние сме миньори!...

Миньори сме...Ние сме миньори...

С ръце мазолести и неуморни...
Владетели на земните трезори.
Миньори сме... Просто сме миньори...

 

Иван Тенев/Александър Петров

100 САМОДЕЙЦИ ЩЕ СВИРЯТ, РИПКАТ И ПЕЯТ В СМИЛЯН

На събор "Бащино огнище"

Събка Миткова
100 самодейци ще свирят, тропат и пеят на събора "Бащино огнище" в смолянското село Смилян идната събота, обяви кметицата на селището, именувано на родопския фасул Събка Миткова. Четири клуба "Хоро" - от Смолян и страната, ще вият хора. Според управничката за празненствата се чакат поне 4000 души, макар по същото време да е празникът на миньора в Мадан. Програмата почва още в петък - 24-ти август с "Вечер на изненадите" и младежка дискотека. Кулминацията на веселията обаче е в събота - в 11 часа ще засвири оркестър "Феномен" със солист Валя Шукерова. В 13 часа ще е официалното откриване на празненството, което фиксира родовите корени в Родопите. Тогава ще се изявяват и самодейците. След тях за почитателите на поп фолка ще пее младото дарование Валя. От 17 часа ще забият оркестър "Перелик" със солисти двете Даниели- Маламова и Димитрова. Към тях ще се присъедини и един от най-известните родопски гласове- Кръстьо Баргански. А Миткова уточни, че оркестърът ще свири, докато им стига дъхат. Нощта ще завърши с младежка дискотека. А кметицата на селото кани всички родопчани и гости на планината с част от народна песен:
" Тогаз си торнал 
с мене нах Смилян
на събор да идем.
В людене да са намесим
Да пеем, да още играем..."


                                                                                                                            Орлин КИСЬОВ

НАЙ-СКЪПИЯТ ЛОТ - 27 Е ПРЕКРАТЕН

Консервират Смолян-Пампорово-Стойките

 Най-скъпият лот в област Смолян - лот 27 е прекратен, поради това, че строителят на обекта ДЗЗД "Родопи-C3B-2011", е изпълнил само 10% от строително-монтажните работи, а и изтича договорния срок, сочат от Агенция "Пътна инфраструктура". Този от Оперативна програма "Регионално развитие" - включва рехабилитация на път III-8641 Пампорово/ Смолян-СтойкитеІ от км. 0+000 до км. 11+490, път III-866 Смолян - Михалково - Кричим от км 17+600 до км 20+100 и от км 22+490 до км 26+490 и път III-8681 Рудозем-Смилян от км 0+000 до км 8+431. От агенцията уточняват, че е обявена публична покана за предприемане на консервация на пътните участъци с цел осигуряване на проходимост на движението до избора на нов изпълнител на строително-монтажни работи. Затова е предвидено изкърпване на настилката по трите участъка, профилиране и попълване на банкетите. А една част от пътя Пампорово-Смолян-Стойките е прехвърлена и включена в лот 14. В началото на август Агенцията "Пътна инфраструктура" включи за изпълнение в обхвата на Лот 14 и път III-864 "Чепеларе-Соколовци/Пампорово-Стойките" от км. 0+000 до км 4+008,60. А стойността му е 947 514,39 евро, уточняват от АПИ. Което ще рече, че поне това трасе има вероятност да се довърши по-навреме, а не да се чакат новите процедури за избор на изпълнител.    
Зад ДЗЗД "Родопи-C3B-2011" стои старозагорската фирма "Пътстрой" на Сашо Желязков в партньорство с варненската "Инжстройинженеринг". Подемът на компанията на Сашо Желязков започва през миналата година, когато в партньорство с други компании той печели четири обществени поръчки на стойност над 37 млн. лв. Дотогава дружеството му е участвало като подизпълнител и се е грижило за поддръжка на пътища. По неясни причини обаче фирмата губи спечелените търгове, сред които е и рехабилитацията на републиканския пътен участък Ивайловград - Славеево. А в Община Асеновград са се видели в чудо, след като вече месец не могат да се свържат с Желязков. Причината е, че фирмата му е оставила недовършен строежа на пешеходния мост в центъра на града. Докато обектът трябваше да бъде готов до лятото на 2011 г., но още не е.
Любен ЛЮБЕНОВ

ТПО-ТО ПО-УСПЕШНО ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА

В Герзовица има работа 

* Само двама готвачи остават през деня зад решетките, всички други са навън по обекти

Христо Солаков
Смолянските затворници са отличници. Всички лишени от свобода в ТПО-то в Герзовица работят, няма един без работа, обяви за "Родопи ВЕСТ" директорът на общежитието Христо Солаков. И докато някои са посягали да крадат, защото са били безработни, сега всичките 82-ма човека с присъди ежедневно се трудят, за да намалят наказанието си зад решетките. В този смисъл затворът се оказва по-ефективен от Бюрото по труда и намира ангажимент за всеки. С труд тук два отработени дни се равнява на три изтърпяни от присъдата. Бройката на работещите през миналите години е стигала до 30- 40 човека, докато сега е удвоена. А Солаков възкликна, че такъв интерес към неговите работници от фирми в Смолянско досега не е имало. Той уточни, че през деня в общежитието остават само двама готвачи, които работят в мандрата, останалите затворници са по обекти.  По-голямата част са наети в строителството - във фирма "Красин", други работят на гатер в смолянското село Стойките. В града пък се трудят в складовете за безалкохолни напитки на "Вини стил".
18 лева надник на ден плащат дружествата, за да вземат затворници на работа на своите обекти. Заради по-ниската разценка, въпреки голямата безработица, смолянчани предпочитат да наемат лишени от свобода, вместо да търсят строители, които да се размотават по обектите им за най-малкото двойно и тройно по-големи пари. Мъжете зад решетките също са стимулирани, за да се трудят, вместо да се излежават по цял ден и да чукат карти. Освен намаляване на присъдата, те получават и възнаграждение за работните дни - 40% от заплащането остава за тях. В самото ТПО пък кипи усърден труд. Като овчари и кравари работят мнозина, произвеждайки вече утвърдената като марка млечни продукти на мандра "Герзовица". Става дума за преработка на овче и краве мляко и сирене. Солаков се похвали, че интересът към техните млечни продуктите, в които няма химия, расте непрекъснато. А след като мандрата се е сдобила с машина за вакуум, на пазара е вече и новото вакуумирано сирене.
 Орлин Кисьов

неделя, 19 август 2012 г.

ПРЕД "ТОП СТАРС" ЛЯТНА ГРАДИНА С ШАДРАВАН ПОСРЕЩА ГОСТИ


* Визитката на Смолян сме, от нас почва пешеходната зона, обяснява инвестицията си собственикът на елитното заведение Атанас Чорбаджиев

Лятна градина с шатри и шадраван откри към емблематичното си заведението си “Топ старс” в  Смолян Атанас Чорбаджиев. От нас започва пешеходната зона, тя дава визията на Смолян и това задължава, обяснява собственикът на дискотеката. Виждал съм такива фонтани в чужбина и страната, затова настоях за фонтана - да охлажда в жегите и да създава радостното настроение, подчерта той.
Повече от 200 лв. му струва на месец само тока, който върти водата, но красотата иска жертви. 3-те шатри пък, които са в комплект със завесите
са поръчка от “Баумакс”-Пловдив и вървят по около 300 лв. едната. Плетените пейки с възглавничките са внос от Гърция. А за разведряване на площадното пространство има доставени огромни палми. Дърво и камък са си дали среща, за да получи входът на заведението терасовиден вид, а масите да се разчупят на няколко нива.        
Винаги съм държал на визията, но и на качеството на предлаганите стоки, издава рецептата си за привличане на клиенти Чорбаджиев. Той пръв в Смолян още от миналата година предлага турско и гръцко кафе на пясък. Доставя го специално от Турция и Гърция, а барманите му го варят в джезве, за да запази аромата на уникалната за комшиите ни напитка.
За разлика от колегите, не правя икономия от кафето - напротив, по разценка то се прави от 6 гр., но при мен се слагат 7.2 грама, за да си заслужава кофеиновата напитка, разказва още той. От миналото лято тук се сервират и сладоледените десерти, а витрината може да задоволи всеки вкус - от на най-малките фенове на сладоледи, до изисканите дами-ценителки на сладките глезотии. 
За да са спокойни пък майките, че децата им също ще се забавляват, докато те си пият кафето с приятелки, 5 кончета и автомобилчета са на разположение на малчуганите. Люлките работят само срещу левче и не само забавляват децата, но и ги учат на чисто български песнички, забравени отдавна от съвременните ни песнопойци, които предпочитат чалгата.
Ани ЛЮБЕНОВА

МЪРТВО БЕБЕ ВТРЕЩИ СМОЛЯН


Труп на Беклийца 

*Пиян гробар забравил 4-5-месечния плод и отишъл на другия ден да го загробва, него и шофьорът на катафалката ги чака административна санкция от Община Смолян                            

* Междувременно полицията, вдигната на крак, издирвала чие е бебето


Зловеща находка на ул. “Беклийца” в Смолян в района на гробищния парк втрещи във вторник вечерта 50-годишен мъж. Човекът открил мъртво бебе и към 17.13 часа  се обадил на тел. 112, а униформените пратили екип, който да разследва случая.
Действително има подаден сигнал, потвърдиха вчера от полицията, но не става дума за пеленаче, а за 4-5-месечен човешки плод след аборт. Той е трябвало да бъде загробен, но отговорният служител го е оставил без надзор, така минаващ наблизо възрастен човек се натъкнал на находката, посочиха от ОДП-Смолян. И уточниха, че не става дума за опасни отпадъци, които трябва да пътуват за екарисажа. Но уточниха, че техни хора са провели оперативно-издирвателни дейности, докато изяснат ситуацията, че не става въпрос за мъртво бебе, а за законно проведено прекъсване на бременността.
Всичко, което е трябвало да направим по случая, е свършено от наша страна, а отговорност към проблема има Обредният дом в Смолян, посочи вчера шефът на областната МБАЛ д-р Марин Даракчиев. Съдебният медик д-р Добрев също потвърди, че не се касае за подхвърлено мъртво пеленаче, както коментират из града. Но уточни, че по ситуацията са компетентни от ОД на МВР.
За съжаление грешката е в наш екип, посочи вчера секретарят на Община Смолян Замфир Копчев. Гробарят е бил в нетрезво състояние и не се е погрижил за трупчето, а го е оставил за другия ден - сряда.  Шофьорът пък, който го откарал до гробищния парк, не е изчакал като придружител гробарят да го върне и да се увери, че всичко е направено, както подобава. Двамата са дали вече обяснения в полицията. И при нас ще пишат писмени обяснения защо не са си свършили работата. Но при всички положения ще има административни санкции и ще им се търси дисциплинарна отговорност, заяви още Копчев.
Анета ТОДОРОВА

събота, 18 август 2012 г.

НА НОВОУЧРЕДЕНОТО НПО В МАДАН - БЕЗ МАЛКО ДА ХЪРЗУЛНАТ СПОРТНАТА ПЛОЩАДКА


* Разминавания в документите от кадастъра и акта за общинска собственост накараха кмета Молайсенов да си оттегли докладната, внесена спешно за решаване в ОбС вчера

Митко Петагов
Без малко вчера да харзулнат спортната база в Мадан на учредено само преди два месеца НПО. На извънредно свикано заседание на ОбС снощи в 17.30 часа, общинарите трябваше да гласуват докладни на кмета Фахри Молайсенов за учредяване безвъзмездно право на строеж на СНЦ "СПОРТ ЗА ВСИЧКИ-МАДАН" за срок до 31 декември 2018 г. Според точка 3 от предложеното решение, това трябва да засегне имота - спортна зала и стадион, като учреденото право на строеж се отнася за площ 3 600.00 кв. м. И да се оторизира кмета да сключи доковор за учредяване на безвъзмездно право на строеж на същото СНЦ за същия срок. Причината е, че регистрираното на 20 юли 2012 г., НПО с управител Левент Заимов щяло да кандидатства с проект по Програма за селските райони.
Според друга докладна, пак внесена за разглеждане на снощното заседание, кметът предлага имотът - спортна зала, едноетажна сграда на ул. "Обединение"№ 13, който има акт за публична общинска собственост, от 5.02.2008 г. да бъде вписан като частна общинска собственост, тъй като към "настоящия момент е констатирано, че същият е престанал да има предназначението си по чл. 3, ал.2, т. 3 от Закона за общинската собственаст". Местни хора обаче алармираха своевременно "Родопи ВЕСТ", че не е отпаднало предназначението на имота, за да се направи такава промяна в собстеността. В същото време те останаха учудени, че не кандидатства Община Мадан с проект по Селските райони, а някакво учредено само преди месец дружество, на което да спортната база, и то безвъзмездно. Трите докладни обаче не минаха вчера или по-скоро, не се стигна въобще до гласуването им, сочат очевидци на заседанието.
Оказа се, че има разминаване в документацията за самия обект. Според кадастъра, имотът е частна общинска собственост, докато според акта, издаден от Община Мадан, е публична общинска собственост. Вероятността в този случай да се стигне до незаконосъобразно гласуване е много голяма, което отбеляза на заседанието общинският съветник Митко Петагов. Ексзам.-областният управител на Смолян реагира веднага и напомни, че не бива колегите му да бъдат въвеждани в заблуда при този неизяснен статут на имота, отбелязват от Мадан. И уточняват, че той приканил градоначалника Молайсенов да си оттегли докладните, което и станало на заседанието.
Ани ЛЮБЕНОВА        

четвъртък, 16 август 2012 г.

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПО ОРЪЖЕЗНАНИЕ ДИМИТЪР ДАСКАЛОВ: ОТ СЛИВКА РАЗКРИХМЕ АТЕНТАТА В БУРГАС

* Със закриването на Управление “Терор” в МВР се загуби натрупаният през годините опит, макар че и днес няма нищо ново като мерки за прилагане срещу тероризма, обяснява бившият шеф на тази служба в региона 

* Всяко отклонение по маршрута или правилата по охрана води до истории, сочи преподавател №1 в Смолянско по подготовка на охранители и разказва случаи от своята кариера    

                                                   ВИЗИТКА

Димитър Даскалов е дългогодишен служител на МВР, работил е в направление Антитерористична дейност. През 1968 г. става първия инструктор по джудо в Смолян. Бил е два мандата председател на Ловно-рибарското сдружение и председател на училищно настоятелство в областния град. А от 1992 г. се занимава с охранителна дейност. Регионален представител е на Национален съюз безопасност и охрана. Преподавател е по “Оръжезнание” в Колеж по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец” филиал - Смолян.

- Г-н Даскалов, кандидатстудентската кампания е в разгара си, какви специалности предлага Професионалният колеж по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец” в Смолян?
- Специалността е една - “Организация на охранителната дейност”, но се изучават редици дисциплини като основа, за да се подготвят охранителите най-вече за ръководители на охранителната дейност. Изграждаме у тях качества за началници на охрана на отделни обекти в различни фирми, организации и др. Дисциплините са: оръжезнание, стрелкова подготовка, бойно-приложни техники, индивидуална и екипна тактическа подготовка, право, което касае най-вече частта - кога може да се ползва оръжие и кога действията на охранителите са в правилна посока. И докъде се простират техните права и задължения. Имаме и фирмена сигурност, криминалистика, тя пък засяга най-вече действие на охранителите при извършени криминални престъпления, терористични актове. Те трябва да са наясно как се запазват произшествията. Изучава се и специална психология, освен психология и философия. Това е началната подготовка за едно бъдещо продължаване на образованието, тъй като съгласно подписаните рамкови договори с Нов български университет в София и Варненския свободен университет - тук в Смолян, успешно завършилите 2-годишното задочно обучение при нас могат да продължат образованието си директно във втори курс без приемни изпити вече в университетите в определени специалности - “Защита на националната сигурност”, “Опазване на обществения ред” и др.
- Каква е реализацията на вашите студенти след завършване на колежа?
- Повече от 90-95% от завършилите биват назначавани. Само миналата година от завършилите колежа в София и Смолян 34 човека, 28 продължават образованието си в двата университета, с които имаме договори. Същевременно работят в наши структури на “Балкан секюрити”. Разбира се една част от тях са в други охранителни фирми и в банкова охрана. Така че болшинството си намира работа, ние също им помагаме в това направление за устройване.
- Казахте за терористични актове, вие охранявате каскадите “Въча”, преди това сте бил в службите, може ли да направите паралел преди и сега как стоят нещата? Имаше наскоро терористичен атентат в Бургас, как приемате подобни удари?
- Когато бяха през 1984-85 г. терористичните актове в: Буново, Сливен, Слънчев бряг, Варна и Пловдив беше създадена много добра организация за издирване и установяване на извършителите. Освен службите за сигурност в издирвателната работа бяха ангажирани всички подразделения на МВР, във всяко Окръжно управления бяха създадени групи, които с приоритет работеха, най-вече по линия на терора. И тук в Смолян, естествено след 1985 г., беше създадена такава група. Аз съм човекът, който с приоритет съм работил, изключително по линия на терора. На много добро ниво тогава беше взаимодействието с всички служби, не само в Окръга, а и в страната. Тъй като имаше редица разпореждания на тогавашния заместник- министър, който и ръководи цялата работа, Григор Шопов. Навсякъде по най-бързия начин се изясняваха постъпили сигнали. Тук - в региона, сме получавали редица сигнали от минния басейн, тогава беше върхът на работа с взривни материали по рудници и т.н.  Разбира се през 1987-ма година, май месец, ние получихме една много ценна информация от Баните. На тази база своевременно лично аз ходих в София да докладвам. След това се възобнови проверката, която беше минала в Окръжно управление - Бургас, и на базата на тези данни след три месеца бе разкрита групата, която извършва терористичните актове.
- От Смолянско, сте проследили нишката чак до морето? 
- Случаят беше следният -  мъж от село Сливка се заселил със семейството си в Бургаско. Беше военнослужещ - старшина, завеждащ склад за взривни материали. Това бяха първите данни, които установихме. Реши се веднага да се реагира и да се провери неговото обкръжение, контакти и т.н. на място. Колегите това го свършиха. И благодарение на тази информация и бързите действия на управление “Терор”, после в Бургас реализираха случая.
- Как стигнахте до него обаче?
- Като изселник, той си беше идвал на гости в Баните и като пийнали, беше споделил редица неща - че ще отмъщават. Разплетохме случая благодарение на нашите действия - бяхме покрили навсякъде селищата с необходимото за получаване на актуална информация по това направление.
- Той е участвал в атентатите или ги е подготвял?
- Участвал е, той е дал взрив на тези, които бяха осъдени. То и за него се произнесе военен съд. Последните години малко с друг поглед се гледаше на тези неща - че са пресилени мерките у нас. Но работата по линия на тероризма ще си остане винаги актуална, именно тези занижени мерки доведоха до  взрива в Бургас. Имайте впредвид, че когато ние разкривахме и работихме по това направление на терора, нямаше звено, предприятие, оживени места - жп гари, автогари, аерогари, където се събира много народ, да не беше всичко проверявано и да са взети предохранителни мерки за предотвратяване на последващи актове. Нови неща, кой знае какви няма в работата и борбата срещу тероризма, просто трябва да се поддържа едно ниво на оперативна работа за получаване на своевременна информация за подготовка и действие. И второто - превантивната дейност за контрол и наблюдение на поведение на подозрителни лица, така нареченият цялостен контингент да бъде обхванат. Защото при големия поток, както в Бургас стана, всеки разбира, че не може всичко да се проверява, но една заострена бдителност на персонала, на секретния апарат на службите за сигурност, на МВР, са необходими. Това в голяма степен помага за установяване поведението на подозрителни лица, носещи нестандартни багажи, изучаващи обстановката и т.н. Новото е - в установяване на елементи, след като извърши терористичния акт. Вече има по-съвременни начини за установяване на взривните вещества, на самоличността на извършителя и прочие. Техниката върви напред и трябва да се ползва. Но в самото получаване на сигнали за подготовка и за предотвратяване на тези актове няма нещо ново.
- В крайна сметка можеше ли да бъде предотвратен последният атентат в Бургас?
- Никой не може да каже, че на сто процента може да бъде предотвратен. След като се получат допълнителните информации след  терористичния акт, се вижда, че редица неща е можело да се предотвратят.
- Защото имаше публикации, че от Израел са ни предупредили още в началото на тази година за подобни предстоящи удари.
- Те са имали сигнал. Ако бяха засилени мерките за охрана към тази група, щом е специфична и има особен интерес към нея като израелски граждани. Тук е въпросът с внасянето и сглобяването на самоделното взривно устройство. Никой не може да гарантира на 100%, че може да се разкрие. Това са действия, които въпреки предприетите мерки на органите за сигурност могат да се осъществяват. Но в голяма степен може предварително да се получава информация, да се контролират най-вече такива съмнителни чужди граждани. Разбира се с влизането в ЕС, по-трудно се контролират влизащи и излизащи хора от страни-членки на съюза, както е нашата граница с Гърция. Но все пак мисля, че и на ниво министерство, трябва  да се засилят мерките. Доколкото аз имам информация, тъй като се занимавам с международни превози, на границите изборно се записват влизащите и излизащи граждани. А това е от съществено значение за съпоставки, анализи и т.н.
- А след влизането ни в Шенген, вече въобще няма да има контрол при преминаване през вътрешните граници на ЕС. И в тази връзка подготвени ли сме за тази стъпка?
- Щом се допусна атентатът, по мое мнение скоро България няма да влезе в  Шенген. Ще се поизчака още известно време.
- Досега се оправдаваха с Холандия, че тя ни спира заради вътрешнополитически въпроси, а ето вече и Германия, която уж ни цени като партньори...
- Техният вътрешен министър каза по категоричен начин, че засега няма да се допусне България да бъде приета в Шенген.
- А има ли България достатъчно подготвени кадри в службите за сигурност, според Вас?
- Именно това ликвидиране на управление “Терор” преди години, пенсионира много от кадрите ни, други напуснаха, трети минаха в други служби. И по мое мнение опитът, който беше натрупан в голяма степен, не се предаде. Не можа да се получи една приемственост от новите кадри в системата. В България има много добре подготвени хора с по едно-две висши образования, с езици и т.н., но се загуби натрупаният опит през годините 1984-та до 1987-ма. Макар да има още останали кадри, освен това се ползват и експерти, които вече са извън системата, но с много знания и възможности. Има достатъчно написана литература и стои въпросът за конкретната самоподготовка на съответните оперативни служби у нас. Не бива обаче само да се смята, че тези служби имат задължение. Когато ние работехме тогава, от милиционера до пожарникаря, всички бяха подготвени с беседи, лекции, за да им изострим вниманието. Това са една голяма армия, която си помага, дава сигнали, изяснявахме си много неща чрез тези колеги.
- Сега армията от полицаи не е по-малка, дори е по-голяма от военната. А задължителната подготовка в школа за полицаи е намалена последно от 9 на 6 месеца, това как се отразява?
- Това са хора, които са с висше образование, така че 6 месеца са достатъчни за подготовка. А тези - със средно образование са изпълнителните кадри - сержантският състав. Тяхното образование и подготовка може да продължава и в самите подразделения на МВР. Тъй като всяка година с тях се планува и провежда съответната учебна година, не смятам, че са слабо подготвени.
- А от вашите курсанти има ли такива, които след завършване на колежа да станат полицаи или военнослужещи?
- Разбира се, че имаме, тъй като освен колежа имаме и гимназии в София и Стара Загора. От 8-и до 12-и клас именно голям процент от тези момчета се реализират, като кандидатстват и ги приемат в МВР или в армията. Те имат някаква основа на подготовка, още повече, че сега младите вече нямат задължителна военна служба, няма и военно обучение в гимназиите. А нашите са специфични Гимназии по охрана и сигурност.
- Казахте, че курсантите Ви изучават дисциплината стрелкова подготовка. На какво ниво боравят с оръжието?
- В часовете по стрелкова подготовка се запознават с различните системи и калибри оръжия. Най-вече - късо бойно оръжие и автоматично оръжие, което пък служи за охрана на инкасови екипи и банки. Не на последно място 12- калиброви, от типа ловни пушки за борба с безредици. Всичко това като устройство на оръжието, ползване и права, и задължения на самия охранител.
- Споменахте за охрана на инкасо, скоро имаше случай на кражба от охранител в Пловдив.
- Аз с инкасова работа се занимавам от 1991 г. - охрана на банки и инкасо. Всяко отклонение от инструкциите създава предпоставки за извършване на такива нерегламентирани посегателства. В Пловдив е същата работа, извършителят е изработил колегата си, “слез ми вземи закуска” и ето резултата. Той няма право да напуска колата, това е положението. Освен това в инкасовия екип задължително има трети човек - касиер. А там е липсвал такъв.
- Грешката на охранителната фирма ли е?
- Разбира се, може да се търси грешка и на банковото ръководство. То ако не предостави касиер и каже: “отивайте и се оправяйте”, вината се дели.
-От какво може да се породи, един човек да кривне от правния път? Малко ли е заплащаното, съизмерно ли е с отговорностите на охранителя?
- Причините са много - субективни, обективни. Но в случая в Пловдив, това момче, е било на задгранични мисии, то е професионален войник. За неговата подготовка няма какво да се говори. Проблемът при него е на друго ниво - имал е кредити. Аз поне така си го обяснявам от това, което слушам от медиите, имал е обтегнати семейни отношения, дори се е развел. Всички тези неща малко или много му влияят да кривне от пътя. За банковите екипи не може да се каже, че са под желаното ниво на заплащане. Но човек, когато изпадне в някаква ситуация, в която не може да се справи започва да мисли други нерегламентирани начини за оправяне на сметки. Случаят е загадъчен, в тази посока, аз поне мисля, че извършителят не е сам, има и друго участие. Разбира се следствието ще го установява, ние може само да предугаждаме някакви версии.
- Казахте, че се занимавате с инкасо от 1991 година. Имали ли сте някакви произшествия, тогава са били сложни времената?
- Имаме два случая с измами. Единият - имахме офис на “Балканбанк” през 1992-ра - 1993-а година в сграда на Община Смолян. Влиза един в банката с пистолета играчка и заставя касиерката колкото пари има - те не бяха и много, около 2000 лева, да ги даде. И  изчезва. Там грешката беше, че охранителят отишъл да хапне на обяд в барчето за десет минутки. Извършителят в това време влиза в банката,a касиерката  натиска паник бутона. И благодарение на нашите бързи действия успяхме да го задържим в Пловдив на автогарата. Той оттук хваща автобус и пътува спокойно. Смолян не е толкова голям град, а на нашата автогара по описанието ни потвърдиха, че са го видели. Обадихме се в Пловдив, там го дочакаха и арестуваха.  
- Случаят с обира на инкасото до Севлиево обаче, пак е на същата охранителна фирма, в която работеше и охранителят от Пловдив.
- За извършване на инкасова дейност има строги правила, има маршрути, които трябва да се променят, за да не са едни и същи. Без разрешение не може да се променят. Пак е допуснато нарушение, сега дали има умисъл и вътрешна подготовка или не, не мога да кажа. Всяко отклонение от инструкциите, които съществуват, води до такива истории. Имахме случай преди години, прави се инкасо от бензиностанции, магазини, една торбичка паднала под седалката на автомобила по невнимание. Иска се каса всичко по опис, как и какво се сдава. Не стоеше въпросът за умишленост, но не се водеше точна отчетност, приемаше се на доверие. И накрая като лъсна сумата счетоводно, почнахме да търсим пакетчето с парите.
- Вие сте председател на ловната дружина в Смилян, излезнахте ли в събота?
- Пернат дивеч при нас почти няма. Излизането беше просто да отбележим откриването на лова.
- Спазвате ли строгите мерки във връзка с употребата на алкохол по време на лов и светлоотразителното облекло?
- За алкохола специално, трябва да е така. Макар че за жилетките много не го приемам, но за шапките съм съгласен. Всички инциденти стават от необучени млади ловци или неспазване мерките за безопасност. Казано е, че стрелба се осъществява и извършва само по ясно видима цел. А всички нещастни случаи са станали заради предполагаеми цели, което е недопустимо.
Разговора води:
Орлин КИСЬОВ

вторник, 14 август 2012 г.

РОФ В ЮЛИ СТИГА 1420 ТОНА КОНЦЕНТРАТ

350 хил.лв. влагат в облицовки на мелници, общо половин милион лева инвестират новите собственици на “Горубсо-Мадан” само в трошачно отделение

инж. Венко Димитров
1420 т. концентрат стигна Рудоземската обогатителна фабрика за изминалия месец юли. А планът е 1100 т. Причината е в налична руда на отвал, уточни шефът на фабриката инж. Венко Димитров. Средно фабриката преработва около 23 хил. т руда. От тях 18 хил. до 20 хил. т. дава “Горубсо-Мадан”, а “Рудметал” около 5 хил. т. Или за година се очаква да се преработят 276 хил. т. руда. От два месеца пък РОФ дава концентрат над плана - първия път 1150 т, а втория - 1420 т. Съотношението на оловото и цинкът е почти 50 на 50%.
За миналия месец фабриката, в която инж. Венко Димитров има навъртени 32 г. стаж, е  преработила 20 900 т. руда от “Горубсо-Мадан” и 4 хиляди т. на “Рудметал”, или общо към 25 хил.т. само от рудата на новото дружество на инж. Вълканов и инж. Добрев са добили 635 т. оловен концентрат и 787 т. цинков. Среброто се извлича от оловния концентрат в КЦМ-Пловдив, и е около 400 гр. на тон, задоволява любопитството ни фабричният началник. 
 Тук се работи на 3-сменен режим. Имаме задача да подобрим техническото състояние на мелниците - облицовките на всички в началото на април месец, се оказаха износени. Едва връзвахме двата края, с продажбата на “Горубсо-Мадан” новите собственици се нагърбиха да инвестират 350 хил.лв. само в мелничните облицовки. А в цялото мелнично отделение има нужда да вложим над половин милион - защото ще се сменят предавки, спирали и помпи, с което ще се подобри техническото състояние на самото отделение. Чак тогава фабриката ще има капацитетни възможности да преработва по 1500 т. на ден руда, докато сега гоним хиляда тона минимум, тъй като не са ни изправни мелниците, обяснява инж. Димитров.
Според разчетите до 15 септември ще приключат с облицовките. Но ще има инвестиции и в тръбопроводи, които отвеждат хвоста от багерна помпена станция до хвостохранилището, в тръбопроводи на сливни води, в трошачно отделение - има нужда от влагане в питатели.
Тук не е правен ремонт 4 години, от 2008 г. нищо не е подменяно и затова са остри нуждите от сважи пари, за да завърти успешно машинката на оптимален режим на работа, става ясно от близките планове на РОФ, в която се трудят 120 човека.

НАДГРАЖДАТ ХВОСТОХРАНИЛИЩЕ "РУДОЗЕМ-2"

СРЕЩУ ЦИАНИДИ

Аварийният преливни

Спешната мярка за половин милион лева е заради изоставане в проекта от 2008 г.

            ВИЗИТКА:

Хвостохранилище “Рудозем - 2”, функционира от 1990 г., първото хвостохранилище “Рудозем - 1”, е строено след пускането на фабриката през 1952 г. Авария във Враца и прекъсната дига залива две села с хвост, кара отговорните фактори преди 1989 г. да спрат тутакси експлоатацията на 1-вото хвостохранилище в Рудозем, за да не допуснат и тук трагедия. С министерско постановление река Арда се променя като канал, за да се изпуска хвоста в нея и така заработва хвостохранилище “Рудозем-2”, което сега се надгражда.

Хайредин Садъков и Цветан Молов пред участъка на хвостохранилището, който трябва да се баластрира. Зад тях е стената за надграждане.
Хвостохранилище “Рудозем-2” се надгражда и до 20 август ще е готова стената на бермата - сиреч новия надграден пояс, научи “Родопи ВЕСТ”. Обектът е под особено наблюдение на Гражданска защита и др. институции, тъй като е от язовирен тип, а изискванията към него се изпълняват стриктно и по проект, заяви началникът на Рудоземската обогатителна фабрика инж. Венко Димитров. През 2008 г. започна надграждането на долна преградна стена (бермата), но нещата замряха и до продажбата на “Горубсо-Мадан” на новите собственици нищо не е правено по хвостохранилището. Единствено е удължаван аварийният преливник с 20 метра. Бермата трябваше да се функционира от 2008 г., за да има едно правилно намиване на хвоста и да се спази технологията по проект, но строителството остава недовършено, тъй като от фирмата на Валентин Захариев спират капиталовложенията. И вместо това хвостът се налага да се намива от аварийния канал. 
Надграждането, допълнителният пояс, т.нар., берма, трябваше да бъде на 6 м височина по самото протежение от около 220 м. дължина. Тя се надгражда поетапно. Намиването пък става от бермата към горна прегредна стена, на която в момента се задига площадката. Трябва да се образува едно езеро, в което да се разграждат самите цианиди, обясняват на място специалистите по хвоста. Заради забавяне вдигането на бермата, езерото стига до критичния си минимум като размери - и от 350 м дължина то беше станало 150 м. Обемът му е различен, в предната част е по-плитко, а към опашката е по-дъблоко. В задната част има 4-ти скатов канал, където самото езеро се оттича по скатовите канали в река Арда.
Сега се надгражда площадката на горна преградна стена, която е към шахта Север, обяснява и началникът на хвостохранилището Хайредин Садъков, който е маркшайдер по образование, но от 8 месеца отговаря за обекта.
Ако дойдат високи води, по аварийния преливник и тунела към него, водата се оттича направо в река Арда. Надграждането пък трябва да стане до кота 770, а сега се прави т. нар. тюфлек, обяснява простичко като за лаици Садъков в присъствието на Цветан Моллов - работник от Водно-отвално стопанство. Охранителят и колегите му осигуряват 24-часово наблюдение над хвостохранилището и следят не само за състоянието му, но и вземат проби, за да няма отклонения от параметрите и да се получи замърсяване на реката.
Миналата сряда увеличихме утаечното езеро и то е в нормални размери, сега е 300 метра, вмята Садъков, който преди години пак е отговарял за хвостохранилище “Рудозем-2”. Хвостът пристига по тръбопровод и тунел от фабриката, мощните помпи докарват водата с пясъка тук и докато пречистената вода отново се излива в Арда, то хвостът остава в утаечното езеро.
Капацитетът на хвостохранилището е за 20 години. И при годишно отлагане на хвостов пясък около 1 млн. 500 хил. тона, както е проектирано за предишната мощност на фабриката, в момента то има живот още 25 г. Причината е, че РОФ работи с по-ниски параметри, дори и да се преработва рудата и на невключените още рудници “Шахоница” и “Печинско-Върба”, при този темп на работа може да акумулираме хвост още 25 г., вмята инж. Венко Димитров.
Само около 10 млн. т. хвостов пясък имаме до момента акумулиран. Надграждането на стената ще приключи до 20 август, но с това няма да приключи работата по самото хвостохранилище. Тя ще продължи с удължаване на аварийния преливник, баластрирането му. Той не е баластриран от 2006 г. И трябва да се покрие с баластра, за да не може в бъдеще да се просмуква хвостов пясък в реката, което ще доведе до проблеми. Баластрата ще дойде от рудниците на 4-то рудоуправление - от шахта “Север”, тъй като там е най-удобно за изземване, а в бъдеще “Рудметал” има достатъчно акумулирана баластра от Димов дол.    После ще се оформи долна преградна стена, ще се удължат тръбопроводите, за да започне намиването на хвоста от страната на бермата, обясняват на място специалистите.
Цялостната инвестиция, която се прави в момента на хвостохранилището, ще надхвърли половин милион лева само за капитално строителство.
В нормата сме за цианиди и от август м.г. нямаме санкции за цианиди, сочи още инж. Димитров. Дори и да е закъснял процесът на надграждането на стената, с по-малки корекции сме намалили разхода на натриев цианид до 16 гр. на тон, което е под нормата, така че екологични опасности няма.
Страницата подготви: 
Анета ТОДОРОВА

РОДОПЧАНИНЪТ ЮЛИЯН АРНАУДОВ: НЕ ИСКАМ ДА СТАВАМ ИСПАНЕЦ


Няма да взема двойно гражданство, макар че мога само с една молба, отсича бившият футболист от “Миньор” - Рудозем, който от 10 г. работи в родината на Дон Кихот

-Как се озова един родопчанин в Мадрид?
- Много просто. Тези пари, които вземам в Испания за един месец, тук не мога да ги взема и за половин година. Аз съм девинец, къщата ни е до бившата балнеолечебница, но в Рудозем дойдох през 1981 г. като ляв бек в “Миньор”, 18-годишен бях, когато ме взеха във футболния тим. Бях много бърз на 100-те метра, нямаше кой да ме бие.
-А в Испания кога пристигна?
-На 30 март 2003 г. и досега съм там - в Ривас Вася Мадрид. Работя към застрахователната компания “Мафрехогър” и синът ми, който е 26-годишен, вече ми се води помощник, правим заедно паркети. Вземам 80 евро на ден, но работя и в събота.   
-А има ли шанс да си смениш поданството?
-Не. Езикът го знам перфектно. Както съм сега с почти 10-годишно пребиваване, само с една молба мога да стана с двойно гражданство. Но не искам. Защо ми е да ставам испанец?
-Ще получиш пенсия от там.
-Но дори и да не съм гражданин на Испания, пак ще взема пенсия и ще получавам от две места. Две години и половина работих на яз. “Пловдивци” и имам втора категория миньор. И до ЗДК, където пробивахме тунела и имам 1-ва категория подземен стаж. Общо в България имам 15 години и като посоча стажа в Испания - от който очаквам да имам 800 евро пенсия и тук още 120 , достатъчни са. Системата у нас е неприемлива. Тук като работех, бях 6-ти разряд арматурист. Казвам на ръководителя на обекта - искам за всяко едно изпълнение по процеса да си запиша разценките. И накрая на месеца да видя какво ми се плаща. В жегите теглим пръчките-арматури по 15 метра на гръб, за да ги опъне трактора и да се нареже на заготовка. Накрая на месеца удрям чертата и трудът ми излиза 3000 лв. А началникът ми подскача, че не мога да взема повече от него. Както държах клещите, хвърлих ги по него. Събрах си куфарите и казах на жената, че няма смисъл да стоя тук... Не може да работиш цял месец като вол и да се подиграват с труда ти. Принудиха ме да замина.     
-Там по-леко ли е?
- От работата виж какви са ми станали кокалчетата на ръката и виж колената. Нали правя паркет. Но си заслужава трудът. 
- Тази упоритост от зодията ли е?
- Роден съм на 30 май 1963 г., зодия близнаци, жена ми е лъв, но не е страшна. Елезабета се казва, много е точна, само да не я настъпиш. Синът ми е на 26 г., завърши “Мениджмънт в туризма” във Варненския университет. Заради него взехме нов апартамент в Смолян. Ако не се объркат нещата, ще го изплатя догодина, по 600 евро на месец ми е вноската. 35 хил. евро струва жилището. Взех го на високите цени, тогава квадратният метър беше станал 650 евро. И добре че ми е братовчед, та свали със 100 евро цената.      
-Защо не изчака малко да паднат цените?
-Ако знам  кога ще умра, ще си изкопая гроба. Сега паднаха цените, същите апартаменти от 68 кв. м вървят 27 хил. евро. Но това е конюнктурата.