събота, 29 септември 2012 г.

СМОЛЯНЧАНИ НА БСП-СРЕЩА: НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ!


Инж. Димитър Кръстанов, Емилия Масларова, Драгомир Стойнев, Валя Богданова и Милко Гавазов
Ние в момента само съществуваме!- заяви вчера екссоциалният министър Емилия Масларова на среща в Смолян, докато от залата на планетариума женски глас й отвърна: "Дори не съществуваме!". Плащанията на минималната заплата не са вързани с майчинството и то стои замразено вече 4 години на 240 лв., по 50 лв. месечно от всяка майка си прибира правителството. Майките на деца с увреждания, които не могат да работят, защото си ги гледат с тези доходи, които не се индексират от 4 години и стоят на нивото на 2009 г., са подложени на геноцид. Същото важи и за пенсионерите, чиито пенсии щели да се увеличат от 1 юли. Първи сме по срив на покупателна способност, българите не потребяват пиана, нито ходят на почивка на Карибите, но имат нужда от храна, а за децата дрехи и обувки, които една майка трябва да сменя на 3 месеца, защото ги израстват, как тогава да оцелява българското семейство, попита Масларова като настоящ депутат- член на социалната комисия в парламента. И съпостави, че 260 хил.лв. стрували полетите на Бойко Борисов само с хеликоптерa на военните за 50 часа, за да реже лентичките във Варна,а вечерта да играe на стадиона с бистришките тигри. Отделно пък са му разходите за самолетните пътувания. 
40% от младите до 15-годишна възраст са неграмотни, казва статистиката. 40% от тях са роми, а 23% са мюсюлмани - да са живи и здрави, отчете още Масларова. И определи голяма част от тези деца в риск, заедно с онези 50%, които са родени без граждански брак на родителите.
Ние стимулирахме второто дете, завишихме за него еднократната помощ на майката от 200 на 600 лв., то е проблемното. А ГЕРБ вдигна прага и почна да търси 2 години назад осигуровки на майките, които най-вече раждат около 20-23 години, а не на 60. Така получават ниско майчинство, защото или са били безработни, или са студентки, или ученички, а това не стимулира раждаемостта, обясни още тя в присъствието на колегите си от левицата, също членове на социалната комисия: Драгомир Стойнев и Валя Богданова и смолянските общински съветници Димитър Кръстанов и Милко Гавазов.
ГЕРБ дойде на власт, защото хората искаха европейски доходи, очакваха увеличение на парите за малки деца, но сега след 3 г. управление трябва да дадат отчет, кое се случи, подчерта Драгомир Стойнев, който е от младото попълнение в БСП. За 1 година, която им остава, няма как да стане реформата, така че политиката ще е на купуване на гласове по време на идващите избори, което сте и виждали, подчерта той. Дори в Мароко минималната заплата е 240 евро, а в края на годината ще стане 300 евро, а в България правителството вдига минималната заплата на гърба на бизнеса. Докато БСП вадеше пари от държавния бюджет и вдигаше всички обвързани социални плащания като майчинство, пенсии и т.н. Политиката към хората се промени, младите бягат. Инфлацията е 3%, но стоките от първа необходимост постоянно растат, а 46% от децата живеят в бедност, защото само единият родител работи, заяви още Стойнев. БСП е партията, която е доказала, че може да отстоява социална политика. Сега има лица, които ви обещават, че ще го правят и критикуват Бойко Борисов, но те работят за него, защото разпиляват гласовете, но няма да влязат в парламента, а техните преливаткъм най-голямата политическа сила, напомни той.
Няма нищо по-страшно от това да узнаем, че 4678 деца са отпаднали от училище, като само 55 заради слаб успех, а останалите по семейни или социални причини, каза пък депутатката Валя Богданова, която е член и на комисията по образование, наука, младежта и спорта. Тя коментира предстоящите реформи за закриване на ресурсните центрове и социални домове, което ще остави много от децата с проблеми на произвола на съдбата, особено в малките населени места, където родителите не могат да си позволят да плащат подобни грижи. А на държавата не й е изгодно да издържа такива центрове и предоставя услугите на НПО-та, които е неясно кой ще контролира. Ставаме опростачена нация, доказателство затова е надигналия се вой за закриването на барове в студентски град, но никой не подкрепи протеста на БСП при вдигането на студентските такси, направи паралел тя.
Грешка беше плоският данък, с който с 10% се орязваха и малките заплати и големите,напомни експреподавателят Димитър Костадинов. От залата думата взе и Данка Лободова, която заяви че се срамува да каже какви мизерни доходи има, но призова хората да си помислят на тези избори дали да вземат кутийката кибрит с 30 лв. в нея или да се борят за по-големи пенсии. Въпреки че 3-ма депутати пристигнаха на крака да разясняват социалната политика, предлагана от БСП, залата на планетариума остана полупразна. Нямаше ги онези, които се скъсваха да ръкопляскат на Дора Янкова, Сергей Станишев или Първанов. Вероятно защото първата вече не ги назначава, а работата им я дават други. Но те всъщност не са зачитали нито политиката, която им е прокламирала, нито нещо от идеалистичния сектор, а и тогава и сега, както казват в евангелието са се кланяли на Мамона, отбелязаха в четвъртък някои. А на побелелите глави на дошлите в планетариума им стана ясно, че с мизерните пенсии управлението им казва, че няма нужда от тях, за да вади пари от хазната, нищо че са си дали труда за изграждането тази държава, както се изрази Стойнев. Пък на младите не им се и пише да се пенсионират с това покачване на възрастта и липсата на работа, довърши още той.  
Анета ТОДОРОВА  



ЗА 100 Г. ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - СПАСЯВАТ 3 ПАМЕТНИКА В СМОЛЯНСКО


* 38 311 лв. ще разплати МС, след като види изпълнението, проверката приключва до 10 дни 

Вчера завършиха ремонтно-възстановителните дейности по трите военни монумента в област Смолян по повод 100 години от Балканската война. Това са паметниците-костници: "Родопската Шипка" на връх Средногорец, на загиналите във войните от смолянския кв. Райково и на загиналите във войните чепеларци в града под Мечи чал. До десет дни нарочна временна комисия, в която има представители на Областна управа, общинските администрации на Смолян и Чепеларе, експерти, юристи, икономисти и директора на НИМ-Смолян, трябва да обиколят трите обекта, за да проверят дали всички дейности са завършени и с какво качество, обяви за "Родопи ВЕСТ" пресаташето на Областна администрация-Смолян, Даниела Топова. При всички положения паметникът на Родопската Шипка ще е готов за 100-годишните чествания от Освобождението на Родопите от османско иго, за които се очаква да пристигне президенът на Републиката Росен Плевналиев.
Общият размер, отпуснат от Министерски съвет за трите монумента, е 38 311 лв. За костницата в кв. Райково са отпуснати 18 101 лв., за паметника в Чепеларе - 7700 лв., а за "Родопската Шипка" - 12 510 лв.
Снимки от завършените обекти с цялата документация, която удостоверява свършената работа, ще бъдат изпратени в МС, едва след това средствата ще бъдат изплатени по сметките на двете общини, които пък ще се разплатят с изпълнителите, посочи Топова. Тя припомни, че гледката от паметника "Родопската Шипка" е била потресаваща - костницата отвътре е била пропита с влага, цветните стъкла се изпотрошили, покривът на паметника е бил потънал в растителност, а самата структура на монумента е била разрушена. Костницата в кв. Райково също била в нелицеприятен вид - липсвали прозорци, паметникът е изрисуван с графити, пространството около него също не е поддържано.
Родопчани не бива да забравяме подвига на онези, дали живота си за свободата на Отечеството. Решителни за освобождението на Смолянско са сраженията от 19-21-ви октомври на връх Кавгаджик - Средногорец, между 21-ви Средногорски полк, начело с полковник Владимир Серафимов и корпуса на Енвер паша, припомнят историци.
Орлин КИСЬОВ





ПРЕВРАТЪТ В МАДАН Е ПОДГОТВЕН ПРЕДВАРИТЕЛНО


СЛУХОВЕ ИЛИ ИСТИНА - АМИ АКО СА ВЕРНИ?

 *Чака се Валентин Гаджев да напусне ОбС, това уж било  договорено 

* Цветан Цветанов лично бил благословил създаването на 4-партийната коалиция в миньорския град и свалянето на Садъков, поел и ангажимент да осигури оттеглянето на екскмета от съвета, той бил разменната монета

Ново попълнение се задава в Общинския съвет на Мадан, съобщиха знаещи общинари, пожелали анонимност. И то, според ширещият се слух, щяло да стане съвсем скоро, твърдят те, но не сочат дата.
Предстоящо е напущането на съветник от групата на ПП ГЕРБ, щял да се оттегли екскметът Валентин Гаджев. Това са приказките, които от сряда насам упорито се носят из общината и в града. И на Гаджевото място в местния парламент ще влезе следващият в листата за съветници от партията на Бойко Борисов. Това било сигурно, вече било договорено. Въпросът е кога ще стане?
Защо сам ще се оттегля от ОбС дългогодишният мадански ексградоначалник, без никой да го гони, е щекотливото питане на общинарите. Отговорът тук е еднозначен и пряко е свързан със скорошното пребиваване в миньорския град на зам.-лидера на ПП ГЕРБ и главен кадровик на партията - вицепремиерът Цветан Цветанов. Именно той, при визитата си неотдавна, е договорил с ръководствата на местните партийни структури, имащи съветници в ОбС, да сторят многоцветната и невероятна 4-партийна коалиция. С която да свалят 8-годишния общински председател Хайри Садъков и на неговото място да изберат съветника от ГЕРБ Расим Кехайов. Същият, който на изборите миналата есен несполучливо игра срещу спечелилия ги човек на Ахмед Доган. С този ход хем ще се разбие хегемонията на ДПС в Общината /кмет, плюс ОбС-шеф/, хем ще се създаде коалиция, която в Общинския съвет да бъде мощна опозиция на депесарския градоначалник Фахри Молейсенов, прокоментирал пред своите големият герберски кадровик, благославяйки коалицията. Да, но преговарящите от другите три партии - БСП, НДСВ и "Социалдемократи" - поставили едно условие. И то е било съветникът Валентин Гаджев да напусне Общинския съвет, признаха гербери. Този Гаджев, за който маданчани нескрито говорят, че "Той е човекът в Мадан", т.е. той дърпа конците за всичко...
 Такива са били преговорите със Цветанов и той приел условията на другите партии. После, за по-сигурно, скрепили договорката и с подписите на всичките 12 съветници от новата коалиция, че ще гласуват за свалянето на Садъков и за избирането на Кехайов. Сложил парафа си дори и самият Гаджев. А вярата била всеобща, че при успех на тази тактика, който в крайна сметка и се получил, реваншът на ГЕРБ в Мадан ще бъде факт. Независимо от парадокса - ГЕРБ в съюз с БСП...
Както вече знаем, новата 4-партийна коалиция е формирана и вече е реалност. В сряда Садъков падна от поста и там бе избран Расим Кехайов, който още на другия ден, в четвъртък, пое функциите си и вече подготвя първата сесия на Общинския съвет като негов председател. Тя е извънредна и ще е в сряда, 3-и октомври. Сега остава да чакаме "доброволното" оттегляне на Валентин Гаджев и клетвата на неговия заместник. Остава да чакаме и отговорът на Доган за сторения преврат срещу неговия човек в Мадан, а Сокола в политиката е непредвидим. Впрочем, като се оттегли, самият Гаджев няма да загуби чак толкова много, казват гербери. Защото той си остава шеф на РУСО в Смолян, което, може би, също било част от договорките, предполагат запознати...

ПУСКАТ НА ТЕЗГЯХА ОБУВЕН ЦЕХ В РУДОЗЕМ


* Сгради и земя в центъра на града, заедно с машините, са с оценка за 300 хил. лв.

Румен Пехливанов
Работещ общински цех за обувки ще пусне за приватизация Община Рудозем, обяви за "Родопи ВЕСТ" кметът на града Румен Пехливанов. В сряда е връчена на градоначалника приватизационната оценка, която е на стойност малко над 300 хил. лв. В нея се включват сградите, земята и машините, а обектът е в самия център на града. Пехливанов очаква до месец да приключи цялата процедура и да внесе предложението за одобрение от съветниците в Общинския съвет. Цехът в момента се отдава под наем от Общината, а в него работят над 80 човека. Освен досегашния наемател интерес проявяват и други фирми, които са с традиции в производството на обувки, коментират от кметството. За мен като градоначалник, най- важното е запазването на работните места и разширяване на производството. Ще търсим инвеститор от бранша, който е със сериозни намерения, посочи още Пехливанов. И обяви, че до Нова година приватизацията ще е факт, така в началото на 2013-а цехът ще заработи с нов собственик, който да поема по-сериозно и издръжката на сградата, тъй като обикновено никой не иска да влага повече инвестиции в нещо, което не е негово.
Общината е предвидила още няколко сгради за продажба, които са залегнали в приватизационната й програма за тази година, но за момента няма кандидат-купувачи за тях.   
Орлин КИСЬОВ

четвъртък, 27 септември 2012 г.

ПРИ ЕВРОПРОЕКТА ЗА 5 МЛН. ЛВ. 300 ХИЛ. ЛВ. ИЗВАДИЛ СМОЛЯН ЗА ДОПЛАЩАНЕ НА ЦЕНТРОВЕТЕ

* Устовци всяка нощ бърникали по пръскалото и все повреждали фонтана си, а децата с колелета газели храстите и тревите, сочат от Общината и уточняват, че чак полиция се занимавала със случая * Не е ясно колко струват “античните” колони и арки на Стария център, дело на арх. Антон Тодоров, но пък за отклонките под главната улица спешно им трябват пари за подмяна на ВиК, шахти с фекалии препликват постояннно 

Дора Янкова и министър Томислав Дончев направиха първа копка на проекта в началото на август 2011г.
Повече от 300 хил. лв. е извадила от бюджета си Община Смолян, за да разплати европроекта за градска среда, отчетен в петък на нарочна пресконференция в кметството. 5 016 956.17 лв. струва начинанието, по което площадните пространства на Стар център и кв. Устово придобиха нова визия, стойността на задължителния собствен принос е 248 110 лева, като по договор Общината се задължила да осигури и допълнителен собствен принос от 60 601 лева.
В завещания от екипа на бившият градоначалник Дора Янкова проект влизат няколко подобекта - благоустрояване на жк. Прогресите, Зона за отдих “Чаршията” в кв. Устово, реновация на пешеходната зона “Стар център” и инженерна инфраструктура на ул. “Боровец” и “Станковица” в кв. Райково. С най-голяма стойност - около 2 млн. и половина, е пешеходната зона в Смолян. Проектът завършва на 26-ти септември, строителството вече е приключило, имахме няколко удължавания поради обжалване на процедурата за избор на изпълнител, второто беше във връзка с възникнали аварийни работи на EVN-България, знаете подхода към Прогресите е една тясна уличка, оказа се, че точно там трябва да се разкопае, обяви Марин Захариев-зам. кмет на община Смолян. И уточни, че малка част от Прогресите, която е била обособена за паркинг, но не е била включена в проекта, заради ниския по думите му бюджет, ще бъде завършена със средства от Общината, още тази есен или идната пролет.
В рамките на проекта бяха сключени 30 договора, една част от тях са за управление, друга за строителство, строителен надзор, проектиране, авторски надзор, одит, публичност и др., обяви Евтима Петкова, която е част от екипа на проекта. За подобект “Прогресите”, който е разделен на два подобекта, са избрани двама изпълнители - “Иса-2000” ООД за пътната част и “Запрянови-03” ООД за детските площадки и парко устройството. От кметството изреждат и надзорните фирми и проектантите й сочат, че изпълнителят на строително монтажните работи пък на “Чаршията” е “Запрянови-03” ООД, строителният надзор се осъществява от “Контрол инвест”ЕООД, а проектантите са “Ер студио”ЕООД-Пазарджик, докато авторският надзор се извършаваше от “Цилос” ООД-Бургас. Именно на различните изпълнители и проектанти се дължала разликата във вида на материалите, ползвани за фонтаните например на Стария център в Смолян и в кв. Устово. Изпълнителите на строително монтажните работи на реновациата на  пешеходната зона Стар център са “Интегрирани пътни системи”АД-София. Строителният контрол е на “Контрол инвест”ЕООД. Проектантите са “Униарх” с ръководител на екипа арх. Антон Тодоров.
Двете улици “Боровец” и “Станковица” са дело на “Мурджев транс” ООД, а строителният надзор се изпълнява от “Неостандарт” ООД. Смолянчани недоволстваха от поставените като украшения в древногръцки стил няколко колони от бетон, двете арки до бившия Детмаг и парапетите и чудноватите “ала египетски” пилони по моста на кино “Дружба”. В момента в една от социалните групи в интернет пространството силно се дискутира имало ли е въобще смисъл да се реновира главната улица. Те обаче не си задават и друг въпрос, че отклонките от канализация под главната улица в района на Стар център, са напълно изгнили. На места тя е зидана с тухли, вместо тръби и е имала нужда много повече от ремонт, отколкото да се вдигат красоти от антични арки. Затова и фекалии избликват почти ежедневно от шахтите поне на 2-3 места от същата тази улица, успоредна на главната - но това е друга тема.  
По време на прескоференцията изникнаха въпроси от журналисти каква е стойността на поставените колони, арки, парапети и пилони по мостовете на пешеходната зона и кой им е авторът. От отговора на зам.-кмета Захариев стана ясен само авторът - арх. Антон Тодоров, но не и сумите, вложени в неоправдания с нищо “античен вид” на Смолян. 
Огромни се оказаха и средствата, дадени за публичност на проекта - цели 8 000 лева. За тези пари са поставени 5 временни и 5 постоянни билборда, има изработени брошури, два банера и дадени две пресконференции и публикации, които всеки може да поизчислява колко могат да струват.       
На въпрос на “Родопи ВЕСТ” каква е разликата в цените на фонтаните в кв. Устово и пешеходната зона, тъй като устовци са ощетени - в Смолян е с облицовка, 5 пръскала, а в Устово видимо е на замаска, боядисан с боя и с едвам пръскащо едно пръскало, отговори Милена Пейчева - инвеститорски контрол на обекта. Шадраванът в Устово е с щампован бетон, не е на замаска, това е решението на проектантите, които са различни за обектите, каза специалистката.
Затова, че пръска, ние не умеем като граждани да ценим това, което се прави. Пръскалото на фонтана струва над 1000 лева и е направено така, че да стои точно като фонтан. Но се налага всеки ден да се ходи и се поправя и всяка вечер се разминават главите, които насочват струите, подчерта Пейчева, с което каза, че устовци бърникали по фонтана и го повреждали. А с колелета вечер пакостници минавали по насятата трева и храстите, затова сутрин изпълнител, възложители и контрол присаждали отново растителност.
Имаме сигнали от полицията, че в шадравана влизали хора, пипали пръскачките, с клечки ровили, потвърди и Захариев. И се ангажира в бъдеще с някакъв вид охрана или видео наблюдение.  
 Фирмата, която достави цялостното оборудване с цветното осветление и разпръсквача на фонтана, до издаване на обекта, всеки ден беше по два пъти на площада, напомни още Пейчева.
Орлин КИСЬОВ

Кмет и доктори при Дянков за Девинската МБАЛ

До дни

Кметът нa Девин Цветалин Пенков и директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев имат среща с финансовия министър Симеон Дянков заради девинската болница. Това трябва да стане в края на тази седмица или най-късно в началото на идната, а решението се взе вчера в Смолян  на съвместна среща между двамата и юристи на двете дружества по изясняването на реанимиращата дейност, която ще тръгва в затворената от година и нещо девинска МБАЛ.
Няма отмятане от страна на финансовото ведомство, че ще ни подпомогне, но още не е изчистена възможността как това ще стане. От законодателна гледна точка единственият вариант не е филиал на болницата в Смолян, както се опитат някои да ни вмъкнат в него, коментират от Девин. А градоначалникът Цветалин Пенков обяснява, че търсят форма на взаимодействие между държава, община и двете дружества, още повече че лекарите в града му вече са обезверени. A хората от региона не могат да чакат повече без адекватна медицинска помощ на място. И ако проблемът не се реши, може да се очаква ескалация на напрежението през зимата и то не тук, а на жълтите павета.
В правния мир няма и такова понятие “защитена болница” и то граничи повече с безпомощност, докато в Девин имаме нужда от гарантирано здравеопазване, разтълкува понятията управникът на града, задължен от съгражданите си да им брани интереса. И подчерта, че има нужда от законодателни промени, които да гарантират здравеопазването в по-малките и по-отдалечени региони, защото не само неговата община е на този хал. Но пък като пилотна би прокарала пътека в здравната реформа. Ако девинската болница стане филиал на Смолян, ще потопим Окръжната, предупредила съм д-р Даракчиев, заяви вчера екскметът на Смолян Дора Янкова. И коментира, че е била потресена от държанието на зам. министъра по здравеопазване по време на срещата това лято на ОбС в Девин, където се обсъди спасяването на тамошната МБАЛ. Един чиновник на държавата трябва да знае, че е нейн слуга, а не да тропа и да казва, че трябва да го слушат, ако не, си отива, припомни тя. И подчерта, че вижда изхода в “защитена болница”, която обаче трябва да я поискат и отстояват всички депутати от Смолянско. Тя обаче отхвърли другата вероятност - смолянската МБАЛ да потопи тотално девинската, като получи директно парите по клиничните пътеки, тъй като нейни доктори ще ги изпълняват. Не е уреден и въпросът с имуществото на здравното заведение, както и със сградният му фонд, напомнят запознати.  
Защо правителството се бави и не даде 1.8 млн. лв.на Девин, както даде 2.5 млн.лв. на Смолян и по близо 2 млн. лв. на Златоград и Чепеларе за тази година, чиито кметове са от ГЕРБ, попита вчера депутатът-социалист Димчо Михалевски. Над 70 частни болници има разкрити от мандата на ГЕРБ, парите в НЗОК си остават същите и се разпределят между много повече лечебни заведения, в това число и частните, коментира още той на пресконференцията. Което според него ограничава възможностите на общинските МБАЛ, които за разлика от частните нямат модерна техника и т.н. и са неконкурентноспособни. Заради този дисбаланс златоградчани вече са дали ултиматум на другия вицепремиер - Цветан Цветанов при последното му идване в техния град, ако не открият мерки за дофинансиране на тяхната МБАЛ, да не правят повече срещи с тях, подчерта пък Михалевски.
Анета ТОДОРОВА

вторник, 25 септември 2012 г.

ОБЩИНАРИ СЕ ЖАЛЯТ ОТ "УРБАНИКО", ПОДВЕЛ ГИ

                                            ОГРАНИЧАВАНЕ
*Или как харчат 460 хил.лв. за зонирането, питат от Левицата, а общински съветници - като Радой Краев, още при избора на 3-те зони обяви, че е подведен
* Защо софиянци, а не смолянски архитекти и проектанти правят интегрирания план, попита екскметът Дора Янкова   

Димитър Кръстанов, Димчо Михалевски и Дора Янкова
Едва 7000 граждани на Смолян ще могат да се възползват от привилегиите техните жилищни сгради, улици да могат да получават финансиране по ОП “Регионално развитие”. това обяви общинският съветник от Левицата Иван Апостолов след гласуване в ОбС на зоните за въздействие на Интегриран план за градско възстановяване и развитие. А в кварталите извън зоните живеят 25 хил. смолянчани, т.е. тройно повече. Или до 2020 г. за европейско финансиране по Оперативните програми могат да претендират само живеещите на Нов център, където е определена административната зона за въздействие, на Невястата е социалната и в Устово е промишлената. С Янкова щяхме да направим невъзможното, за да променим регламента и да влезе целият град, защото сега сме в свити рамки, вметна Апостолов, който в предишния мандат бе ОбС-председател в Смолян.  
Къде са местните архитекти и проектанти, та софийски консорциум е избран да прави зонирането, защо не са поканени смолянчани да се мотивират и сдружат, за да участват, попита риторично екскметът Дора Янкова. И се обърна към журналистите - кой е Александър Симеонов и с какво се е занимавал преди фирмата му да поеме да прави такава печеливша дейност. Тъй като 460 хил.лв. отиват в дружеството, което е трябвало да прави фокус-групи и допитвания по квартали къде да бъдат зоните, за да ги формулира, разказа още Янкова. За съпоставка по-големите градове като Кърджали, пък са получили затова по 1 милион лева, обяви пък народният представител Димчо Михалевски.  
Малка справка в медиите, показва, че “Монт прес” е коментирал в броя си от 12-16 юли т. г. визията на Монтана до 2020 г., която се прави с нов интегриран план за възстановяване, а главен проектант рада е арх. Александър Симеонов, който сочи, че вече е направил на 3 зони планът на Созопол. В-к “Борба” от броя си от 24 септември също дискутира темата за Интегрирания план, само че на Велико Търново. “Половин милион лева - на консорциум, за да каже как ще изглежда старата столица до 2020 г.”, пишат тамошните журналисти. И уточняват, че парите се усвояват от консорциум “Урбанико”, а в сумата собственият принос на общината е 25 хил.лв. Екипът на фирмата анкетирал хиляда човека по телефона, за да проучи мнението за 12-те квартала на старата столица.                   
В Смолян ОбС определи зоните за плановия период 2014-2020 година с 23 гласа “за”, 1 въздържал се и 2-ма “против” Още в началото на обсъжданията, проведени в залата на кметството, Апостолов попита инж. Йордан Щонов от общинската администрация, какъв е смисълът на интегрираните зони, може ли да се вземе отношение като обхват, има ли регламент, какво ще стане с другите територии на града, които останат извън обхвата на този зони? И кой ги е определил като характеристика и на какво основание ОбС трябва да ги приеме? Както и дали са взети предложенията от общественото обсъждане, на което гражданите в залата се брояха на пръсти.
Щонов обясни, че са взети всички мнения, съобразено е с методическите указания за разработване и прилагане на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, а комисията се е съобразила с изискванията, с действащия общ устройствен план от 1970 година. Зоните, предложени за разширение, са разглеждани и не са в съответствие с общия устройствен план, затова работната група ги отхвърли. Само зоните за въздействие, които са в градска урбанизирана територия, ще бъдат включени, такива са и методическите указания на МРРБ, подчерта специалистът. При избора са разгледани критериите за избор, състоянието на инфраструктурата, липсващи и недостатъчно развити елементи на маршрутите, свързани с тях транспортна инфраструктура, неизградени, необлагородени, в лошо състояние градски елементи, високо ниво на безработица и др. Вследствие на което направихме едно допълнително проучване, относно населението, имаше спор за социалната зона Устово или Смолян, Нов център и жк. Невястата. Но в Петровица и Прогресите населението е 2138 човека, а в Невястата и Нов център е общо е 7884, което е вече предимство при избора, обясни Щонов.
Общинският съветник инж. Димитър Кръстанов подчерта, че е взет впредвид стар устройствен план, който за Смолян е от 1970 г., а градът е в процес на подготовка на цялата процедура за нов. И оцени, че по чиновнически,  бюрократично и унифицирано МРРБ е подготвило специфичните условия на допустимост. Левият общинар предложи да се приеме новият общ устройствен план на Смолян и тогава да се прави разработката, за да обхване и общината, и Смолян. Като препоръча кметът да подпише  писмо до МРРБ затова, за да получи Смолян повече възможности.
Озадачен съм от две неща - за мен фирма “Урбанико” ни подведе от самото начало, като даде съвсем други възможности за избиране на тези зони, заяви пък колегата му Радой Краев. Оказа се даже, че и общественото обсъждане направихме, като предлагахме зони, които впоследствие се оказаха, че не могат да влезнат и ние не можем да ги посочим, заяви той. И попита няма ли щампа, която налага МРРБ с разпоредбите си за всички градове? В момента избираме от двете злини по-малката - а какво ще правим с изостаналите, социалните райони на Смолян - Петровица, Прогресите, Миньорските блокове? - попита на заседанието Краев. Нашият град по цялото протежение на реките Черна и Бяла има предприятия. Сега се оказа, че може да посочим само зоната на завод Комуна като икономическа. Ами какво правят всичките тези мои колеги, които са инвестирали пари в бази, в предприятия и т.н., те не могат да участват в тези програми, за да подобрят инфраструктурата си?- пак попита той вече като бизнесмен.
Или ние трябва да поискаме преразглеждане на тези условия, за да посочим нашите зони по нов начин. Или да помислим веднага да започнем да изготвяме нов интегриран план за развитие, даде варианти той. И окачестви работата на “Урбанико” като крайно непрофесионална, защото имала 3 месеца, за да стигне до посочване на зоните, а реално  задвижила нещата преди месец. На нас като Община и общински съветници ни беше предоставена възможността само един месец да умуваме, да преценяме и да изберем най-подходящото, а тя за два месеца подготви една анкета и направи една презентация тук, разкритикува Краев. И поиска обяснения.
Според кмета Николай Мелемов и АРЗ-то не е в промишлена зона. Не е справедливо, че Смолян не участва по “Развитието на селските райони”, а има над 80 населени места, но нищо не може да се направи. Тук не всичко е загубено, такива са условията на министерството, финансирането е безвъзмездно и все пак ще свърши някаква работа, вметна още градоначалникът. 
Поизострения тогава политически тон се опита да снижи общинският съветник арх. Каджебов, вмятайки, че ръцете на колегите му не са извити. Ако ние разширим целия град, ние не променяме нищо. Ще пуснем за “Заводска” малко пари, за “Невястата”- малко и в крайна сметка няма да направим нищо. Представете си, че по този проект вървят 36 проекта, ами Бойко Борисов трябваше да каже на мен всички градове са ми деца, всички градове са мои, трябва за всички градове да осигуря пари. Няма обаче за всичките, трябва да се концентрират, за да се види ефектът от тях. Според мен зоните са правилно избрани, защото през последните 20 години концентрирано е работено само в Кетевска махала. Най-ефективно ще бъде да вземем Смолян, Нов център и Невястата. А свързвайки я с Обществената част, ние в случая включваме целия град - това, че няколко къщи на Каптажа не са включени, ще се напънем малко и с общински пари ще направим нещо там. Правилно е - да се харчат целенасочено парите, да се вижда резултатът от тях, заключи теорията си той.
Анета ТОДОРОВА
Орлин КИСЬОВ

ЕКСКМЕТ АЛАРМИРА ЗА ПРОПУСНАТА ГОДИНА ЗА 7 МЛН.ЛВ.

РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН
*Как приятелката на главния юрист на Община Смолян г-н Равелов без конкурс оглави Българо-немския център, попита екскметът на Смолян Дора Янкова и заяви, че за бавенето на 3-те проекта, финансирани през Солун, вина има липсата на административен капацитет в "правото" у кметството на областния град    

След година ще чуете: “Дора е виновна за забавените три проекта по Европейско териториално сътрудничество: Алибеевия конак, Каньона на водопадите и разкриване на крепостите по Арда”. Това заяви вчера на пресконференция в Смолян екскметът на областния град и областен лидер на БСП Дора Янкова. И посочи, че вече има пропусната година по проектите, а причината е, че липсва административен капацитет в правната дирекция на Община Смолян. И трите обществени поръчки бяха пратени в Солун за  съгласуване от бившия директор на дирекцията по европроекти Илия Годев. Но те стигнаха дотам, че двама от консултантите от София по спецификата на крепостите това лято бяха казали - ако нямат капацитет - те да им напишат решенията, да се прави къщичката на водопадите. Можеше тя да е станала. Забавянето е неоправдано, според  Янкова. До февруари или март трябваше да отпуснат обществените поръчки, защото бяха готови. Каква е работата на оценителната комисия?  - да седнат да напишат решения, а сега ще се наложи да поискат удължаване на срока от Солун. Какво са усвоили по тези 3 проекта за една година, а те са за общо 7 млн.лв.? - попита риторично бившият кмет, чиито екип е писал и защитавал проектите.
В Гърция вече са си реализирали обществените поръчки - управлението е поотделно, но ресурсът е общ, вметна Янкова.     
 С тези 3 проекта се цели развитието на туризма - да се разкрие потенциала на региона с Алибеевия конак и да се сложи началото на етнографския комплекс в Райково. Паралелно с това, Каньонът на водопадите да се укрепи и да получи допълнителна инфраструктура с къщичката, която архитект Атанас Каджебов реализира. Сега разбирам, че са избрали фирмата на Красин за изпълнител. Тук са и крепостите, които да дообогатят поречието на река Арда с логистика и в подкрепа на местните хора. Ако догодина не  приключат проектите, ще има финансови корекции и очаквам да кажат, че Дора е виновна. Като сега казват, че е скапан проектът на Сосковчето, ами нормално е, като изграждаш инфраструктура да знаеш, че ще има довеждащо електричество. Това не влиза в проекта, но Общината е гласувала допълнителни пари и това момче, което е заместник-кмет по тези проекти, казва: “колко лош проект са ми оставили”. Ами да го обсъдят с г-жа Палагачева, да видят от къде да докарат вода и къде да направят право на преминаване, това е било и за Момчилова крепост, така са били всички проекти, разкри от своята практика ексградоначалникът. И прогнозира отново да е на първа страница на някои вестници, че : “Дора е виновна”, което също беше практика последните 9 г.
Липсата на приемственост по проектите се превърна в развален телефон за новата управа и наистина води до закъснения в сроковете на изпълнение от страна на Смолян. 
Единственият проект, който тръгва оттук нататък, е по отношение на рибарството, но пък не са включили известните рибари от общината, вметна полушеговито общинският съветник в ОбС-Смолян от БСП инж. Димитър Кръстанов, с което разкритикува новото ръководство на Общината, че изостава в разработването и защитаването на нови проекти.
Чувам, че българо-немският център не бил нужен на смолянчани. И там нямало никакви немски пари, както казва един млад господин, в чийто квартал Райково е центърът, върна темата за осъществените проекти Янкова и визира зам.-кмета на Смолян Марин Захариев. Тя поясни, че тук е пренесена ксантийската гимназия и Общината се е почувствала длъжна да запази предмета на дейност, близък до образователния,  докато някои са предлагали да продаде обекта за изграждане на хотел. Запазена и ремонтирана е и детската градина, неслучайно министър Тотю Младенов е дал миналата година там пресконференция за своите програми, същото ще прави и днес. Но защо ръководител на Българо-немския център в Смолян е приятелката на докарания от Пловдив главен юрист на общината Равелов, а не е смолянчанка. На какво основание са я уредили на престижна работа без конкурс - попита бившият кмет.
Лили БЛАЖЕВА

НА ШУШУ-МУШУ ОБС-КОМИСИИ РЕШАВАТ НЕЩАТА

ВМЕСТО В ЗАСЕДАНИЕ

адв. Милко Гавазов

* Не мина “глобата” 10% от парите - визирана като санкция при отсъствие от комисия или заседание, “не може да ми я предлагат по-недисциплинирани от мен”, заяви Стоян Иванов и припомни, че в по-големите градове вземали по 900 лв. заплата колегите му, а тук за същата работа - 120 лв.

От години насам наблюдавам това интересно явление, то е и обяснимо - кметовете искат да вкарат работата в постоянните комисии и там на шушу мушу, на четири очи да се решат нещата. А тук да си стиснем ръцете и да не провеждаме дискусия. Това заяви на последното заседание на ОбС-общинският съветник от БСП Милко Гавазов, с което се възпротиви на практиката, която е в противоречие със заложената философия на Закона за местното самоуправление и Конституцията. Това е смисълът на местното самоуправление - тук пред гражданите всеки да извади своите тези, да ги обсъждаме и мнозинството, поемайки своята отговорност, да налага своите решения, напомни той по време на обсъждане корекцията на съветническите пари, които по последните законови изменения стават до 30% от средната брутна работна заплата в Общинската администрация. В докладната е внесено и предложение - намаление с 10% на месечното възнаграждение на съветник, който си позволи да отсъства без уважителна причина от заседанията на ОбС и Постоянните комисии.
Напрежението избухна още при четенето на докладната записка от съветничката от ГЕРБ Мариана Сивкова, която употреби израза “глоба от 10%”. Тогава ръководителят на групата съветници от Левицата адвокат Гавазов не се съгласи с мотивите. В ЗМСМА вече има фиксиран размер на максималното възнаграждение на общинските съветници -до 30%, но възрзи за “глобата”, както я нарече г-жа Сивкова. Тя го каза и на Комисията по законност - за неуважително явяване в работата на постоянните комисии. Аз искам да напомня, че постоянните комисии, така като са заложени в ЗМСМА, действат като помощен орган на ОбС, вметна Гавазов.
е бъде този орган и по силата на какви законови и подзаконови права ще определя кое отсъствие от работа на постоянната комисия е уважително и кое не е. По силата на каква логика вие ще ни глобявате, логиката е административна санкция за извършено административно нарушение, тя не може да се налага току така. Такова понятие глоба в ЗМСМА няма, заяви той.
А председателят на ОбС Филип Топов потвърди, че  забележката е правилна.  Сивкова обаче контрира Гавазов, че бил дълги години общински съветник, а тя била само от няколко месеца, и е счетоводител, а не юрист и ако е допуснала грешка, да бъде извинена. А уважителните причини били посочени в чл. 20, т.5 на правилника за дейността на ОбС -  служебна ангажираност, отсъствие от страната и заболяване. Аз смятам, че това са достатъчно, да кажем уважителни причини, и другото да бъде неуважително, отсече Сивкова.
Съветникът от ГЕРБ Борислав Георгиев пък цитира идеята на кмета Мелемов, да направят заседанията на постоянните комисии в реално време, излъчвани както заседанията на ОбС, така заради микрофона колегите му щели да идват.   
Реплика, която предизвика бурен смях в залата към Гавазов, направи съветничката от ГЕРБ Росица Караджова. "Понеже за втори път на наше заседание той прави забележка на колеги, които използват думата коментирам, вместо думата обсъждам. Искам да му кажа, че ако направи справка в синонимния речник например, ще види, че думата коментирам, обсъждам, разглеждам, анализирам и дискутирам имат абсолютно едно и също значение. Казвам го, защото тук много от присъстващите понякога говорят, просто, за да кажат нещо. А г-н Гавазов е сред колегите, който допуска изключително много и груби езикови грешки. Но не смята, да ги правя тука достояние. Ако той желае езикова консултация, ще му дам", нападна го открито Караджова, което се оказа хвърляне на ръкавицата на примитивно ниво.
Левият съветник Кръстанов, заяви, че е силно изкушен да коментира изключително професионалното изказване на Караджова, но се въздържа. Той посочи, че има два подхода, за да се дисциплинира ОбС. Но  да не се прави аналогия с Народното събрание. Договорите, които възникват като трудово правоотношение на народните представители, имат характер на трудови договори. И от тази гледна точка, договорът, който ние имаме с избирателите, има характер на обществен, не е трудов, не е и граждански, подчерта Кръстанов. Възнаграждението ни е символично  за нашия труд, но се иска отговорност, посочи той. Гавазов пък дупликира Караджова: “Възможно е да имам говорни дефекти и пропуски, човек на тази възраст много трудно може да си промени говора. Но г-жо, тук като общински съветници, след като сме били избрани като такива, сме длъжни да използваме езика на закона. В ЗМСМА по никакъв повод, като правомощие на общинския съветник не е дадено да коментира поведението на кмета например или кмета на някоя друга Община. Ние обсъждаме, уважаеми г-н кмете това, което внасяте като  предложение и сме в правото да го обсъждаме, за да направим своите изводи и за да приемем съответните решения. Не знам какво работите, възможно е да сте учителка по литература, ако смятате, че е идентично да се каже обсъжда и коментира, според мен е допусната грешка в синонимния речник".
За ваше сведение аз съм филолог и езиковед, мога да ви кажа, че в синонимния речник не е допусната абсолютно никаква грешка, не му остана длъжна Караджова.
Експредседателят на ОбС и настоящ общински съветник Иван Апостолов върна темата със съветническите пари, че за намалянето им не е искано становището на нито един орган на общините. И вече имало дискусия между депутатите да се върнат в старите позиции. Но забрави, че старите позиции  са съветниците да работят без пари, както беше преди два мандата.
Днес чета в “24 часа”, как общински съветници в София са стигнали до месечни възнаграждения от 900 лева със - за транспорт, за наем, за среща с избиратели и т.н., каза пък колегата им Стоян Иванов от “Заедно за Смолян”. В Пловдив е гласувано  възнаграждение до 800 лв.. Общинският съветник изпълнява определено по количество и качество работа, не може в София да получава 1200 лв., а в Смолян да получава 120 лв. Затова няма как да не се дебатира и да не се стигне до едно ниво на възнаграждение. Аз приемам това, което е определил законът, но като един от най-дисциплинираните общински съветници се противопоставям на предложението на 4-мата колеги вносители, които са по- недисциплинирани от мен. Да не говорим, че на предното заседание, трябваше да заседавам сам в комисията, разказа пък Иванов. И обяви - няма да възприема да ме санкционират хора, които са по недисциплинирани от мен.
След гласуване ОбС прие с 25 “за” и “против” само с един- намалението на месечното възнагражденията на съветниците от 60% на 30% от средната брутна работна заплата в общинската администрация. С 13 гласа “за”, 10 - “против” и 2-ма “въздържали се” не се прие второто предложение за санкциониране с 10% от възнаграждението на съветниците при всяко тяхно отсъствие от заседания на комисии и заседания на ОбС без уважителна причина.
Орлин КИСЬОВ

ВИНЕНИЯ В РАДИКАЛИЗЪМ РАЙОНЕН МЮФТИЯ НЕДЖМИ ДЪБОВ: 800 ЛЕВА ВЗЕМАМ ОТ МЮФТИЙСТВОТО, НЯМАМ ЕВРА

* Не съм член на фондация “Ал Уафк ал ислам” , нека докажат с документи, че съм вземал пари оттам, казва избраният от 2008 г. мюфтия на Смолян 

* Кога записаха в НК “радикален ислям”, да обяснят какво е и да сложат там санкция, за да ме обвиняват, твърди той и сочи, че е завършил висшето си образование в България, не в Мека    

- Делото срещу няколко мюфтии, сред които сте и Вие, тръгна в Пазарджик, а в Смолян отделно дело ли ще има за намереното при обиските при акцията на ДАНС в региона?
- Не. Делото е в Пазарджик, то е обединено.
- Тук няма да има нищо, така ли?
- На този етап е така, но в бъдеще не знам. Не е приключило досъдебното производство и няма решение на прокуратрата.
- А това, което се води в Пазарджик, е въз основа на събраните документи в оня регион.
- Да, и като цзяло делото е обединено и от друте области - Благоевград, Пазарджик и Смолян и там сме подсъдими в пазарджишкия съд. Принципът е точно обратният - човек е невинен до доказване на противното. В момента ние трябва да доказваме нашата невинност. Аз съм Неджми Дъбов, изпълнявам длъжността районен мюфтия на Смолян. И задължения, които са ми устав и тези, с които съм упълномощен от главния мюфтия. Нито повече, нито по-малко. Оттам насетне, че някой ми приписва организации, средства, думи ми вкарва в устата, те трябва да бъдат доказани. Тези неща не са от вчера, нямаше процес, но все течеше, че тук има нещо гнило. Обвиненията към мен ги знам и за всяко нещо имам документи и ще бъде оправдано.
- Казват, че сте завършил в Мека и там търсят контактите Ви?
-Искате ли да ви покажа дипломата? Завършил съм Висш ислямски институт - Република България.
- Но после може да сте учили нещо друго в Мека?
- Може. Хипотези може да има, но може да се проследи кога съм влизал и кога съм излизал от страната, къде съм учил. Още повече да съм бил имам в смолянската джамия и да съм учил в София и паралелно с това да съм учил в Турция, Истанбул, Саудитска Арабия. Трудно би ми било да карам три различни образования в три държави. Това са смешни неща, в другите държави няма задочно образвание, трябва да стоя там 5 години, а не 5 дни. но пък този, който е учил в чужбина, не може да е непременно виновен. В момента съм студент магистърска степен в Шуменския държавен университет - “Управление на образованието”. Завършил съм два семестъра, а то е три семестъра.
- И защо Ви трябва това?
- Моята длъжност е предимно мениджърска. Заради управленческите функции.
- Има и друг сигнал от Недим Генджев срещу Вас - от 12 юли т. г., и срещу мюфтиите от 3-те области. Той иска да Ви отстранят от длъжност.
- Тук г-н Генджев преразказва ситуацията в България.            
- Какво стана със спора за легитимността на мюфтийството?
- Има решение през 2011 г. на софийски Апелативен съд от 20. 04. 2011 г., което признава за легитимна конференцията от 2011 г., февруари месец.  Генджев е приложил регистрацията към жалбата си в съда, а от нея личи кой е актуален сега - ние.
- Имате ли забрана да напускате страната, една от точките по исканията му спрямо Вас е това?
- Не. Напущал съм преди две седмици страната. Няма проблем. Но така се опитват да демонизират моята персона, но за тяхно съжаление това няма да стане. Това е само един сигнал.
- Откога сте районен мюфтия?
- От юни 2008 г. На 20 май на заседание на висшия мюсюлманки съвет съм избран. И оттогава съм негов член.
- Не е ли много ветровит този пост?
- Хладничко е, ветровито.
- Направо Ви брулят. Обвиненията срещу Вас са, че подменяте ценностната система, че въвеждате нови, нехарактерни за исляма на Балканите неща?  
- А кое по-точно?
- Дори и това - за бурките, които тук не са се носили.
- За какви бурки?! Вие помните оня дебат, който водихме през 2007 г., участвах в “Канал 1”, за личните карти, това са публични дискусии. Това ще се докаже в съда, има жени, които са ме сезирали и са поискали помощ от мен. Да не влизам в конкретика. Този процес е добре дошъл да се види кой крив и кой - прав. 
- Колко човека отидоха от Смолянска област там, казаха ни за 3 автобуса само от Мадан, но колко са общо?
- Не знам. Ние пристигнахме предната вечер, за да можем да си починем в хотела. Следващия ден - имаше доста хора, които видях на почивката, точния брой нито съм броил, нито мога да ви кажа.
- Казват, че Вашите хора призовават и събират пари и подписи във Ваша подкрепа в джамиите.
- Наши хора?! Това е една инициатива, решение на Висш мюсюлмански съвет за събиране на средства, тя не е моя инициатива, нито на районния мюфтия на Благоевград. Решението е взето на национално ниво, публикувано е на сайта на главно мюфтийство, подписано е от главния мюфтия.
- Какъв е мотивът?
- Това е морална подкрепа на институцията за служителите на институцията, това е мотивът.
- Как служителите?
- Моят договор е с мюсюлманското вероизповедание, договорите на имамите са с институцията.
- Но не е само морална, събират се и пари за адвокатите Ви.    
- Да, и материална. Не смятам, че е престъпление.
- Това не може ли да се приеме като използване на институцията “мюфтийство”, тъй като Вие сте обвинени персонално като физически лица по Наказателния кодекс. Вината ще се доказва лично, а не като вина на мюфтийството.
- О кей, но ние не сме искали да ни обвиняват.
- Дали това не може да доведе Вие да разпалите някакъв конфликт? Тези призиви във Ваша подкрепа да ескалират в обществото? 
- Аз съм в тази институция на една позиция, тя не е в област Смолян, а е на национално ниво и има 21 мюфтийства. Аз съм едно от тях. Останалите мои колеги са взели това решение за подкрепа и аз им благодаря, че са взели тази позиция, какво да кажа повече.
- Членувате ли в организацията, която коментират, че имате връзки “Ал Уафк ал ислам”?
- Нито членувам, нито съм ръководител, от медиите знам за тази фондация.
- А има ли нещо вярно, че жените, които ходят забулени, вземат пари затова?
- Това са жени с достойнство, морал и чест, който го твърди - нека го докаже. Да сезира прокуратурата, че вземат пари отнякъде и следователите да ги разпитат дали вземат пари. И ако има простъпление, нека то влезе в съда. Ние сме отворени, не се крием, не обикаляме по горите, аз съм всеки ден в джамията.
- Как са Ви избрали точно Вас от всичките мюфтии, дори в жалбата на Недим Генджев?
- Него питайте. Като стигне сигналът до мен, ще давам отговор.
- Казват, че сте вземали по около 500 евро, Вие и имамите на Рудозем и Мадан? Така ли е?
- Не. Аз получавам заплата от Главно мюфтийство 800 лв., а имамът на Рудозем взема 500 лв. заплата, а на Мадан - 350 лв. Терминът в устава е имим, не всички вземат еднакво заплащане - от 200 до 500 лв. зависи дали е в централна джамия, дали има висше образование, натовареността, дали е само ангажиран за 5 дни в седмицата или само за петъчните молитви. Дали води коран курс и т.н. са критериите. А и дали джамията е в град, село или областен град.
- А откъде спрягат тези пари и то в евро, които Ви приписват от тази организация?
- Трябва да го докажат и да дадат документи затова.
- А защо са си избрали да обвинят само имамите на Рудозем и Мадан, не и останалите от Смолянска област?
- Не съм говорител на прокуратурата, аз съм районен мюфтия.     
- Ще заведете ли контра дела за нещата, които Ви приписват?
- Да.
- Обвиненията са за радикален ислям, какво е това?
- Който го е дефинирал, нека той да каже. Не знам какво означава, завършил съм ислямска теология като специалност. Не съм изучавал предмет “радикален ислям”.
- Смятате ли, че някой в България може да каже, “да, аз съм специалист по радикален ислям”.
- Вероятно да.
- Означава сам да си напише обвинението.
- Но в НК има ли дефинирано “радикален ислям”.
- Няма, там са общите правила.
-Нека първо го дефинират, че е престъпление и после да сложат санкции за това престъпление. Да го материализират и тогава ще го отговоря. Аз съм мюсюлманин и заемам ръководен пост...
- Но те са много като вас и мюсюлмани, и заемащи ръководни постове. Защо Вас?
- Аз също търся отговора.
- Сигурно го знаете.
- Питайте тези, които обвиняват. 
- Но обвинението е персонално и не е срещу институцията, а срещу определени лица. Колко е силно и колко е слабо, ще стане ясно в съда.
- Да, час по-скоро да стане ясно. Делото ще се гледа на 26, 27 и 28 септември. 
- Опасявате ли се от изхода на това дело?
- Надявам се на обективен и справедлив процес.
-Този ли ще Ви е адвокатът, който се яви на предишното заседание?
- Ще имаме още - ще се присъединят в сряда, но ще ги съобщим след първото заседание.

                                                                                                                             Разговора води: 
                                                                                                                             Анета ТОДОРОВА

понеделник, 24 септември 2012 г.

ИМА ЛИ ГИ ИЛИ ГИ НЯМА БОРЧОВЕТЕ СМОЛЯНСКИ

ЗА БЮДЖЕТНАТА ДУПКА

* От наследени дългове се оплака кметът Николай Мелемов и даде

пример като виц, че едни и същи заложени приходи предишната управа обещавала на 5-6 фирми, на които дължи

* Ние повтаряхме ли ви цял мандат, че наследихме от миналата управа само един секретарски телефон и лампа, вързана за данъчното, заради отрязан ток, контрира от Левицата инж. Димитър Кръстанов

 * Къде са бюджетните пари на селските кметове, поиска да знае колегата му Милко Гавазов

Бюджетната дупка бистриха вчера часове наред ОбС-съветниците в Смолян докато приемаха отчета на полугодието. Във всички изказвания на министър Дянков, никъде по никакъв повод не чух, че община Смолян има трудности със събирането на местните или на делегираните от държавата дейности, поде фронтова атака общинарят от БСП и ексзам.-областен управител Димитър Кръстанов. 
В комисиите, за съжаление не се появяват представители на ръководството на общината, ние дълбоко уважаваме общинските служители, но те по силата на закона са не - ръководни, а изпълнителни кадри, прати той топката направо в полето на кмета Николай Мелемов. И открито обяви, че с колегите му не говорели реално с хората, които ръководят общината - кмет, заместник-кмет или секретар, а с чиновници, които практически не носят цялата отговорност. И направо попита в какво финансово положение е Община Смолян, след като вицепремиерът и министър на финансите никъде, не сочи Смолян сред общините с финансови проблеми. Финансистът на Общината пък Венера Аръчкова му отговорила, че задълженията на кметството възлизат на около 7 млн. 700 хил лв., а не на 20, не на 86, не и на 186 млн. лв. Тя обаче не е член на политическото ръководство на Общината и сега аз чакам този отговор от вас, заяви Кръстанов. И цитира от докладната: “За периода са получени от министерство на финансите 8 726 066 лева под формата на други получени от общини целеви трансфери от централния бюджет” - от кои общини, попита той. И продължи с цитатите за ученическите пътувания. Ако някой може да ми каже как тези пари са предоставени за тази цел, да стане и да го потвърди, подчерта Кръстанов, критикувайки че няма анализи и т.н. И препоръча на кмета Мелемов да си вземе заместник по финансите.
Излиза, че ние нарушихме една дългогодишна традиция кметът да идва на заседания на комисии. Не е вярно, опроверга го градоначалникът. И също зачете от материала: “За периода са изплатени лихви по заеми в “Инвестбанк” в размер на 295 028 лв., изплатени са и по “Флаг” - в размер на 354 970 лева, изплатени са и просрочени разходи - в размер на 3 340 829 лева”. Нали разбирате 3 млн. 340 хил. лева сме изплатили стари задължения. Така че като гледам 4 години ще се връщаме все назад. Оня ден дошла фирмата, която зарежда детските градини с храни, договорът е от 2009-та, 2010-та, 2011-та, с две години отложено плащане. Какво се случва през 2012-та? Когато 2009-та се продаваха имоти, не сте си плащали детската храна, а сега няма никаква продажба  - върна той топката в полето на предишното управление. А колко нотариални покани имам, мога да ви ги покажа всичките и да видите. Вярно тогава са правили отчети, дебели, хубави, но сега се плаща вече. А тия 3 млн. и 300 плюс още 300 хил. за “Инвестбанк”, почти 4 млн. плащаме стари неща. Какво ни е реалното състояние - не може да го крием - трагично, оплака се кметът Мелемов.
Това пък накара Кръстанов, да напомни че с прекъсвания е  съветник от 1986-та г., а когато Левицата влязла преди два мандата в Общината заварила един работещ телефон - на секретарката на кмета и с един кабел от Данъчно, светела една лампа, тъй като от Енергото са дръпнали за неплатени сметки шалтера. Но БСП не повтаря цял мандат това.
Очертава се много сериозно неизпълнение на приходите от продажби, заложени в този бюджет. С доста по-нисък темп идват и приходите от такса смет и такса МПС. Като абсолютни суми, данък сгради и такса смет, не са намалели в сравнени с минали години. Хората са изненадани и може би една част не бързат да ги плащат, напомни Кръстанов.
За придобиване на дълготрайни материални активи са изразходвани 2 млн. 109 хил. лв. - кои са те, попита пък социалистът Иван Апостолов. И поиска сравнение между приходите в местната дейност през 2011 г. и сега?
И колко са разплатените разходи през миналата година и какви са разходите за първото полугодие на тази.
Бюджетите на всички общини са на касово изпълнение, това означава разплащането на разходи да се отчита в годината, в която е разплатено, а не в годината, в която е извършено. Тези разходи за покриване на ДМА, това са различни обекти, правени по различните видове програми, съфинансирани от община Смолян, разкри Венера Аръчкова. Разплатените строително-монтажни работи за обектите са в размер на 1 млн. 928 хил лв. Относно рамката на изпълнение спрямо 2011 г., това съотношение, съгласно новата методология на министерство на финансите като приходи и разходи, миналата година по същото време общината е имала изпълнени 42% събираемост на данъчни приходи и 43% изпълнение на такси. И е имала продажби в размер на 56%. В момента ние нямаме извършени продажби, миналата година от 1-и януари до 30 юни общината е продала 6 свои инвестиционни обекта, които са й донесли 1 960 хил лв. Това са имоти на кино “Дружба”, апартаменти в няколко блока, котелни помещения, отстъпено право на строеж и отстъпено право на надстрояване. Бюджетът спрямо миналата година, когато е бил 30 млн., сега е 14 млн. лв., посочи още финансистката. 
Да подчертая - 2 милиона е имала миналата година от продажби общината като приход, а тази година нямаме никакви, а ние трябва да плащаме, напомни пак Мелемов. И разказа случай, който дори му звучал вече като виц. През ноември миналата година идват от Българска банка за развитие. И казват, че им било обещано през септември, като се плати отстъпеното право на строеж на кино “Дружба”, защото Общината им дължи 1 млн. за зимно почистване 2008-2010, тези пари да се внесат в Българска банка за развитие. Парите ги няма, през октомври месец са изчезнали. Идва фирма “Лайтинг” и тя: “беше ни обещано, като се плати отстъпеното право на строеж” 600 хил., да ги дадат на фирма “Лайтинг”, на която Общината дължи 3 млн. Тези 600 хил. бяха обещани на 5-6 фирми. 
Какво правим занапред - закриваме ли общината или мислим да правим по-нататък нещо, внесе конструктивен дух общинският съветник арх. Каджебов. Цифрите са ясни, дайте да правим обектите продаваеми и да търсим финанси, призова той.
Има имоти, които даже държавата не може да ги стопанисва добре, а бихме могли да им търсим инвеститор, заяви кметът Мелемов. И напомни, че вече е извадил вестник “Родопски вести” от сградата на  “Журналист”, същото важало и за общинските дейности, населени в Младежкия дом. Ще търсим всичко, което може да даде приходи  очаквам вашите предложения, обяви още градоначалникът. Но забрави, защо сградата е била наречена “Журналист”, друг е въпросът за обвръзката с нивото на вестника. Пропусна и защо Младежкият дом носи това име и като каква е строена тази сграда в центъра на областен град. Явно сега  вече са други времената.
Малко кметове на населени места могат да изпълнят своите права, как ще изпълняват благоустроителните си задължения, попита общинският съветник-социалист Милко Гавазов, с което на дневен ред изкара и безпаричието на селските управници. За този мандат те не разполагат с никакви средства и се осланят единствено на благословията на общинския кмет, от когото зависи дали да получат по някой лев за нещо в селото си или не.
В крайна сметка отчетът на бюджета се гласува с 18 “за”, 4 “въздържали се” и 4-ма “против”. Бюджетната дупка обаче остана и ще става все по-голяма заради безпаричието на хората, пък и на държавата като цяло.       
Орлин КИСЬОВ


неделя, 23 септември 2012 г.

ГОРУБСОВЦИ - НА РАБОТНИЧЕСКА СПАРТАКИАДА ВЪВ ВАРНА

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСИТИЛЕТИЯ

Новите подаръци от “Горубсо-Мадан” - футболен екип и косачката, се връчиха в присъствието на представителя за Смолянска област на БСФС Георги Чешмеджиев (вдясно).
За първи път от десетилетия “Горубсо-Мадан” прати свои представители на национална работническа спартакиада във Варна. От вчера 16-членният тим на маданското дружество е в курортния комплекс “Св. Константин и Елена” и ще се представи на 6 вида спорт. Едва сега имаме възможност да се изявим, по времето на Валентин Захариев нямаше пари за заплати, а не за пътувания и спортове, направи съпоставка синдикалистът Румен Каров, който води групата, тъй като спартакиадата е организирана от КНСБ. Ще се представим на фитбол на малки вратички. 6 футболисти от ФК “Мадан”, заедно с треньор, ще покажат уменията на родопчани с топката. Години наред Мадан е имал силен футбол, неслучайно първият жест на дружеството на инж. Вълканов и инж. Добрев към гражданите на града бе отпускането на сума за ремонт на стадиона в кв. Батанци. А официалната церемония по този спонсорски жест стана в събота с връчването на косачка за поддържане на тревната площ на игрището и с обличането на целия отбор с нов жълто-черен екип с надпис “Горубсо-Мадан”. Именно с него ще играят момчетата във Варна, разказа изпълнителният директор на рудодобивното дружество инж. Сергей Атанасов. И вметна, че очаква медали от своите хора, макар че това е първата им спартакиада.
Хората му ще се представят и на тенис, шах, борба, плажен волейбол, дърпане на въже и дартс. Двама са борците, които ще мерят сили на “Св. Константин и Елена”. От десетилетия “Горубсо” е развивало този вид спорт, на чието спортно дружество председател е треньорът по борба Иван Пановски. А борцовата зала бе част от активите на миньорската фирма, които по времето на финансовия министър Муравей Радев през 2002 г. бяха продадени на Общината заедно със стадиона в кв. “Батанци”, което обяснява привързаността на миньорите към спортните съоръжения, а и жаждата им да повторят старата спортна слава на Мадан.
През 1970-73 и 76 г., клубът ни, който беше част от “Горубсо”, е бил в “А”-група, припомни самият Иван Пановски. И изреди имената на борците, донесли спортните успехи на Мадан, като: майсторите на спорта Петър Лазов и Стефан Шопкин, кандидат - майсторите на спорта Борис Георгиев и Валентин Несторов. Лазов и Асен Евстатиев участваха на ред международни турнири, а сред изявените борци се нареждат и Павел Христов, Руско Запрянов и Филип Христов Филипов.
На спартакиадата в морската столица сега ще се борят 47-годишният Метин Алиев, миньор от “Крушев дол” и Али Рамадан от рудник “Бориева”, заяви Пановски. А мъжете са бивши негови възпитаници. Преди повече от 25 години Метин е донесъл на Мадан сребърен медал от Републиканско първенство на БСФС. Но от години живее в Измир и наскоро се е върнал, за да си навърши 3-те години подземен стаж и да се пенсионира.
Отдавна не сме тренирали, усмихва се притеснително ден преди заминаванато за спартакиадата Алиев. Но се радва, че новите собственици на “Горубсо-Мадан” му дават шанс да се върне на тепиха и да подиша спортстментския въздух, който преди години му е носил медали.             
Анета ТОДОРОВА



четвъртък, 20 септември 2012 г.

ДЪРВЕТА, ХРАСТИ И ЦВЕТЯ СИМФОНИИ ЩЕ ПЕЯТ

В градския парк на Златоград ще звучи истинска симфония от дървета, храсти и цветя, доставени по проекта. Той е обособен на 4 зони, а чертежът ( на сн.) е на  озеленяването на първата. Всяка от тях си има отделна схема на озеленяване и затревяване по видове растения. Сред широколистните са декоративните ябълки заради красивите им розови цветове. Тук са и цъфтящите магнолии и розоцветни сливи. Сиреч през пролетта градината ще бъде най-красива. Иглолистните видове  варират от високите смърчове до средновисоките туи. 37 вида са само декоративните храсти. А цветните лехи почват с пъстроцветни бегонии - от розово до червено и жълто и стигат до летните гербери и различните видове копривки.         

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НA "МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ" ИНЖ. НЕДЕЛЧО БОНЕВ: ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ ПАРКЪТ Е ГОТОВ


- Г-н Бонев, край вас, в центъра на Златоград, кипи усилен труд. До кога трябва да стане готов обектът “Градски парк”?
- До края на септември. Тук излязохме с уникални технически решения в полза на градската среда. Средно с един метър е задигнат паркът с натрупване на земни маси. Трудно се набира материалът - земен и скален, който трябва да се валира. Уплътняват се насипите, те ни отнеха най-много време, но сме приключили вече. Закръглените елементи под формата на дъга, които са много красиви, лесно се чертаят с компютъра, но се оказва, че трудно се изпълняват на практика.
- Колко е голям самият парк?
- 14 дка. Той е от двете страни на река Малка и трябва да стигне до бордюра на централния площад. Ще бъде с амфитеатър и сцена, обърната към сградата на Общината. Има и алеи, пейки, детски кътове с катерушки, пързалки, люлки, със спортни съоръжения. Ще има ротативки и дори батут, лостове, тенис маси. 
- Кое е уникалното, което ще даде нова визия на града?
- Височината и закръглените форми, които искат прецизна геодезия. Екип от 3-ма геодезисти работи на място от края на юни. 25 души пък са на непрекъснат режим на работа на обекта.   
- Това ще рече и събота, и неделя?
- И в празничните дни.
- Техниката е на “Минстрой холдинг”, а работниците от столицата ли сте ги докарали?
- Не, едно от условията на Общината бе да наемем местна работна ръка. Спазили сме го, а и за нас е по-удобно, хората да са си на място.
- Справят ли се златоградчани? Има една приказка в Родопите, може да сте я чули: “То е льосно...”. И не си дават много зор.
- Аз защо съм заседнал тук вече 3 месеца?! Когато се трудят навън, родопчани са много стриктни и работят здраво, бил съм с тях на различни обекти. Но когато са си вкъщи, са по-хлабави. Особено в събота и неделя, и по празниците.   
- Кой е авторът на архитектурния проект?
- Олег Попов с екип, разбира се.
- Вие сте минен инженер, а тук се занимавате с доста различна дейност?
- Това е второто ми образование, аз съм завършил “Математика”, като математик започнах в “Минстрой” -София, но завърших и “Разработка на полезни изкопаеми”. В холдинга съм вече 33 години. Строителството не е неспецифична за нас дейност. До 1990 г. с “Минстрой” сме правили минно строителство и само около 20% друго. Но в последствие се излезе в общото строителство - от инженерна инфраструктура - водопроводи и канализация,  до хвостохранилища и пътища. Правили сме на много места вертикалната планировка около хотелите.
- Скъп ли е този проект и ще спечелите ли от него?
- 1 млн. лв. струва строителството на парка, който е по защитен от Общината проект пред фонд “Земеделие”, мярка “Европейска среда". Т.е. той се прави с европейски средства. Но няма печалба. “Минстрой холдинг” на 100% изпълнява проекта и го финансира, а в последствие до 45 дни след приемането на обекта с акт 16, ще си получим парите от фонда. Такава е процедурата.
- Проектът на Общината обаче е от няколко години, а на вас се падна офанзивата по изграждането.  Имате ли неустойки, ако не спазите сроковете?
- Подписали сме такива клаузи в договора. Проектът не е от тази година, но има конкурси за избор на изпълнител, обжалвания и това го е отложило във времето. И ние бързаме да приключим с парка, защото вертикалните планировки в есенно-зимни условия не могат да се изпълняват. Височината, която правим от лявата страна на реката на мястото на бившето гранично поделение, се харесва много. Тя е определена и е трябвало да продължи с пешеходен мост над реката зад кафето, което е срещу площада пред сградата на Общината. Но съоръжението е отпаднало, тъй като оскъпява проекта. По-специфичните неща са тартаните и шлайфаните зелени бетони. Тартановата мека настилка е заради децата.
- Използвана ли е реката за изграждане на поливна система, за да цъфти градината, която ще се оформи?
- Да. Предвиден е дренажен кладенец в реката, бетонов резервоар и с тръбопроводна система и помпи ще се осъществява поливането. Много добър е и проектът за озеленяване, който е на много високо ниво. Дървестните и растителни видове са внос от Холандия и Италия.

 РАЗГОВОРА ВОДИ:
 АНЕТА ТОДОРОВА

АСЕН ЛЕВОВ: ОБЕКТЪТ Е НА ЖЕНА МИ ЛИДИЯ, ЗАЩО САМО НЕГО СЪБАРЯТ?

- 70% от обектите в Пампорово са незаконни, питайте ги как се спряха на него?
- Вие ли сте му собственик?
- Да, на името на жена ми се води. Асен Левов се казвам аз.
- А, жена Ви?
- Лидия Инджова. Питайте ги, как се спряха само на този обект.
- Тя го е строила?
- Да. Нейно е.
- Акт 16 имахте ли?
- Акт 16 нямаме. Ние сме по чл. 56 с одобрени проекти от Община Чепеларе.
- Чл. 56, не е за масивно строителство?
- Не е масивно строителство, ние знаем, но сме с одобрени проекти. Така са одобрени.
- Как - като за преместваема сграда ли?
- Тя е за 10 години, такъв ни беше договорът.
- Тя преместваема ли е, може ли да се премести?   
- Не може, защото имаме заповед за събаряне. Както и много други, които са наредени отсреща на нашата, по редицата. Но не се започва да се преместват.  А се почва оттук и се злоупотребява, не ни се дава възможност да си изкараме имуществото.
- Не Ви ли изтече срокът, нали от миналия понеделник събарят?
- Не. Не ни се дава възможност - имам доброволен срок до 28 септември. Аз съм си внесъл молба в ДНСК-София с копие до Елена Хасъмова. Имам един месец за доброволно събаряне.
- Вие сте го поискали, но те дали са разрешили да го събаряте?
- Разрешили са ми.
- Но в същото време фирма разваля.
- ДНСК наемат фирма да разваля. Не знам дали са я назначили, ние сме пуснали жалба и искаме от съда спиране на тази фирма.     
- А има ли някакъв спор за собствеността на имота?
- Не на имота. Водим спор с един строител.

Лидия Инджова: Искаме държавата да го вземе

- Искаме държавата да  вземе заведението, да не го събарят.
- Писмено някъде внесено ли е?
- Не мога да ви кажа. Кметът беше тук снощи и му казахме: “Конфискувайте го!”.
- Кметът на...?
- На Смолян, Мелемов.
- Но нали това е на територията на Чепеларска Община?  
- Бяхме го помолили да дойде да види и за някакво съдействие... Подкрепа имаме от тях. Искаме държавата да го вземе, ако иска да го дава под наем. Нали ще печели, кой печели от това всичко тук?
- Съпругът Ви каза, че има спор - за собствеността ли?
- Не. Бяхме наели един строител, който ни бавеше сроковете. Изпратихме му нотариална покана да довърши нещата, иначе ще прекратим отношенията с него. Тези документи са в полицията.
- И сте стигнали до съд, за какво?
- Той има претенции, но той нищо не направи. Той ни пречеше да пуснем обекта. Ние имаме 4 кредита и трябва да ги връщаме. Благодарение на него ние 4 месеца не работихме. И въпреки всичко пуснахме обекта да работи. Но той продължава да има някакви претенции.
- Претенции за пари?
- Да, и за материали. При условие, че нищо не е довършил и не е направил.
- Как се казва?
- Кольо Христов.
- А с него някаква обща фирма имате ли?
- Не.
- Нямате обща фирма регистрирана?
- Мисля, че нямам такова нещо.
- А имате договор за строителство, така ли?
- Не, нямаме.
- Как е работил тогава?
- Бяхме го наели, но той не свърши нищо, разберете.
- На коя съдебна инстанция сте с него?
- Не мога да Ви кажа.
- Имате ли решение на съда, произнесъл ли се е по казуса?
- Не мога да Ви кажа.
- Не знаете дали имате решение?
- Не знам. В момента се занимаваме със съвсем други неща.
- Тази фирма, която събаря, до кога има срок да го направи?
- До 28 септември. Викам им: " да ни дадете 2-3 дни да се изнесем..."
- А Вие не сте ли имали  срок за изнасяне?
- Те ни дадоха една седмица, но това всичко не може да се изнесе за една седмица. 4 години е събирано това. Цяла седмица караме, караме, но е невъзможно.
- Само заведение ли е, няма хотелска част, защото виждам легла, мека мебел?
- Само заведение е. Това е за персонала, да не пътуват.

Материалите подготви 
екип на "Родопи ВЕСТ"

НИКОЛА ХРИСТОВ: "СТАРАТА КЪЩА" Е НЕЗАКОННА, АЗ СЪМ Я СТРОИЛ

Поучителна сага за лаици в правото

*На първа инстанция - в Окръжен съд, доказах това и имам иск за 1 154 000 лв., делото продължава, но няма да го има обектът в Пампорово, обяснява строителният предприемач и сам представя цялия си разказ по градежите и съдружията, правени на доверие, доверие и последвалите дела пред читателите на “Родопи ВЕСТ”

Господин Христов, какво Ви доведе в редакцията на вестник “Родопи ВЕСТ”?
- Подразни ме публикация в местен вестник, че обектът “Старата къща” в Пампорово е въведен в експлоатация, а няма как незаконен обект да се въведе в експлоатация, защото той няма акт 16, тъй като няма документ за собственост на земята и на сградата. В статията пише с: “много усилия и труд Асен Левов го е построил и обзавел”. В същото време аз показвам как съм го осъдил в Окръжен съд - Смолян, за 1 млн. 154 хил.лв., които са и моят труд.
- То е ясно, че обектът няма тази собственост, след като го събарят. Но каква е връзката с Вас?
- През 2005 г. аз започнах строителството на обекта му. Докара го адвокат Богдан Карманолев, с него сме си пили 7-8 г. ракията. Доведе ми го като човек, който иска да строи в Пампорово. Донесоха ми проекти, подписани от общината, изрядни за мен. И аз започнах строителство. Стигнахме до втора плоча, но през  зимата в Пампорово няма как да се строи. Спряхме. Левов започна да ме ухажва - кани ни с жена ми в другото му заведение “Родопски специалитети”. И по едно време изплю камъчето: “Бачо Кольо, искам да ми станеш съдружник - нямам пари да построя този ресторант”. Богдан Караманолев знаеше, че имам парички, частник съм от 1992 г . Посъбрал съм доста, с платени данъци към държавата съм. А Левов през май месец той трябваше да стяга другото си заведение на морето, поиска отговор. Годината е вече 2006. Събрах аз моето семейство, защото това е решение, което сам не мога да взема - дали да ставаме съдружници, или не. Единият ми син е на 30 г., другият на 31. По онова време на Пампорово нещата бяха много добре. Народ си имаше, заведението е на пъпа на курорта до “Мургавец”. Решихме да се хванем. И някога, когато заведението влезе в експлоатация, да имаме печалба. Аз съм вече на 61 г. и строителството ми става малко по-трудно. Направихме едно ООД, в което обаче впоследствие разбирам, че няма нищо. Аз съм лаик в правото. Изобщо до 60 години не съм влизал в съд, но сега ми се наложи.
- И вие с него направихте ООД?
- Не, жена му и аз. Съдружието го направи адвокат Караманолев, на който имах доверие. Впоследствие се оказа, че в ООД-то "Старата къща" няма нищо, а обектът е незаконен. Но след като го построих, разбирам това. До това време ме увещаваха, че нещата се движат - да се купи земята. Защото мястото е под наем, дадено за 10 г. от чепеларска кооперация “Пампорово”. Разбрахме се с Асен Левов, че той до оня момент е дал 315 хил.лв. и аз да продължа оттам нататък, за да се изравним. Той замина на морето и не се появи цяло лято. Аз вложих всички сили да направя обекта за сезона, да отвори и да почнем да си възстановяваме някакви средства. Левов се върна около 20 септември от морето. А аз му се обадих още през август месец, че съм похарчил 315 хил.лв. И разбирателството беше от там нататък, първо аз, тъй като него още го няма, да извадя 100 хил.лв. Като се изхарчат, пък той да даде 100 хил.лв., с които да работим. После той се върна от морето и почна да създава проблеми. Първо с техническия ръководител Костадин Комитов, който се занимава с обекта - със снабдяването на материали. Богдан Караманолев ни направи два договора за съвместна дейност, защото обектът не е вкаран в ООД-то. После разбирам, че той нямало как да се вкара във фирмата, защото е незаконен. Как разбирате това - гл. архитект на Община Чепеларе издава разрешителни за поставяем обект по чл. 56. В същото време гл. архитект с неговия печат и подпис е заверила проекти за изграждане на обект монолитно строителство? Защо Левов плаче, че няма решение на съда, като много добре знае, че обектът е временен. 14 месеца е траел същинският строеж. 2004 г. е получил право за ползване от кооперация “Пампорово”. Той казва, че никой не го е спирал и е строил спокойно. Не е вярно, има посещение на РДНСК-Смолян, през август 2006 г., с което е писан акт за спиране на строежа. Как стана така, че градежът не се спира, а продължи? Впоследствие си потърсих друг адвокат и той ми казва, че съм изгорял.          
-  Защо?
- Защото Богдан Караманолев състави договор между мен и Лидия Инджова за съвместна дейност, но тя така и не го подписа под различен претектс. Тя ту беше на морето, ту е заета. И около 10 декември 2006 г. спрях работа и изкарах работниците от обекта.
- Т.е. регистрирали сте фирмата с някакъв капитал и общ предмет на дейност, без да я обвързвате с обекта, тъй като той няма собственост и вие не придобивате нищо.
- Да, регистрирахме я с 5 хил.лв. А аз даже и договор за строителство нямам.
- И оттук нататък явно е било много трудно да докажете, че сте строили.
-  Но имам много фактури за закупени материали. Имам договори с работниците, ведомости за плащане на заплати. Докато той има лични декларации, по които се е опитал да докаже, че е строил. Подписва договор с фирма “Тераком” - Малин Симов - на 25.10. 2006 г. когато обектът е завършен на 80%, за довършителни работи на стойност 350 хил. лв. Аз отивам при собственика на “Тераком” Малин Симов и той ми подписва декларация, че е извършил работа за около 20 хил.лв. Което наистина е така - той е правил една шкарпа на заведението.
- Значи човекът си признава, че само това е извършил. Намерили сте го, когато сте започнали делото ли?
- Не, когато прокуратурата започна да проверява обекта за пране на пари. Това е разписка за обзавеждането на стойност 126 хил.лв., като клиент пише Инджова. Но аз - ЕТ “Никола Христов” съм броил на два пъти парите за обзавеждането на “Старата къща” - за по 52 800 лв. След като аз съм се махнал, Левов е отишъл и при Славчо Ангелов да довърши ел.-инсталацията. Той му подписва пък, че е получил 48 хил.лв.
Питам го: “ти, колега, действително колко пари получи” и той ми подписва, че сумата е 1500 лв.
- Но той Ви декларира след една година - през 2008 г., колко реално е получил, докато на него се е подписал през 2007 г. и то на лист от тетрадка.
- Ружди Саликартал - бригадирът на обекта от Грохотно, му подписва, че е получил 107 хил.лв. Но тогава дадох сигнал в НАП да проверят тези хора дали са декларирали тези пари. И тук ще видите, колко са смешни обясненията на този човек, че ги е получил, но после ги е върнал, защото не са се разбрали. Ето тук имам документ от Ива Ценова, една госпожа от Мездра, която е правила пердетата. Тя му подписала за 24 хил.лв. Но действително жената е получила 7892 лв.
- Тя документ дала ли му е за тази сума?
- Няма документи, тя по принцип е фирма, но му подписала разписка. И виж, аз като я намерих, на мен ми пише, че подписаните от нея пари са записани по настояване на клиента. И тя ми обяснява, че иначе не й давал другите пари, които е изработила.
- Ами това е хвърчащо листче от тетрадка, не е документ. 
- Нося ви решението на прокуратурата, че той има повече записано по декларации и е вложил по-голяма сума в обекта.
- И признаха ли тези декларации?
- Да. На базата на тези декларации признаха, че той има вложени повече пари, а моите са фактури за вложени материали. И правят отказ, че няма престъпление. А аз съм го дал да проверяват за измама.
- Хората поне са имали доблестта да Ви подпишат колко реално са платили, а можеше и да Ви кажат, че нямат нищо общо с Вас и не искат дори да говорят.
- Познават ме, аз съм точен човек.
- Прокуратурата прекрати преписката. И тогава какво стана?
- Заведох граждански иск като строител, на когото не му е платено. От ноември 2009 г. образувахме делото. И тази година на 22 юни Окръжен съд-Смолян, излезе с решение, с което осъжда ЕТ “Лидия Инджова” на 1 млн. 154 хил. лв.
-Поискали сте обезпечителна заповед?
- Обектът се води на Лидия Инджова, с която Левов няма брак. Но имат две деца.
- От правна гледна точка, тя и той си имат по отделно собственост.
- Но Лидия има от 2007-2008 г. един апартамент на Слънчев бряг и един магазин за около 150 хил.лв. В последствие си купува кола на лизинг - един джип. Свърши й лизингът. Искахме да го запорираме. Но един ден преди това, го запорирал братът на мъжа й.
- Фалшив запор ли е? Значи някой ви е издал, че започвате такава процедура.
- За жалост съдията го спомена в заседателна зала, че запорът го има вече от наша страна. Ние го правим на 5 октомври, а тя го казва на 6-ти. И на 11 октомври, като отидохме със съдия-изпълнител, те са направили вече документи и са го запорирали. Съставят, че братът на Асен Левов е дал на заем 5 хил.лв. на жена му, тя не му ги е върнала и той запорира колата й.
-Така с джипа нищо не става.
-Не. То става, но 5 хил.лв. те ще спрат за колата, след като приключи делото и ако е в моя полза. Защото имаме още две инстанции - първо в Апелативен съд, на 24 октомри е делото.
-Нали имате запор?
- Това е за обезпечение - да не може да извършва сделки с имуществото си, докато приключат делата. Но той не може да докаже, че е имал един работник и че е купувал материали. С обезпечителната заповед исках да си прибера поне материалите, които ще се добият от развалянето на “Старата къща”, което се прави от РДНСК. Но тъй като обектът е на територията на Чепеларска община, чепеларският съдия-изпълнител ми иска такса от 17 хил.лв., за да се оценят материалите. Което нито се знае какво ще се придобие при развалянето, тъй като сте наясно какво ще стане, като ходи багерът и колко то ще е годно. Вероятно магистратът се е заблудил нещо. Ние се жалваме срещу тази такса в Окръжен съд, но не е пристигнало още делото, а в Пампорово вече развалят.
- Бутането ще се приключи бързо, няма да трае 100 г. А кога се откри заведението официално и как работи без документи?
- На 1 февруари 2007 г. с пиршество. И до 2010 г. работи. Поповски по това време беше зам.-кмет на Тодор Бозуков. Те искат документи за лицензиране на заведението, а отговорът на Поповски е, че обектът, понеже е поставяем като временен, не подлежи на такава регистрация. Така те започват да работят. Докато сградата е монолитна. Но през 2010 г. аз подаох жалба в ДНСК -София, защото до акт 15 обекът е на строителя и тъй като той е незаконен и не е предаден на собственика, ако стане някаква беля, отговорност носи строителят. Подадох сигнал в София и оттам пуснаха заповед да се спре токът и водата. И да се затвори заведението.
- В крайна сметка с колко изгоряхте общо?
- Аз му казвах на Левов да ми плати поне това, което съм дал като материали, а не като фирма. 665 738 лв. за материали и труд, който съм платил на хората, без да слагам моя. Но преди това имах актове, с които се доказва строителството за 816 хил.лв. Тук има надбавки, които той не искаше да подпише. Но в съда на първа инстанция доказах, че аз съм изпълнявал “Старата къща”.   
- Но вече няма да има обект.
- Няма да го има. Но ако беше законен, можех да го придобия. Сега ще ни викат мен и сина ми, заради жалби в полицията, че съм заплашвал работниците, които събарят на Пампорово.
- Няма логика да ги заплашвате? Тази процедура не може да се спре.
- Да, почнаха миналия  понеделник. Елена Хасъмова от ДНСК-Смолян, беше там. Ние все пишем обяснения. През 2006 г., когато сме на финала на обекта, разследваха Лидия Инджова.
- Тя какво работи?
- Нейната фирма е била все на загуба. Държеше заведението на TV-кулата в Пампорово под наем.
- Как не печели? От къде е взела пари за строежа?
- От мъжа си - 150 хил.лв., имала и някакъв заем и т.н. Разследващият полицай казва, че няма доказателства. Той ме е разследвал и мен и не му светва, че имаме нещо общо с нея.  Но ще продължа да си търся правата - 100 хил.лв. съм дал досега по делото. 4% такса за държавата на 1 млн. 154 хил. лв. са 46 хил.лв. 2% пък е таксата на адвоката, която е 23 хил.лв., а си има прагове, под които не могат да сключват договори. Има вещи лица, такси и т.н.
Страницата подготви екип на "Родопи ВЕСТ"