СНИМКА: АРХИВ |
30 лв. стигна цената на
килограм пролетни гъби в Смолян. Диворастящите обаче се намират трудно,
коментират берачи, които от седмици щъкат почти безплодно в баира. Въпреки
високите цени липсват количества заради неподходящите климатични условия, потвърждават
и прекупвачи. През април времето в Родопите е било сухо и сравнително студено,
което е спряло развитието на първите гъби. В момента се изкупува смръчкула - на
30 лв. Майската гъба, която вирее от края на месец април до края на месец май
пък се приема на цени между 12 и 13 лв., което с около 50% повече спрямо цените
за м.г. Опитни гъбари доставят по 2-3 килограма майска гъба на ден, но като
цяло търговията е много слаба.
Единични са случаите на
надници от 90 лв. на ден, което означава предадени около 6-7 килограма гъби. В
Родопите все още липсва ливадната челядинка. Все още малцина от безработните
родопчани са излезли в баира, за да търсят прехрана чрез събиране на диворастящи.
В „силните години” гърбарският сезон е почвал в средата на месец май и
приключваше в първата седмица на декември, ако позволи времето, разбира се. В
последните години обаче мераклиите в този "туристически" сектор
понамаляха.
Захари ИВАНОВА
Няма коментари:
Публикуване на коментар