вторник, 21 август 2012 г.

ТПО-ТО ПО-УСПЕШНО ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА

В Герзовица има работа 

* Само двама готвачи остават през деня зад решетките, всички други са навън по обекти

Христо Солаков
Смолянските затворници са отличници. Всички лишени от свобода в ТПО-то в Герзовица работят, няма един без работа, обяви за "Родопи ВЕСТ" директорът на общежитието Христо Солаков. И докато някои са посягали да крадат, защото са били безработни, сега всичките 82-ма човека с присъди ежедневно се трудят, за да намалят наказанието си зад решетките. В този смисъл затворът се оказва по-ефективен от Бюрото по труда и намира ангажимент за всеки. С труд тук два отработени дни се равнява на три изтърпяни от присъдата. Бройката на работещите през миналите години е стигала до 30- 40 човека, докато сега е удвоена. А Солаков възкликна, че такъв интерес към неговите работници от фирми в Смолянско досега не е имало. Той уточни, че през деня в общежитието остават само двама готвачи, които работят в мандрата, останалите затворници са по обекти.  По-голямата част са наети в строителството - във фирма "Красин", други работят на гатер в смолянското село Стойките. В града пък се трудят в складовете за безалкохолни напитки на "Вини стил".
18 лева надник на ден плащат дружествата, за да вземат затворници на работа на своите обекти. Заради по-ниската разценка, въпреки голямата безработица, смолянчани предпочитат да наемат лишени от свобода, вместо да търсят строители, които да се размотават по обектите им за най-малкото двойно и тройно по-големи пари. Мъжете зад решетките също са стимулирани, за да се трудят, вместо да се излежават по цял ден и да чукат карти. Освен намаляване на присъдата, те получават и възнаграждение за работните дни - 40% от заплащането остава за тях. В самото ТПО пък кипи усърден труд. Като овчари и кравари работят мнозина, произвеждайки вече утвърдената като марка млечни продукти на мандра "Герзовица". Става дума за преработка на овче и краве мляко и сирене. Солаков се похвали, че интересът към техните млечни продуктите, в които няма химия, расте непрекъснато. А след като мандрата се е сдобила с машина за вакуум, на пазара е вече и новото вакуумирано сирене.
 Орлин Кисьов

Няма коментари:

Публикуване на коментар