петък, 9 март 2012 г.

ЖУРНАЛИСТКА РАЗТВАРЯ ДУШАТА СИ В СТИХОВЕ

Авторката и редактора на книгата поетът Тинко Илиев.

Светлозар Казанджиев
Позната ни от страниците на вестниците “Отзвук”, “Родопски Вести”, “Експрес”, “Телеграф”, “Монитор”, “Република” и вече 11 години от страниците на “Родопи ВЕСТ” журналистка Анета Тодорова представи първата си рожба - книга “Леден пламък” снощи в КДК - Смолян. Поетичната вечер събра над 100-на приятели на авторката, сред които журналисти, общественици, поети, банкери, бизнесмени и трима екскмета на Смолян.
Малък рецитал от стихове от книгата направиха ученички от СОУ "Отец Паисий". А представяне на творбата направи поетът и редактор на стихосбирката Тинко Илиев. Той заяви, че повечето поети и творци са минали през школата на журналистиката и Анета Тодорова не прави изключение. Нещо повече нейното остро журналистическо перо, беше оценено и преди няколко години стана носител на наградата на Община Смолян, а преди това и на Висшият съдебен съвет за разследваща журналистика, с която не всеки се захваща, посочи Илиев. Стихосбирката на Анета е изстрадана и преживяна, очаквах да излезе още преди година, но поради едни или други причини чак сега тя се появи на белият свят, заяви Илиев. Екшефът на "Родопски ВЕСТИ" допълни, че не всеки поет се захваща с похвата на тезата и антитезата, но чрез антитезата се създават условия за намиране по естествен път на метафоричните средства, с които книжката е богата, вметна той. 

Тодорова и художника Петър Савов.
 Поздравявам Анета, защото тя е жена борец, в пълният смисъл на думата - творчески, битов и житейски, заяви председателят на Съюза на българските писатели в Смолян Светлозар Казанджиев. Той лично я покани в съюза и заяви, че малцина са останали, които искрено могат да застанат пред публиката и да кажат, онова което мислят или онова, за което страда тяхното сърце.
Аз не съм човек, който говори много, повече умея да пиша, но всички вас ви познавам по именно, по физиономия, а и вие всички ме познавате, поне по това което сте чели от мен в “Родопи ВЕСТ”. Благодари за уважението, че сте дошли на тази поетична вечер, каза пред препълнената зала авторката Анета Тодорова. Тя посочи, че стиховете са писани по различно време, години наред, когато станат повече емоциите - независимо дали са положителни или отрицателни, се раждат стиховете, които облекчават болката. И извисяват радостта.
Сред многото поздравления се откроиха тези на председателя на Дружество №1 на СБЖ в Смолян Георги Узунов, който е и кръстник на автократа, Виолета Филипова - председател на второто дружество на СБЖ - Смолян.


Анета Тодорова и Иван Кънев.
 Трима екскметове на областният град - отец Димитър Михайлов, Костадин Чаталбашев и областният председател на БСП - Дора Янкова зачетоха перото на Тодорова.
Янкова благодари на авторката, че е справедлив човек и талантлива жена. Много хора намерих в стихосбирката, които си надарила с талантливото си перо и обичта ти, благодаря, че има и такива хора в нашият град, защото имаме нужда от тях, прекрасно е че тази вечер имаш много приятели, които по своему те възприемат. От мое име и от името на нашите приятели искам да те прегърна и да ти кажа бъди все така справедлива и надарена, заяви Янкова.
Случайно или не Дафинка Маламова поздрави авторката, която е френска възпитаничка с френската сентенция, която гласи: “Какво от това, че една жена е хубава, като не е и млада, и какво от това, че е млада като не е и хубава”, а Анета освен това е романтична - нещо, което тепърва открива читателят.
Авторката на "Леден Пламък" пък благодари на редактора си Тинко Илиев за прощъпулника, на художника Петър Савов и дъщеря му Диана Савова, които са автори на корицата и рисунките в книгата. Благодари най-вече на Иван Кънев, без чието спомоществувателско рамо, книгата нямаше да види бял свят.

Авторката и екскметът на Смолян Дора Янкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар