сряда, 21 март 2012 г.

ЗА ПЪРВА ПРОЛЕТ- КОСМОСЪТ СЕ РОДИ В КАРТИНИТЕ НА МЛАД ХУДОЖНИК

Необятния космос предлага в картините си младият художник Радко Дончев, а самостоятелната му изложба се открива за първа пролет в четвъртък във филиала на ВСУ “Черноризец Храбър” в Смолян. Съорганизатор на експозицията е Регионалната библиотека “Николай Вранчев”, а новаторският дух на младия творец се е спрял на стил Spray paint art, метод, който се използва за създаване на сюрреалистични пейзажи на планети, комети, градове или природни сцени, където боята се слива заедно или избледнява от един цвят към друг чрез поредица от различни нюанси на всеки цвят.
14-те творби свидетелстват за наблюдателното око на столичанина, който е с родопски корени. Пространство и време у него са придобили пластичната форма, която само въображението на художник може да пресъздаде. Големият взрив, дал живот на планетата пък е завладял осезателно Дончев, не случайно 4 от картините са посветени на него. Поотделно те са завършени и самостоятелни светове, забъркали от земния хаос един синьозелен вселенски кът. Но заедно впечатляват с единството на изказа си и представляват своеобразен квартет, изпълнен с музикалните форми на багрите.
За Радко, чието семейство от 1997 г. е в столицата, големите тайни на Вселената са истинско вдъхновение. А фантастичните разкази на имена като Дж. Р. Толкин, го карат не само да си представи други светове, но и да ги нарисува за нас, обикновените любители на изобразителното изкуство, които могат да ги видят в творбите му, подредени във фоайето на ВСУ “Черноризец Храбър”.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар