четвъртък, 30 август 2012 г.

ТОАТАЛЕН ПОГРОМ НА ТЮТЮНА В СМОЛЯНСКО


* 70-80% по-слаба реколта отчитат в региона

* В Доспатско търсят по-изгодна цена, а в Неделинско ще преговарят за компенсации

Стоян Беширов
Сушата свърши тютюнопроизводството в Смолянско. 70 - 80% по-слаба реколта отчитат производителите в доспатското село Бръщен. В селото се обработват 350 дка с ценното растение, над 80 са семействата, които си вадят прехраната с това. Кметът на селото Кемил Кочаков сочи, че тютюнопроизводството пада тотално надолу. До преди две години добивите в Бръщен достигаха 100 тона, миналата година отидоха наполовина - с 55 тона, а за тази кметът прогнозира, че ще добият около 40 тона тютюн. Три фирми за изкупуване на жълтото злато са минали през селото. Гръцката “Михаилидис” искаха да купуват още от 1-ви септември, тъй като има сключени договори с цигарения гигант “Филип Морис”, но хората все още нямат готовност, брането не е приключило, посочи Кочаков. Другите два прекупвача са от Кърджали и Шумен, но нито един от тримата не е споменал за размер на изкупните цени. 70 семейства от селото са подписали договори с “Михаилидис”, но според кмета, контрактите нямат юридическа тежест. Гърците ги правят, за да си планират къде, колко ще изкупят.Така че хората не са вързани с тях и ще продадат продукцията си на този, който даде най-голяма цена, за разлика от предишни години, когато фирмите им даваха семената и гаранции, че ще им изкупят реколтата.
Тютюн има кой да изкупува, но няма кой да го работи, заключи кметът Кочаков.  
В Црънча пък отчитат лек растеж на засетите декари с тютюн. До миналата година намаляваха, но през тази имаме с  20 дка. в повече, заяви кметът на селото Илиян Долапчиев. Над 50 семейства в доспатското село се прехранват с отглеждането на жълтото злато, като 170 дка. са засети. Но и тук сушата не подминава реколтата, която ще е много по-малка в сравнение с миналата година. До 2011-а година брахме 250 кг. от декар, тази ще падне под 150 кг., иначе в качеството на продукцията няма да има разлика, посочи Долапчиев. И допълни, че досега никой не е договарял изкупни цени, и хората са в неведение за размера им, както и за това дали ще имат някакви компенсации заради лошата реколта.
Изключително тежко е положението на тютюнопроизводителите в Неделинско, сочи кметът на града под Св. Неделя Стоян Беширов. И той потвърди, че това лято няма да има почти никаква реколта, което се дължи на липсата на вода, а изкупната цена ще е много малка за сметка на огромния труд, който са хвърлили съгражданите му по отглеждането на растенията. Очаквам представители на фонд “Тютюн” да дойдат тук на място, след празника на двугласа, за да обсъдим евентуални компенсации за хората. За да не са хамалували напразно по нивите, посочи още градоначалникът.  
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар