понеделник, 6 август 2012 г.

РЕКОРДЕН БРОЙ ТУРИСТИ В БАНИТЕ

в разгара на сезона

Рекорден брой туристи отчитат това лято в курортната община Баните. Досега през нас са минали 3000 души, очакваме най-малко още толкова да се лекуват до края на годината, обяви за “Родопи ВЕСТ” д-р Алекси Каров - директор на Специализираната болница за рехабилитация в Баните. Той уточни, че досегашният им рекорд е 5200 души, но при настоящите темпове на посещаемост тази година, той ще бъде подобрен. При хубаво време сезонът в Баните ще продължи до ноември месец, са неговите прогнози. Миналата година най-силен ни бе месец октомври, посрещнахме 615 човека, съпостави още д-р Каров. Селото тази година се радва на изключително силен сезон - квартири и хотелчета - всичко е пълно на 100%. От санаториума пък едвам смогват с процедурите, които правят. Комплексната здравна услуга, която включва нощувка, обилно хранене три пъти на ден, процедури с лечебна вода и масажи, струва от 26 лв. до 40 лв. в зависимост от категориите на стаите, в които са отседнали пациентите.
Българите почиват най-често с карти по НОИ и пътеки по Здравната каса. Турците пък, които са редовни посетители на Баните, си плащат свободно таксите. За тях цените са повече от евтини, а и те най-често са с двойно гражданство, тъй като става дума повече за наши изселници в южната ни съседка.
Разнообразното минерално съдържание на водата в Баните я прави подходяща за профилактика и лечение на широк спектър заболявания, като се почне от: опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт, периферната нервна система, до радионуклидни увреждания - респективно при лъчева болест. Благодарение на флуора, който съдържа водата, тя помага за свързване на радионуклидите в сложни съединения. Така тя лекува не толкова чрез бани, колкото чрез активно пиене, което се препоръчва при лечение на отравяне с радионуклиди, радиооблъчване или лъчева болест, напомня д-р Каров.
Освен широкият спектър на болести, лекувани от минералната вода и ниските цени, хората предпочитат Баните и заради екипа от опитни лекари и рехабилитатори, които работят в здравното заведение.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар