неделя, 5 август 2012 г.

НА НАСВИРВАНЕТИ ЗА ОРКЕСТРИ В ЯГОДИНА - НАГРАДАТА Е ПАРИ ЗА ЕДНА СВАТБА

* За първи път и надиграване за хороигралци... 

Веселина Бабаджанкова, Митко Сакалев-кмет на Ягодина, Сергей Генчев и Мария Кратункова - главен организатор
Голямата награда на Националния преглед-надсвирване на оркестрите за българска народна музика в боринското село Ягодина, този път се равнява на една хубава сватба. Това заяви Мария Кратункова - главен организатор на станалия вече традиционен 3-дневен празник в местността Нивището. Откриваме с най-добрите състави за народна музика като “Канарите”. За четвърта поредна година повече от 10 оркестри са дали заявки за участие - “Бисери” с Младен Малаков, “Оникс” с ръководител Петко Георгиев, “Хебър” с Добри Вълчев, “Астра”, “Конушенският оркестър” на Кольо Илиев, Илка Александрова и нейният състав от Хасково, “Тракийско настроение” и Петко Кънев, оркестър “Брестовица” и “Балкани” на Велизар Тошев. Тук ще са и “Южни Ритми”на Тошко Кожухаров, който ми каза, че ще идва всяка година, докато не вземе първата награда, напомни Кратункова. И заяви, че не кани състави като Виевската група, “Орфей” и “Плам”, защото са наложени от минали времена, а очаква млади оркестри. От Смолянско единствен Доспатският състав се е престрашил, другите комай се плашат от надпреварата.
Фолклорният събор е отново под патронажа на областния управител инж. Стефан Стайков и ще се състои на 6-ти, 7-ми и 8-ми септември. Програмата стартира от 6-ти вечерта, с дискотека под открито небе с DJ на Комиците Мария-Десислава. На втория ден ще започне същинският празник, който е традиционен за селото. Още от 10 часа сутринта ще зазвучат народни ритми, изпълнени от носителя на първа награда от миналогодишното надсвирване оркестър “Родопи” - Пловдив с ръководител Борис Христев, който бележи 50 години на сцена. Празникът няма да мине и без самодейците от фолклорните групи на Триград, Буйново, Борино и на автентичната група-домакин, станала първенец на фестивала за народно пеене в Стара Загора.
За първи път ще правим надиграване на тацовите състави от смолянски регион. Заявка вече са дали от смолянския клуб “Хоро”, от Борино, Девин и Златоград, отбеляза Кратункова. Всички те ще играят под съпровода на оркестър “Родопи”, а танците са от всички фолклорни области у нас. За най-добрите има и награди. И тази година емблема на празника ще е ансамбъл “Чанове” - София. 60 души - известни юристи, архитекти и лекари, ще тропат хора по време на събора.
Надсвирването продължава и на 8-ми септември, а вечерта ще обявят победителя. За доброто настроение ще се погрижат и смолянските зевзеци, начело с Веселина Бабаджанкова. Журито начело с проф. Милчо Василев - ректор на музикалната академия - Пловдив, ще присъди големите парични награди за оркестър, и индивидуалните - за инструменталист и изпълнител.
Във всички околни села вече са резервирани леглата в хотелите и къщите за гости, само в Ягодина легловата база е 150, каза кметът на селото  Митко Сакалев. Ще има и палатков лагер и никой няма да бъде върнат.
Организатори на цялото веселие са: Туристическо дружество “Родопея” в лицето на Тодор Тодоров и Сергей Генчев и кметът на Борино инж. Октай Алиев. А ягодинци се стягат да регистрират в края на август марката надсвирване на оркестри за българска народна музика, за да не могат никъде другаде да ги имитират.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар