сряда, 1 август 2012 г.

ТЕАТЪРА СЕ РАЗКАПА

*Свалени лайсни, медни облицовки, че дори и абажури, кой е крал отвътре и кой е отговарял за стопанисването?

Сградата на РДТ “Николай Хаитов”, който премина преди година като сцена към Пловдивския театър с решение на министър Вежди Рашидов, е в пълна разруха, показа на журналисти вчера новият мениджър на сградата Адриан Петров. Правен абсурд пък се затяга, след като държавата даде собствеността на сградата на Община Смолян, но цялото оборудване остана в ръцете на Пловдивския театър. Покривът е прокапал, а Петров обясни, че причината не е толкова съществена, просто една тръба е била запушена. Хора, които е трябвало да реагират, не са го направили навреме, коментира още Петров, който е от трупата на смолянските артисти. И обясни, че в момента пък няколко момчета по  програмата “Развитие на човешките ресурси” кърпят покрива на сграда, а общината закупува само строителните материали. В окаяно състояние е зала № 3, която е с прокапал покрив. Според Петров никой не се бил сетил, че можело поне да се изнесат седалките, за да не се развалят. Обезкостено е от неизвестни извършители и фоайето, откъдето липсват медни парапети, лайсни, дори са свалени абажурите от тавана, които също са от ценния метал. “Неизвестните” крадци не са подминали и лайсните на мокета в зала 1, които също са от мед. Петров не можа да коментира кой може да е крадецът, но за всички е ясно, че това ще са вътрешни хора, тъй като достъпът до вътрешността на сградата не е отворен. Поне вчера предният вход бе заключен, но кой контролира задния - не е ясно. Количеството на откраднатото пък не е малко и не може да се скрие просто в чанта.
Има си органи те се занимават с това, бе лаконичен отговорът на мениджъра какво се прави по въпроса. Макар че питането ни е закъсняло и досега явно никой не е бил притеснен от него, макар че сградата е населена.  
Онова, което беше поискано от Министерство на културата в края на миналата година, са 270 000 лв., от които около 50 000 лв. са за новото парно на театъра, което не беше разплатено. В началото на тази година Вежди Рашидов трябваше да ги отпусне на пловдивския театър, който да започне ремонта. До излизане на министерското решение от 28 март за прехвърляне на собствеността, парите не бяха осигурени, което значи, че си остават в Министерство на културата, посочи още Петров. На този етап не се знае дали ще бъдат отпуснати, затова разчитаме на работна ръка от програмите и ще търсим помощ от фирми, които биха протегнали ръка да изпратят строители за безвъзмезден труд, а ние ще купуваме само строителните материали, уточни той. Въпросът на “Родопи ВЕСТ”, това значи ли, че досега е имало лошо стопанисване на сградата, Петров отказа да коментира. И заяви, че има органи, които могат да решат, дали това е лошо стопанисване или не. Но уточни, че през годините е имало хора, които са получавали заплащане, за да се грижат за състоянието на тази сграда. А гражданите на Смолян си спомнят колко пари в милиони се изляха в РДТ за подмяната на прозорци и други ремонти само по времето на министър Стефан Данаилов до преди 2 години. На всичко това обаче е сложен кръст и както се забрави името “Николай Хайтов”, се забравя и какво е РДТ за Смолян.
Орлин КИСЬОВ      

Няма коментари:

Публикуване на коментар