вторник, 7 август 2012 г.

"МИЛКЕ, СМОЛЯН Е С ТЕБ"! - СТОПЛИЛО 5-АТА В ЛОНДОН

* Публиката ще запомня за цял живот - 8 хиляди човека са дошли да викат не за България или за Китай, а за най-добрите, разказва олимпийката 

* Със захаросани щанги - торта, посрещнаха общинските съветници на Смолян вчера своята колега, а букетите цветя се оказаха безброй



Васил Игнатов подари една от своите интарзии. Зад Манева е кметът Мелемов, който получи от нея за спомен сувенир от Лондон.
"Милке, Смолян е с теб!" - трогващо е, невероятно е да го прочета за себе си. Благодаря, още по-големи постижения да донесем на града, така се обърна към медиите вчера след посрещнането си в Смолян 5-ата от олимпиадата по щанги в Лондон, Милка Манева. Много е хубаво, когато виждаш, че някой ти цени труда, а вие го направихте, по телефона, фъв фейсбук, интернет страници, подчерта родопчанката. А кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на родното й село Полк. Серафимово Михаил Василев, цялото общинско ръководство и общински съветници я посрещнаха на входа на Общината с огромни букети.
Съпричастни сме към успеха, който е за цял Смолян, поздрави я градоначалникът. А на шегите на журналистите, дали това нисичко с развени красиви коси момиче може да го вдигне, управникът отсече - “Ако трябва, ще го направи!”. Докато Милка влезе в тон с шегата: “Ако дават медали затова няма проблеми!”.
Апостолска работа е тяхната, ако не си вярваха, нямаше да стигнат дотук, подчерта Мелемов ролята и на треньора на Манева Костадин Грозданов.
Най-важното е техният труд и уважението им един към друг, а ние ще направим всичко възможно, защото хората разбраха покрай олимпиадата, че има Смолян. Помагаме на спортната база - за басейна, терените са в добро състояние. Ще вложим средства и за отоплението на спортната зала, зимата е дълга, търсим всякакви начини да подобрим условията за спорт е общината, обясни още кметът. Но призна, че няма много големи възможности да финансира спорта. За тази година има разпределение на бюджета, има заложени пари, но ние не сме стигнали още до 2012 г., тъй като за съжаление разплащаме фактури за 2007-2008 г. И макар да имаме огромно желание да помагаме, не сме в състояние да посочим конкретни цифри, заяви той и подчерта, че неслучайно го казва в присъствието на главния финансист на Общината Венера Аръчкова. Мелемов не скри, че ще търси помощ по казуса за подпомагане на щангите и от МВР-министъра Цветан Цветанов, когото чака идната седмица да дойде в Смолян. А днес неговия човек в областния град комисар Кирил Хаджихристев ще посрешне тандема по щанги.
Въпреки безпаричието на кметството подаръците, усмивките и цветята вчера бяха в повече.
Захаросани щанги-трикольор като торта получи от ОбС-Смолян, Манева, а председателят Филип Топов я поздрави от името на нейните колеги. Той се върна година назад, за да развали мистерията около появата на родопчанката в листата на ГЕРБ.
Когато решавахме кой да да влезе като представител на спортната гилдия, дойдоха всички спортни деятели и те посочиха Милка Манева. А сегашното й спортно представяне, потвърди, че тя с основание има доверието на спортните среди, подчерта Топов.  
За Милка важи една притча, когато човек иска нещо много силно, той търси начини и средства да го постигне. А когато не го желае, търси оправдания. Милка Манева никога не се е оправдавала, заяви председателят.
Като дългогодишен ръководител на спорта в Смолян, поздравления към олимпийката, постигнала 102 кг. в изхвърлянето и 131 кг. в изтласкването, и грабнала 5-ото място с резултат 233 кг., отправи и Васил Игнатов. Той се върна в първите й години в спортната зала, когато стъпалата прекрачва едно слабичко и красиво момиче. Което днес носи спортната слава на Смолян, а градът ни е единствения в България, пратил 3-ма олимпийци в Лондон, независимо че другите двама - Даниела Керкелова и Величко Чолаков представляват друга държава.
Подвиг сътвори Милка, в историята няма случай за една година спортист да се подготви за олимпиада след 4 годишни отсъствие, вметна Игнатов. И благодари и на треньора й Костадин Грозданов - наричайки го човек закатина, без чиито хъс не биха се постигнали тези успехи. Дългогодишният спортен деятел на града й направи личен подарък - една от неговите собственоръчно правени интарзии с пееща родопчанка, която да й напомня за неговата заръка да не се отказва от следващата олимпиада.
Моят труд е в основата да постигна това място, но благодаря най-вече на треньора, който 12 години ме търпи, защото не е много лесно с мен да се работи, отбеляза и самата Манева. Тя отправи благодарности и за последната една година, в която кметът Мелемов и община Смолян са я подкрепяли. А ТПК “Михалково” са я подпомагали финансово, не пропусна и помощта от хотелиера Иван Кисьов, щангистката. 
Ако имчам сили и ако мога, ще участвам и в следващата олипиада, зарече се смолянчанката. Но като спортна натура съвсем безхитростно заяви, че няма желание да отиде, за да участва на олимпийския принцип и да стане 28-ма. Има много време дотогава, но ако знам, че мога да бъда в топ 6 на света, ще го направя. Зависи от моято подготовка и състояние, не мога да прогнозирам до след 4 г., вметна момичето.  
Но за европейското състезание догодина се надява България да бъде домакин и на 95% е уверено, че ще се състезава.
Олимпиадата беше с невероятна организация и с много високо ниво на сигурност заради атентатите. С кралицата се видяхме в нашия стол в Лондон, който е наистина стол, а не ресторант. Елизабет Втора обядва, а преди това мина покрай щангистите, което е уникално - да ти дойде кралицата на крака, вметна впечатлена Манева. Второто нещо, което няма да забрави, е публиката. Ходила съм на волейбол и футбол, но такава публиката като на олимпиадата - няма. 8 хиляди човека - не са дошли заради България, Китай или Корея, а са дошли да видят най-добрите в света, вметна още родопчанката, впечатлена от подкрепата на залата, докато вдига. 
Според нея този път няма никакви намеци за допинг при пресявката на спортистите ни, от които остават само двама. България просто си извоюва само една квота, събират се точки на базата на принципи. И където се класираш, там отиваш, вметна тя.
Докато зам.-кметът на Смолян Марин Захариев напомни, че самата Манева не е имала сигурна квота и се бори докрай за нея. Тя се пребори с много силна конкуренция и беше на 2-3 кг. от бронзовия медал, но мястото й е повече от скъпоценно, защото спечелилите първите места, са се готвили години наред и в тях са влагани средства. Докато при Милка усилието е главно нейно. Вярно, в спортната зала е сменена вече дограмата, благодарим на волейболния клуб за стопанисването, но на общината в най-тежкия момент й се наложи да заплати за тази дограма, не пропусна да отбележи още заместникът на Мелемов. А от кметството напомниха, че спортната зала вече е върната за стопанисване на самата Община. 
·    На тернировките съм вдигала и 5-6 кг. отгоре, не се оправдавам нормално е на олимпиадата да имам и по-слаб резултат, направи съпоставка Манева. Това, което дадох на състезанието, беше на предела на силите ми. При последния опит - си казаха думата  напрежението и умората. Не успях да се преборя. Нищо, че съм вдигала 135 един път, което показва, че можех да се преборя, вметна тя със съжаление.
Не съм ощетена, подготовката ми е толкова - 1 година, като съм видяла, че ми е малко времето - да не съм се хващала. За треньорите в националния отбор, отлични са били по шестобалната система, вината - ако може да я има, е в мен, аз трябваше да вдигам, отговори на журналистическите намеци дали не е ощетена, Манева. С което обезкуражи всеки, който би се усъмнил, че има омаловажаване на нейното постижение. Радвам се, но не съм удовлетворена от това, което постигнах. Шансът за медал от олимпиада е веднъж в живота, може би аз го пропилях, чистосърдечно отбеляза родопчанката. Съдбата обаче може да я опровергае, стига тя да има упоритостта да продължи да тренира и на идната олимпиада да грабне медал.

МИЛКА МАНЕВА: НА ПОДИУМА ВСЕКИ СИ ГЛЕДА ЩАНГАТА, НЕ СЕ КОНКУРИРАМЕ

В категорията се знаем - в тройката са Казахстан, Русия и Турция, удари чертата вчера Милка Манева по отношение на най-упоритите си съпернички. Канадката леко ме изненада в положителна насока. Рускинята и казахстанката са най-добрите. Колеги сме на подиума, всеки си гледа щангата. Това е хубавото в нашия спорт, че не се борим една срещу друга. И с мексиканката се познаваме, но си знаем положението и не влизаме в конфликт, открехна тя завесата над женските щанги, в които няма остра конкуренция каквато например има в тениса.
Фактът, че само двама българи са отишли на настоящата олимпиада в Лондон, показва съвременното състояние на българските щанги. Принос затова, според нея, имат последните скандали от 2004 до 2008 г., сред които е и допингът. Той ни прати не до нулата, а под нея, вметна Манева. 3 години след това се бориха кой да вземе федерацията. В същото време ние-състезателите и клубовете ни, които най-много ги засяга този процес, бяхме не в 10-а глуха, ами в 15-а, удари чертата за равносметка момичето. Но отбеляза, че в последната година се почувства лека положителна промяна. И тя е оптимист за бъдещето на българските щанги, с които ще можем да се гордеем пред цял свят. Но трябва много работа и труд, защото се върви бавно, но напред.


ТРЕНЬОРЪТ КОСТАДИН ГРОЗДАНОВ: НИКОЕ РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНАТА ДОСЕГА НЕ НИ Е ПОМАГАЛО

Кметът на Смолян Мелемов за първи път ни подаде ръка. Нито едно ръководство на общината не е помагало досега на клуба по тежести, заяви треньорът Костадин Грозданов. И му благодари. А клубът - няма да звучи нескромно, носи най-много слава на Смолян, градът, който отведе 3-ма спортисти на олимпийски игри, напомни той. И изброи Даниела Керкелова с 5-о място в Сидни, Величко Чолаков - бронзов медалист от 2004 г., заслужил майстор на спорта, звание, което сега взе и Милка Манева. По думите му тя е имала шанс за медал, но времето за тренировката й е малко - само една година. Година на много болка, много нерви.
Никой не ни броеше, ние направихме подвиг с това, че тя беше магазинерка, сервитьорка, барманка и какво ли не, напомни той как се е издържала спортистката. Никой не ни вярваше, вярвах й аз, това е момиче невероятно умно и талантливо, а такива таланти трябва да се уважават, заяви още Грозданов. И дори повиши тон към журналистите, поучавайки ги какво да питат. 
Милка Манева и аз сме тук не да казваме кой какво крие и прави, а затова, че тя се е върнала от олимпиада. Ако има въпроси към нас, кажете, но не и кой какъв е и на кого колко... Питайте дали беше щастлива да види 8 хиляди да скандират и да я гледат. А не общината дали ще даде пари и на кой няма да даде. Дайте да коментираме представянето на Милка и бъдещето й в спорта. Благодарение на Милка, на Величко Чолаков, на Даниела Керкелова и на мен идват да тренират тук от Тунис и  Азърбейджан, стояли са 9 месеца и са инвестирали над 1 млн.лв. в общината. Не ни пренебрегвайте и не ни унижавайте! Така отряза той питанията как общината разделя бюджетните пари между клубовете.
Ако искате да говорите с мен за политика и кой какво ще дава - на друга пресконференция, каза Грозданов. Какво значи волейбол, челик и бангминтон...
Това му изявление малко трудно се връзва с по-горното затова, че предишното ръковоство не дало нищо на клуба по щанги, докато само ако отворим вестниците, ще видим какво е  давало кметството в годините назад. Затишие има само в последните 2 г. Но това е друга тема наистина, която ако някой му беше подхвърлил, щеше да омаловажи празника, който това момиче заслужава.
Треньорът напомни и че за допинг скандала преди Пекин, когато са уличени - нито Милка Манева, нито Величко Чолаков или другите спортистите са виновни. Но те, семействата и клубовете им са наказаните. Въпреки че смолянчанката не си е позволявала през състезателната си дейност да вземе нещо, каквото й да е, без да знае треньорът, лекарят и който и да е друг. Преди скандала за Пекин тя имаше постижения от 113 кг. в изхвърлянето и 134 кг. - в изтласкването, отбеляза постиженията от миналото й Грозданов.

Страницата подготви:
      Анета ТОДОРОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар