понеделник, 12 септември 2011 г.

"ГАМА КАБЕЛ" Е В ТОП 10 НА СВЕТОВНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Смолянската "ГАМА КАБЕЛ" е в топ 10 на световните производители на кабели, обяви търговският представител Васил Лазаров докато вратите на фабриката бяха отворени в четвъртък за гости и жураналисти. Поводът бе първата международна среща, организирана тук за обмяна на професионален опит на компании, ползващи  технологията на световния лидер в това производство UPCAST- Финландия. Над 50 специалисти от 4 континента имаха възможността за три дни да си сверят часовника с останалите колеги и да опознаят Родопите. Гостите споделиха възхищението си от посещението на пещерата Дяволското гърло и Триградското ждрело и се обединиха в тезата, че светът е много малък и имаме много общи неща.
Смолянската фабрика, построена през 1975-та г. пази малка част от старото оборудване, което работи благодарение на персонала, който го поддържа. Само през миналата година компанията е вложила 2 млн. евро в допълнително кабелно оборудване. Произвежданите кабели отговарят на всички международни стандарти, като 80% от продукцията е за европейският пазар с основен потребител Гемания.  И нас не ни подмина кризата преди две години, но се гордеем с факта, че въпреки тежката икономическа обстановка успяхме да запазим личния състав и не имало съкращения през този период, заяви изпълнителният директор на завода Нено Джеврев.
Директорът Нено Джеврев и Васил Лазаров, търговски представител на ГАМАКАБЕЛ подариха миниатюрна гайда и други подаръци за спомен от България и Родопите на своите гости.
Машината за леене, която е закупена за 2,5 млн евро, а прави месечно продукция на стойност 3 млн евро.
Днес в "ГАМА КАБЕЛ" 205 смолянчани си вадят хляба. Но за съжаление на ръководството на предприятието, демогравската криза тук се усеща все по-осезателно и все по-малко млади хора искат да започнат работа в завода.
Командният пулт на машината за леене, от който се подават параметрите.
При обиколката на фабриката гостите не спряха да снимат машините и технологиите за производство на кабели и проводници. Нямя как обаче да откраднат тайните на технологията, както обяснява директорът, тя е една и съща в цял свят, тъй като повечето заводи използват една и съща марка машини - а и неговите хора имат възможност да видят новостите в бранша. Най-голямо впечетление на чуждестранните гости направи машината за леене в цех 100. Тя е закупена за 2,5 млн. евро преди 3 години, а производствената й мощност е 500 т. на месец. За обслужването й е достатъчен само един човек, а оборотът от месечната й продукция е на стойност 3 млн. евро. Намалее ли оборотът, намалява и производството, затова е важно взаимодействието с банките. Ние се радваме на подкрепата на една от малкото останали изцяло български банки - ПИБ, на тях можем да разчитаме както за съвети, така и за кредити в тези времена, уточнява Нено Джеврев.  
А фактът, че компанията му демонстрира новостите в бранша пред водещи фирми на кабели от корея до Иран, САЩ, Германия, Бразилия и Русия, означава, че в "ГАМА КАБЕЛ" се работи на високи обороти. Дори и в криза.
Орлин КИСЬОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар