понеделник, 29 август 2011 г.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ВЕЛИЧКО СИДЕРОВ: ЯНЧЕВ ЩЕ ОПИТА ДА ОТСТРАНИ ЗАДКУЛИСНО МЛАДЕН ЧАУШЕВ...

Преди кметската надпревара

* Отвратен съм от некомпетентни и алчни кметове, на път съм да се откажа от политиката, заявява общинарят, който е втори мандат в ОбС  

* Ако фирмата на баща ми е крала при Чаушев, когато е имала ппоръчки за 980 хил.лв., сега краде 5 пъти повече при Янчев, тъй като има работа за 5.5 млн. лв., градоначалникът усетил ли е пита собственикът на "Белотекс" 

* 67 хил. лв. е дало на общината предприятието му на куп, за да се предплати рентгенът - "взех това решение на самото заседание - разплатих такса "смет" и такса "сгради" чак до 2012 г. само и само да работи болницата", обяснява бизнесменът

Величко Сидеров

 


-Г-н Сидеров, как се отразява предизборната жега в Златоград?
- Различно. НДСВ вече са направили проучване, според което сегашният председател на ОбС Пламен Чингаров е добър политик, администратор, които мисли за общината. Не е корумпиран, според въпросите в анкетата и е на първо място като познат в общината човек. Той е сред симпатизантите на Миглена Кунева и без да е член на НДСВ, ще излезе от тази листа. В нея ще влязат и общинските съветници като Емилия Кръстева, която работи в социални грижи и е помогнала на страшно много хора, втори мандат е общински съветник. Тук ще е и Жечка Хаджийска, настоящ колега. Колкото до мен -аз лично съм на път да изляза от политиката. Отвратих се от некомпетентни градоначалници, алчни и уж икономисти, но вредни за общината. От 1991 г. - управлението на Гинка Капитанова, до края на втория мандат на Младен Чаушев общината е имала 3 кмета или за 16 г. капиталовите й разходи са били към 980 хил.лв.. А сега в момента има 4.5 млн. лв. фактурирани и около 4 млн. нефактурирани за капиталови разходи. Фирмите вече не смеят да фактурират, защото ако го направят веднага трябва да внесат 20 % ДДС, а те нямат тази възможност.
- Това са борчове, които ще връща Община Златоград.
- Само лихвите по тези 9 млн. лв. общо дължими официални и неофициални пари - са на месец около 50 хил.лв. Има вече фирми, дори близки на кмета Янчев, които са направили възбрана на сметките и изкараха изпълнителни листове, за да блокират сметките на общината. Изнемогват. А задълженията на общината са страшно много, спомням си началото на 2008 г. когато Янчев казваше на гражданите в приемния си ден и на всички заседания на ОбС, че общината е фалирала. Тогава задълженията бяха 900 хил.лв., а сега, когато са към 9 млн. лв., в какво състояние ще каже че е общината?
-Той почерпили като кмет от управляващата партия, дивидент за града си?
-Нищо не получи Златоград. Когато през 2009-2010 г. от управлението на ГЕРБ разпределяха излишъците в края на годината, община Златоград получи 52 хил.лв., община Неделино, която е червена община взе 520 хил.лв., а Мадан също червена община получи 330 хил.лв. Може би това, че Янчев преди това работеше в холдинга на Вълканов, му изигра лоша шега, независимо че е от ГЕРБ. Партията има 6 съветника, от които верни на кмета и борещи се за исканията му в ОбС дори и да върши престъпления, 2 души винаги застават зад него.
- И престъпления? Кои са?
-Това е Нина Пашова, която беше директор на училището в Ерма река, а сега е временно изпълняващ длъжността директор във "Васил Левски" в Златоград, след като освободиха сегашния директор. Това е нейна мечта от много години, обикновено при реформи пом. директорът заема това място, както стана и с нейното в Ерма река, което е заето от зам.- директора. Сега тече конкурс и в града се коментира, че тя ще стане титуляр, защото има лостове за лобиране - Недялко Славов - зам.-областния и кмета Янчев. Другият верен на кмета от 6-те съветника е д-р Лазарова, която вижда некадърното управление на Янчев и въпреки това стои зад неговите искания.
Кметът не искаше да осигури средства за закупуване на рентген, а без него нямаше да спасим болницата. Той каза, че няма средства  да платим първоначалната вноска на апаратурата, а д-р Лазарова е рентгеноложка, но и тя не можа да го убеди затова. И се наложи моето предприятие "Белотекс" да даде 67 хил. лв. на общината. Взех това решение на самото заседание - разплатих такса "смет" и такса "сгради" накуп за няколко години включително до 2012 г. само и само да може да плати апаратурата.
-Уникално за България, вие сте направили на кмета предизборната кампания?
- Не можем да оставим хората да пътуват за една снимка до друг град. Много възрастни хора гледали заседанието плачеха пред мен, трогнати от жеста ми. Винаги помагаме на общината, независимо че кметът казва, че съветниците му пречат. Е, той успява да промени общественото мнение на тези, които не са запознати с обществения живот. На 99% сме приемали неговите решения.
- Вече са ясни двама кандидати за кметове, управлявали Златоград как ги преценяте?
-Янчев се бори за втори мандат и в момента ще бъде много нелоялен срещу кандидатурата на Младен Чаушев. Защото народът прави сравнение между двата мандата и вижда, че нищо не се случва в последните 4 г. През 2007 г. златоградчани говореха че трябва да дойде някой, който да оправи града и мислеха, че следващия кмет ще им реши всички проблеми. Но се оказа че по-интелигентният на вид Мирослав Янчев не може да стъпи на малкия пръст на Младен Чаушев. Ако трябва да бъда честен не искам да ми бъде кмет нито Чаушев, нито Ячев. Младен е по-народен и може да докара пари в общината, но трябва да има нова промяна. Ако обаче трябва да избирам между двамата, макар Янчев да изглежда по-представителен, не е по-компетентен от предшественика си, за когото съм казал "Вънка е кукла, вътре - памукла".
- Като бизнесмен как преценяте борчовете на града?
-Общината общо взето е фалирала, на Янчев му е останало само да вдига такси и данъци. Искаше всички паркинги в града да станат платени - винаги се чуди откъде да изкопчи някой лев. Но по негово предложение намалиха туристическата такса - от 1 лв.на половина, което не беше правилно. Той се влияе от мнението на 2-3 хотелиери, независимо че парите се вземат от гостите на града.
- Откъде такъв хъс у кмета да ви вини едва ли не в облагодетелстване?
-Сега злоупотребите в общината са големи, ще дойде ден обаче, в който всичко това ще цъфне и няма да останат ненаказани. По времето на Чаушев, строителната фирмата на баща ми "Електра", която е най-голямата в региона, е усвоила около 980 хил.лв., които не са общински, а от предприсъединителни фондове от МОСВ и МРРБ. А по времето на Янчев е усвоила около 5.5 млн. лв. - да направим съпоставка. Ако съм крал в предишния мандат, както ме обвиняват, сега по времето на Янчев е крадено поне 5 пъти повече, той усетил ли е кражбите?
- И все пак случайно ли е това топене?      
-Спрягат името на Величко Сидеров като на най-големия престъпник и едва ли не аз съм забогатял незаконно и съм ограбил общината. Ако беше така за 4 г. защо Янчев не показа резултатите. Но това изигра роля през 2007 г. голяма част от гласуващите на предишните избори се подведоха по Янчев и той спечели с много лъжи. Обещаваше зам.-кметски пост по на 10 души, хората се впрягаха да работят за него. Места в Общинска администрация са обещани поне на над 200 човека, че ще ги вземе на работа. Сега резултатите са други. Но имаме информация от обкръжението на Янчев , че направи всичко възможно, за да отстрани Младен Чаушев с това, че е бил осъждан. А по закон Чаушев има право да се кандидатира, тъй като не изтърпява ефективна присъда. Има допитване до ЦИК, затова, но комисията ще излезе с официално становище когато ОИК го поиска и когато Чаушев подаде документи. Но знаем що за човек е Янчев и каква е жаждата му за власт, убедени сме какво може. Ще играе много нечестно - дали чрез "Атака" или друга партия, с която той е в коалиция, ще видим.
 - А каква оценка ще дадете на работата Общински съвет - кмет?
- Янчев не се вслушва в съвети. Нещо, което ние - общинските съветници сме предложили, и то е прието от обществото, не намира подкрепа от него,  затова че не е предложено от самия него. Не го реализира, за да не ни прави имидж вероятно. Но когато има проблеми общината и е финансово затруднен или когато му трябва подкрепа пред държавните служители, той търси съдействие пред ОбС. Така се получи когато действаме разумно, примерът е с болницата, заради която той излезе с отговор: "Да, ама ОбС не пожела дофинансиране на болницата", ние сме виновни. Всички знаем, че проектът, който ще започне през октомври месец по линия на селските райони е правен, за да прибере сестра му солидна сума за цветя. Гласувахме му го. Но сестра му  има такава фирма и снабдява освен нашата община и още една-две, които плащат много големи средства от местните приходи за цветя. Вярно е че градът става красив, както е и вярно, че това се прави чрез друга фирма, която издава фактурите, а не  фирмата на сестра му.
Разговора води: Ани Любенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар