вторник, 23 август 2011 г.

ПРЕДИ ИЗКУПНАТА КАМПАНИЯ: С ПРИМАМКИ ВРЪЗВАТ ТЮТЮНДЖИИ, ЦЕНИ НИСКИ

Илия Вълчев

 

*Жълтото наполовина спрямо миналата година, не щат да го сеят....

Масово фирмите изкупуващи тютюн се опитват да прилъжат производителите от региона с различни трикове, за да им изкупят реколтата на занижени цени. В Доспатско са започнали да раздават кашони, за да “вържат” производителите, които да им продадат произведеното жълто злато, алармират самите земеделци.
Тежкият труд, ниските цени отказаха много от хората, които се занимаваха с тютюнопроизводство, каза кметът на Любча Велико Митков. Едва 120 дка са тютюневите насаждения в селото. Винаги ощетени остават производителите затова и масово се отказват да сеят. Миналата година изкупиха над 65 тона продукция, но тази ще са едва около 15 тона, каза Митков. Иначе реколтата в Любча е много добра, лятото беше слънчево, с малко дъждове, които да разболяват насажденията, посочи кметът като познавач.
Добра реколта на тютюна отчитат и в Црънча. В момента минават от тютюневите компании и оценяват качеството, обясняват от селото. Проблемът тук е, че сега минават и гледат какъв е тютюнът, ако е “жълт” ще изкупуват “кафяв”, ако е “кафяв” ще изкупуват “жълт”, само и само да ударят хората в цените, гневи се с право кметът Юли Делибашев. Изкупуването на реколтата ще започне от средата на септември. От фирма “Михайлидис” казаха че ще дойдат първи, след тях очакваме и Булгартабак-Пловдив, обясняват от Црънча. Над 80 семейства тук се препитават с отглеждането на традиционната за този край култура.
Чак от октомври чакат да започне изкупуването на тютюна в Неделинско. Хората масово са се отказали от тютюнопроизводство, недоволни от заплащането, декларира направо кметът Илия Вълчев. Миналата година имаше около 400 тона продукция, но тази едва ли ще стигне и 200 тона, прогнозира градоначалникът на един от стабилните през годините за тютюнопроизводство район.
Орлин Кисьов

Няма коментари:

Публикуване на коментар