понеделник, 29 август 2011 г.

ОБЩИНИ МЕЧТАЯТ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, ЕС Я ДИСКУТИРАЛ ОЩЕ 2008

Кметът Бояджиев, земеделският лидер Петя Ставрева и Мустафа Брахимбашев

Общините у нас още мечтаят за децентрализация, но все не я постигат. Преди години данък общ доход влизаше на 100% при нас, както и 10% данък-печалба, а сега сме оставени само на данък-сгради и такса смет. Заради огромната безработица в малките общини са останали само възрастните, които се подготвят за други измерения, докато младите, които носят духа на новаторството си търсят хляба или в столицата или в чужбина. 40% пък от трудоспособното население не му се работи и на практика губим работоспособността си, коментира кметът на Рудозем Николай Бояджиев, който прие в четвъртък лидера на Обединените земеделци Петя Ставрева заедно с ексземеделския министър Георги Каркъмов. След 20 години когато нашето поколение ще е в пенсионна възраст, последиците от днешното безхаберие ще са отчайващи, напомни откровено градоначалникът.
60% от помощите отиват за роми, с което държавата активизира мързела, а останалата част от населението, което упорито се опитва да оцелява само с труда си, не разчита на никаква помощ, констатира пък зам.-кметът земеделец Фердо Аргатски.
Заради липсата на средства и централизацията им, голяма част от селските кметове пък карат цял мандат от екскурзия на екскурзия или са в кафенетата, но не и в кметството, констатира и общинският лидер на земеделците и зам.-председател на ОбС Мустафа Брахимбашев. И подчерта, че така изчезва заинтересоваността към населението.
Ако няма лостове за влияние за какво е един кмет, пък и който и да е управник, подкрепи го Георги Каркъмов. И причисли към тази група и областните управители у нас, които нямат реални правомощия.
Проблемът за децентрализацията на общините се дискутираше в Европарламента още докато бях негов член, припомни си ексдепутатът Петя Ставрева. И като познавач на европейската политика напомни, че засега у нас най-сигурни изглеждат европейските пари по различните проекти, но най-важен е който общините сами трябва да решат, които са им приоритетите за финансиране в периода до 2014 г., които сега трябва да бъдат изведени. Трябва и да решите дали да продължите да кандидатствате всички по една оперативна програма където всеки се състезава срещу всеки или да разграничите общини до 10 хиляди жители, до 30 хил. жители, до 50 и над 50 хил. жители, за да има някаква равнопоставеност.
На което получи признанието на кмета Бояджиев, че в момента парламента не се вълнува от проблемите на общините у нас. А и тяхното сдружение от 1 г. е под сянката на предстоящия вот на 23 октомври.
Заради предстоящия мюсюлмански празник гостите, заедно с кмета Бояджиев, водени от Мустафа Брахимбашев получиха вечеря ифтар в една от джамиите в Чепинци.
Ани Любенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар