вторник, 30 август 2011 г.

ДЕВИН ПРЕПЛИКНА ОТ ГОСТИ ЗА ПРАЗНИЦИ 3 В ЕДНО

Изява на самодейците

Тридневни празници - от петък до неделя, отбелязаха девинци и то 3 в едно. А градът се оказа тесен да побере многобройните гости от цялата страна, дошли за Празника на Девин и минералната вода., който тази година бе съчетан с Петия международен музикален фестивал за хора в неравностойно положение „Надмощие на духа”. Той се провежда за четвърти пореден път, а правото си на постоянен домакин на форума Девинска община извоюва както с  уникалните си природни дадености и изключително гостоприемство на местните хора, така и с невероятната подкрепа на Общината, която въпреки оскъдния си бюджет, четири последователни години отделя средства и финансово подкрепя утвърждаването на форума. С това кметът инж. Здравко Димитров не само подкрепя туризма, но и доказва, че в това трудно време Общината е обърната с лице към културата и изкуството, и дава равен шанс за изява на всички таланти.
За реализиране на фестивалната програма Девин предостави на Фондация „Старт” над 10 хил.лв., вложени в организиране на грандиозното събитие в родопския град. Жестът бе забелязан и от МС, от където лично премиерът Бойко Борисов изпрати Поздравителна телеграма до кмета инж. Василев и организаторите на Музикалния фестивал с пожелание за успехи на прекрасната инициатива.
Празникът на града и минералната вода „Девин-2011” бе тържествено открит пред Дома на културата лично от градоначалника инж. Василев и председателя на ОбС – инж. Карамфил Каров. Последва концерт на Васил Найденов и Силвия Кацарова, който продължи до късно през нощта с най-популярните им хитове.
В съботния ден се изявиха самодейни състави от 12-те читалища на Общината, демонстрирайки талант и непресъхваща  любов към родопския фолклор. Впечатляващо звучаха ритмите изпод пръстите на гайдарите от състава при ОНЧ”Родопска просвета” с ръководител Емил Чолаков, многогласното пеене на Мъжката фолклорна група от читалище ”Възраждане”- Настан, завладяващите танци на децата от Грохотно и Гьоврен. За първи път в празничната програма се включиха и самодейци от новоучреденото читалище в Осиково, които пристигнаха първи, разбира се по новопостроения и асфалтиран път до града.
От своите фенове бяха аплодирани и танцьорките, които взеха участие и в „Надмощие на духа”, а на групата за стари градски песни „Орфей”, която пролетта получи престижни награди на фестивала във Велико Търново, лично градоначалникът инж. Василев връчи отличията. Бе огласено и присъденото от фестивала звание „Маестро" на ръководителя на групата Димитър Кушлев. Концертът на самодейните състави завърши с прекрасните изпълнения на гостуващите читалищни състави от община Борино и танцов състав „Боринче”с ръководител Севда Омбашиева.
Таланти от 5 държави се включиха във Фестивала „Надмощие на духа”, доказвайки че няма непреодолими пречки пред изкуството. Вечерта приключи с атрактивен концерт на Конушеската група с ръководител Никола Илиев, а български хора се извиха на площада чак до полунощ. След гала концерта на лауреатите от „Надмощие на духа” към 23 часа запя и председателят на журито Джина Иванова, която поздрави всички, дошли за форума.
Елена Якимова

Няма коментари:

Публикуване на коментар