четвъртък, 25 август 2011 г.

ЯНЕ ЯНЕВ НАДМИНА ЦАРЯ - ПОИСКА НЕ 800, А 100 ДНИ ЗА БОЛНИЦАТА

*Обвини Бойко че не спрял доганизацията и даде рецепта за инвестиции от Телавив                 

 * Роми превзеха микрофона да протест, жена поиска да вържат кмета инж. Василев               

* Близо 350 хил. лв. наляло неговото управление обаче на здравното заведение, за да оцелее, а от там харчили между 66-90% за заплати без да разплащат консумативи...                               

* До 26 септември болницата ще проработи, обяви кметът инж. Василев

Ораторите от РЗС и Мария Бояджиева

100 дни след изборите като дадете доверие на Здравко и Живко Чепишеви, болницата в Девин ще бъде овладяна, обеща вчера ни митинг в града на минералната вода лидерът на РЗС Яне Янев. Изявлението му копира 800-те дни на царя, който после се отметна, че било метафора, но му отвори портите към властта. Затова пък на протеста в Девин, на който се чакаха хора от 3 общини, който обслужва затворената вече болница, се видяха най-вече кандидатите за кметските постове на Яневата партия. А микрофонът бе обсебен най-вече от местни роми, който на завален български обясняваха колко трудно се кара без здравно заведение, това обаче изпитват на гърба си не само те, а целокупното население от западните части на Смолянския край.
Карам жената до Смолян да ражда близнаци, едното умря по пътя, другото сега е в дома в Широка лъка. 50 роми сме, с по 7-8 деца има и бременни, и небременни, разясни ситуацията Кичука. Друг негов събрат - Краси, пък посочи, че с по 50-60 лв. помощи, колкото дават за ромите, няма как да се пътува за една пъпка до Смолян.
Да гласуваме за братя Чепишовци, направо призова от микрофона друга ромка. А пенсионерката Мария Бояджиева се върна 50 г. назад, когато дошла в Девин и видяла не град, ами колиби със сламени покриви. Анелия Сюлемезова пък отсече от раз:" Дайте да хванем кмета и да го вържем, за да подпише." Повикът й обаче не намери съмишленици макар, че инж. Здравко Василев си бе на площада и изслуша търпеливо протеста.
Тези дни научих, че са искали да продадат болницата на ислямска секта, заяви в пространната си реч Живко Чепишев, но имена на продавачите не цитира. Хората си мрат по пътищата за Мадан, не за Смолян, за да ги приемат в болница, ако имат пари,. Задълженията стигнаха 2 млн., източват, крадат за последно, внасят се точки само за заменки и продажба на имоти, подчерта той, с което на народа му се стори, че говори не за сегашния ОбС, а за оня в който преди години участваха двамата братя. Същото се получи и когато самият Янев заяви, че като председател на комисията за приятелство между България и Израел бил водил разговори с Телавив да поемат на 100% издръжката на болницата. А това щяло да стане когато преди изборите бизнесмени от 2 клиники в Телавив ще водят разговори не само да поемат болницата, но и да направят национален център за рехабилитация тук, тъй като районът е екологичночист, но сега не го правят тъй като местна групировка е завзела всичко. На вмятането ни, че неговите хора сега- братя Чепишеви, бяха в предишен ОбС, който разпродаде купища общински имоти, Яне отвърна с репликата на баща си: " Минала вода воденица не кара. Да гледаме напред, водата се отича". Но народът знае и друго - "Едно куче като не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата".
Как ще продадат дяловете на общината - 17% в СПА хотел "Орфей" на безценица за 5 млн. 400 хил.лв., заяви пък от трибуната Здравко Чепишев, който е отново кандидат за кмет, сега от РЗС.
Като гражданка засегната от здравеопазването се изказа женица, която се оказа че миела чиниите в болничната кухня. Това не й попречи да попита: "Откъде има толкова пари г-н Каров, да не би да е Кадафи?", друг повдигна въпроса за кметския хотел, трети - за забогателия нотариус. Почернена настанка пък попита къде са порите за онкоболните, какъвто е бил починалият й съпруг.
Защо го няма областният управител да го попитам защо не е отменил престъпното решение на ОбС в Девин, ще питам и окръжният прокурор защо не образува преписка за търговия с влияние и престъпление по служба за източване на болницата, заяви Яне Янев. И поясни, че 30 хил. души са подложени на геноцид. Закриването на болницата е престъпление, за което няма давност. Не търсете измислени месии нито Бойко, нито Доган ще ви решат проблема, поучи той.
А кандидатът на Янев за президент доц. Атанас Семов - доктор по европейско право, обвини целия ОбС- 17 души в убийството на 14 души починали заради закриването на болницата. Власт, която изтребва своя народ трябва да бъде свалена, заяви още Семов. И цитира данни ООН, според които сме най-бързо изчезващата поради висока смъртност нация.
Няма обаче издадена заповед за закриване на Девинската МБАЛ, няма и такова решение на ОбС, напомни след митинга кметът инж. Здравко Василев, който бе смаян и от изявлението за ислямската организация, която ще вземе болницата. Но пък се зарече до 26 септември, тя отново да проработи.
Хотелът му пък е от преди мандата, а по време на предизборната кампания преди 4 години, в него вече е имало почиващи.
488 380 лв. са налети от 2008 г. насам в девинската болница от Общинския бюджет, сочи справка - едни като капиталови разходи, други като безлихвен заем, трети - като средства за нощувка и храна на лекари за акредитацията на болницата, каквато я наследи сегашното кметско ръководство в началото на мандата си от д-р Татяна Пампулова. За миналата 2010 г. с 25 хил.лв. е купен скенер, 30 хил.лв. са отишли за ремонти, 11 760 лв. - за архитектурно заснемане - документация на МБАЛ като УПИ. А за 2011 са вложени 160 хил.лв.
Проверки в болницата пък сочат, че всяко следващо ръководство от 2008 г. насам е увеличавало задълженията, не са затворени и губещите отделения, макар да е било ясно кои са. От януари до март 2008 г. от близо 97 хил.лв. загуби, "Хирургично отделение" е донесло над 27 000 лв. загуби. Следващите 3 месеца на същата година от 95 722 лв. загуби, Хирургично е донесло 15 802 лв., а от юли до октомври 2008 г. от 140 хил.лв. загуби, над 44 хил. лв. са пак на това отделение. Само за последните 2 месеца на същата година загубите са 94 хил. лв., о тях 45 хил.лв. пак на Хирургия. Тенденцията продължава до първото полугодие на тази година. В същото време процентът на заплатите се е движил от 66 през 92% до 161% от общите приходи, сиреч всичко е вървяло за възнаграждения, но не и за разплащане на ток, медикаменти, горива и т.н. на болницата. Което ще рече, че общината е удряла не едно рамо на МБАЛ, но парите са "изядени" предимно за заплати.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар