сряда, 24 август 2011 г.

НАМЕРИХА ТРУП НА МЕЧКА КРАЙ ГЕЛА, ДИРЯТ СТРЕЛЕЦА

Екатерина Гаджева

 

 *Защитеното животно е убито през пролетта, липсва черепът, който може и да е станал на трофей


Полуразложен труп на мечка втрещи мъж в района на смолянското село Гела. Човекът лично е дошъл да подаде сигнала за намерения скелет в ОД на МВР – Смолян. От там в петък са уведомили за находката компетентните органи – РИОСВ – Смолян, РДГ в областния град и ДГС – Широка лъка, на чиято територия е станало бракониерството. След проверката на място става ясно, че това е кафява мечка, заровена на около 60 см дълбочина в местността Изстъпа, землището на Гела.
Намерени са кости, косми и нокти, но не е открит черепът на животното, огласи вчера случая гл. специалист в екоинспекцията Екатерина Гаджева, която е и говорител на РИСВ. На този етап не може да се прецени, кога точно е заровен хищникът, но наши експерти предполагат, че това е станало през пролетта на тази година. Главата вероятно е станала трофей и краси нечия ловна колекция, още повече че за отстрел на мечка авджията плаща обикновено по 30 бона, отделно пък е сумата за самия трофей, за да го задържи. Тъй като липсва черепа, а по зъбите най-точно се определя възрастта на екземпляра, сега по костната структура експерти се спират на цифрата 4 години. За пола пък въобще не може да става дума, тъй като трупът е в напреднал стадий на разложение.
По случая инспекторите са сезирали Районна прокуратура – Смолян, защото става дума за убийство на защитен вид. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, за умъртвяването на мечка е предвидена санкция. До 5 години затвор пък предвижда Наказателния кодекс за същото деяние.
Случаят не е изолиран за Смолянско, нито пък за страната. Заради слизането на мечките в по-ниските и населени части на планината, ситуацията вече е станала кой кого. Или реално който превари, той завари. Миналата година имаше регистрирани два случая на мечки, посегнали на хора и един, при който авджия-полицай от Чепеларе, отстреля нападналия го хищник. Дали няма и други заровени из доловете хищници могат да кажат само ловците, те обаче си носят муски за мълчание, хем да не ги срещат мечки, хем да не ги стига закона.
В прокуратурата пък могат да се похвалят и с осъдителна присъда над мечкоубиец, преди по-малко от десет години бе спипан ловец, хванал с примка и убил 3-годишно мече в района на Широка лъка. Мъжът получи условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар