събота, 27 август 2011 г.

476КВ.М ОТ РЕКАТА ДО ХОТЕЛ "ОРФЕЙ" СИ ВЪРНАЛ СМОЛЯНЕЦ

Реститутите като гъби след дъжд

 * След върнатите на Сарандалиеви като ливади стълби зад общината, честен смолянец донесъл скици за 60 дка в района, обезщетени на фамилията му и заявил че новите реститути нямат права

Кметът Дора Янкова представя на картата пред устовци поредния проект, разработен за укрепване на бреговете на р. Черна.

Смолянчанин стана собственик на река в стария център на областния град и дори известил затова кмета на Общината Дора Янкова. Представител на фамилия Речникови си е възстановил 476 кв. м. срещу бившия хотел "Орфей" и има  инвестиционни намерения. Паркира на мястото и твърди, че е негово, макар че по документи парцелът му е в реката. Абсурдът се е оказал пълен след като с решението на съда в кадастъра е трябвало да бъде очертано самото корито, чиито води 2 години по-рано общината вкарала в коруби, за да спре подкопаването на основите на масивния мост до "Инвестбанк".
Не съм склонна да виня съда, съдиите не могат да бъдат компетентни по всичко, напомни управничката, която също е завършила "Право". Да видим вещите лица, които изготвят експертизите по случая. Те дали ли са клетва и пред кого, попита тя.
Как вещото лице е констатирало, че това е имот, а не речно корито, попита кметът.
И пак даде пример с върнатото стълбище зад общината, по което живеещите в блоковете към библиотеката и Регионалния исторически музей си ходят всеки ден. Но съдът ги е реституирал като ливади. Съвестен гражданин обаче й се бил обадил, че имотите за които претендират Сарандалиеви от кв. Райково, са били техни и са били обезщетени още преди години за тях. Донесъл и скици на 60-те дка.
Ще ги наложим и ще видим дали съвпадат с реституираните, и чак тогава ще решим как да процедираме, поясни още Янкова, възмутена затова че постоянно изникват реституирани парчета, едни от които застроени с обществени сгради, други - пък край речното корито. 
Ако се държа като хулиган ще приканя гражданите с флаери да излязат и да им покаже вещото лице къде минава имотът, който според съдийското решение трябва да върнем на реститутите, и в който се намират стълбите, коментира Янкова казуса с Новия център.  
Вина за ситуацията има и Поземлената комисия, която е страна по делата, но не ги защитава, а самата Община пък няма как, тъй като не я призовават в случаите с реституция.
В същото време никой не дава средства за чистенето на речните корита, които преляха през 2005 г. и взеха жертви в Смолянско.
Пет години с Националното сдружение на общините водим преговори с правителството, за да има някакъв регламент за стопанисването и почистването на реките, защото сега няма никакъв ресурс за това, отбеляза кметът като председателят на НСОРБ. И за пореден път добави, че има някакви пари за пътища, но за реките „се надлъгваме с държавата, Гражданска защита, Басейнова дирекция и куп други институции". Според сегашната нормативна уредба протичащата през града река се поддържа от кмета, но заделени затова като за инфраструктура средства - няма. Което е пагубно за поддръжката на коритата, особено при малки общини с много реки като Смолян, който си има Черна, Бяла, Кутелска и Арда.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар