вторник, 23 август 2011 г.

СЛЕД ЛЕНТА ЗА КОЛЕДА РАЗПЛАЩАТ ПЪТИЩА ПО ЛОТ

*Пак първа копка на Смилян -Рудозем, само че след 23 години умуване            * Подхващат участъка Смолян - Пампорово и Смолян-Превала,   старозагорска фирма ще прави трасетата, но обещава работа за местни хора 

Николай Мелемов, инж. Ханна, зам.-областният Славов и строителят Иван Георгиев

 

Първа копка на 3 отсечки, финансирани по Лот 27, удря днес в 11 часа край автогарата в Пампорово Николина Николова - член на УС на Агенция Пътна инфраструктура. А веднага след старта машините са готови да работят, тъй като проктът е 4-месечен и до 15 декември трябва да бъде завършен, както обеща представителят на старозагорската фирма-изпълнител ДЗЗД "Родопи -СЗВ-2011", Иван Георгиев. Става въпрос за Става въпрос за пътя Смолян-Кричим в участъка от областния град през Превала до село Стойките, отсечката от Пампорово до Смолян - т.нар. Панорамен път и рехабилитацията на пътя от Рудозем до Смилян, както уточни шефът на Пътно управление-Смолян инж. Александър Ханна.
Има разрешение за депониране на строителни отпадъци само от кмета на Рудозем, от Община Смолян за утре вероятно ще го имат ( бел.ред. днес). Акт 2 не е подписан, но ЗУТ предвижда и без да е подписан от изпълнителя с подписа на главния архитект на Смолян и областния управител  и протокол за строителна линия да тръгне обектът, поясни зам.-областния управител Недялко Славов.
Според изпълнител до ноември ще приключи асфалтирането, ако позволи времето. Ще се работи със 170 човека с двусменен режим на машините, без подизпълнители, но неквалифицираната работна ръка, както и майстори за бетоновите изпълнения ще се наемат от местни хора. Местни фирми пък ще доставят материалите за обекта.
Първото авансово плащане, ще е явно в края на обекта, тъй като съгласно схемата след като изпълним 5% от общия обем работа, мине сертификацията се чакат 90 дни , но ние имаме банкова референция от която ще разплащаме, така че няма проблем за пътя, заяви Иван Георгиев.
А кметът на Рудозем Николай Бояджиев, който единствен от колегите си присъства на брифинга, припомни малко история. Отсечката, свързваща града му със Смилян е имала няколко първи копки до сега. Важното тази да е последна, поправи го зам.-областният Славов.
Стартира още през 1988 г. с довеждащ водопровод от Смилян, но през 1989 г. работата е спряна. През 1993 г. отново са вложени към 350-400 хил. лв., но отново трасето не приключва, а пътят има социален ефект и заедно с яз. Пловдивци ще промени живота на хората в общината, която има най-голяма безработица в региона. Имаме и най-добрите шивачки и строители, така че кадрите ни са квалифицирани и ще са от помощ, обърна се градоначалникът към изпълнителя Иван Георгиев.
Ани Любенова              

Няма коментари:

Публикуване на коментар