петък, 29 юни 2012 г.

ГИГАНТСКИ СОМ РИБАР ПРЕБОРИ И ПРЪЧКАТА МУ ОТМЪКНА

ЯЗЪК...

Голяма неслука сполетя виден смолянски рибар в неделя. В най-голямата жега гигантски сом го пребори успешно и му отмъкна въдицата, барабар с макарата, звънчето и кордата, научи “Родопи ВЕСТ”. А неравната битка станала на брега на язовир “Въча”, срещу бившия овчарник под село Михалково, казаха очевидци.
Немладият вече любител на риболова K. Р., с над 20 години стаж по реките, гьоловете и езерата в търсене на голямата слука, два дни рибарствал с авери по водите на бившия “Антонивановци”. Рибарствал, ама не кълвяло. И все пак, не бил капо. За мъжка радост успял да измъкне една почти 2-килограмова бяла риба и едно малко сомче, колкото за една сом-чорба. Меракът обаче все бил - както и на всеки друг - че ще клъвне и ще се хване златната рибка. Под формата на голям сом де, за какъвто всъщност са тръгнали.
Да, ама не. Не вървяло и не вървяло. В един момент на отчаяние, след като пак заметнал кордата със жива рибка за стръв, човекът тръгнал назад към палатката да търси колче за закрепване на въдицата, когато звънецът яростно зазвънял.
- Брех, хвана се нещо! - изцепил са райковецът и тутакси хукнал обратно. И успял да сграбчи пръчката, която вече потегляла към водата, мощно влачена от нещо много силно. Задърпал К. Р. въдицата обратно, завъртял и ръчката на макарата, ама нищо назад не подава. Щото страхотна сила я тегли навътре и навътре и отвива кордата. А в това време човекът се хлъзга по тревата към водата и още малко ще цамбурне в дълбокото. Пък там бездната е най-малко 8 метра, а той не може да плува. Тогава завикал за помощ нашенецът, Но докато го чуят обаче и дойдат колегите му рибари, той вече не можел повече да удържа на тегленето и за да не го удави чудовището ... пуснал пръчката. Която гордо заплувала по водата на язовир “Въча” и порела вълните като торпедо. А в един момент се изправила перпендикулярно с дръжката нагоре и ... потеглила към дъното. И после от нея ни вест, ни кост... Впрочем, дошлите рибари се кълнат, че в един момент сомището се показало над водата с отворена, огромна като чайник уста, сърдито размахало мустаци, мощно плеснало с опашка и чак тогава поело със своята въдичарска плячка към дъното, из необятната подводна шир.
20 кила най-малко беше този звяр, такова чудо досега не съм виждал, закълна се след това друг един рибар-очевидец от компанията - Б.С. Ама жалко за ... въдицата. Хубава въдица беше, поне 100 лева струва само “Мичел”-макарата, изчислиха пък влизащи в положението на К. Р. колеги-рибари. Язък!
Бе... този сом имало да живее, ама ... един ден ще си найде майстора, надяват се оптимисти. И стягат хайка с 2 моторници, сонари и харпуни да търсят мощния великан из язовир “Въча”. Дано да го найдат!...
Гену КРАСНОГОРОВ
Заб. Станалата на 24.VI. случка и мястото са факт, не са рибарска измислица. Но имената на действащите лица - по изрично тяхно желание - са с измислени инициали, за да не им се смеят из Райково и Смолян...

Няма коментари:

Публикуване на коментар