събота, 2 юни 2012 г.

НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КАПИТАЛ СА ХОРАТА В МАДАН И ЗЛАТОГРАД



* В двете общини до 2014 г. ще се вадят до 5 хил. т. концентрат, начерта плановете си единият от собствениците на мините и заяви, че за месец от откупката от Валентин Захариев инвестицията им е 22 млн.лв. 

* РОФ е мелница за трошене на пари, ще я оптимизираме и тръгва на две смени, подчерта още, завършилият МГУ-София, бизнесмен

 

-Г-н Вълканов, на колко възлиза пускането на новия рудник и за какъв период от време ще влезе в експлоатация?
- Ще струва 22 млн. лв. Специално за нови машини и съоръжения, каквито нямаше тук досега сме платили около 3 млн.лв. А за 3 месеца се надяваме да свърши отводняването и до края на годината ще започнем истински добив. Има подготвителни работи- почистване, поправяне на галерии. 250 човека ще назначим от начало и още толкова на втория етап. Ще отводним първо рудник "Върба", после - "Батанци". И започват работа, за да натоварим Рудоземската фабрика, защото в момента тя работи с 1/5 от капацитета си.
- По-високо ли е съдържанието на метали в това находише?
-Не е по-високо и в "Крушев дол", и в Златоград има доста високо съдържание. Но залогът е да се възстанови рудодобивът. Искаме да работят всички рудници - "Върба", "Батанци", "Печинско"- "Шахоница" - от Ерморечието до Рудозем. И докато сега общо изкарваме 2100 т концентрат, то за 2 години към 2014 г. общо цялото поле рудоземско, маданско и златоградско ще започне да произвежда  5 т. концентрат.
- Защо толкова късно бе дадена тази концесия?
- Имаше и грешки, и нежелание от предишния кабинет, да я даде. Имаше обжалване от "Горубсо-Мадан", но и това приключи.
- Какви са очакванията ви за добив?
- Основно за олово, цинк и сребро. Среброто върви с олово, както - златото с медта. Доказаните запаси на "Върба" са за около 3.5 млн. т. руда. И ще стигнат за 30 години да се добиват.
-А за количеството злато, какво ще кажете?
-Още не съм го анализирал. Не мога да говоря за това, още е рано.
- Удовлетворяват ли ви цените на металите към момента, от това постоянно се оплакваше предшественика ви Захариев?
- Не са най-добрите. Около 1930 лв. е на тон олово и около 1900 лв. е на тон цинк. Има спад не само от началото на годината, но дори от 1 май до края на месеца с около 200 долара и за двата метала. Но ние сме подготвени за такива утежнения. На цената на борсата не можем да влияем. Компенсира се по два начина - или с увеличаване на производството, или с намаляване на разходите. А тук могат да се намалят разходите, особено във фабриката. Да не работят във върховите моменти за ел.енергия, например. Трябва да работят не на 3, а на две смени. В събота и неделя да почиват и да правят ремонти. В момента РОФ е мелница за трошене на пари. И е в толкова окаяно състояние, че доставяме нови мелници, правим облицовки. Огромен разход е и ще стане за 2-3 месеца. Себестойността на 1 т. руда в Златоград е 11 лв. , а в РОФ е 40 лв. Има нужда от правилно управление, дал съм указания на досегашния директор Венко Димитров фабриката да стане ефективна.    
- Глобите, които имаше наложени "Горубсо-Мадан" по трудовото законодателство, ще ги обжалвате ли? Огромни пари са, защото са много.
- Плащаме всичко. Влезли са в съда, но са доказани и трябва да се платят.   
- Какво носи вашата инвестиция на Община Мадан и на региона?
- Плащаме концесионни такси, общински такси, местни данъци, днес си направих труда да проверя, че освен работещите 750 човека - в Мадан и Рудозем, 500 - в Златоград, нови 250 за "Върба - Батанци", има около 50 фирми, които доставят от месо и хляб до маркучи, и гориво. И в тези 50 фирми, ако работят по 10 души, представете си на колко човека даваме хляба в 3-те общини. 1300 са пряко заетите сега, но голяма част индиректно работят. До края на юни ще станат 1500 човека. Да не говорим за фабриките, които доставят реактиви, метални топки за фабриката, работно облекло се шие в региона и т.н.
-С допълнително изникналите неща, които не сте знаели, че трябва да разплащате, с колко Ви набута Валентин Захариев?
- До тук с около 4 млн. лв., 1 млн. лв. са само за съоръжения и машини, които се водят на други негови фирми, а не на "Горубсо-Мадан" и се наложи да ги разплатим допълнително, за да ги ползваме. Знаех че ще има допълнителни плащания, но сме тръгнали и няма връщане назад. Познавам хората от този край - от Златоград до Девин и държа на тях.
- Т.н."мързеливи миньори", както се, чу че заради тях "Горубсо-Мадан" е на загуба, сега работят ли?
-Аз не съм ги нарекъл така. Прекрасно работят, има много добри миньори и инженери в Мадан и Златоград. Най-големият капитал е това. За месец май, който е първият им работен месец, направиха 1100 т. концентрат. Имат идеи как да увеличим добива. Досега им изплащахме старите заплати - за януари, февруари, март и април за времето, за което те не са работили. Вижте им заплатите за май, и ги питайте колко са взели.
- Радва ли ви повишеният медиен интерес?
-Радва ме, че медиите отразяват положителните събития, а хората имат нужда да получават добра новина. Нека да се разбере, че тук се случавт и хубави неща, а не само земетресения и убийства. Хората биха оценили, ако имат възможност да прочетат къде се откриват нови работни места и инвестиции. А за чуждите инвеститори като видят, че някой инвестира в България 50-100 млн. лв., означава че има сигурност.
- Концесионната такса на "Върба", колко е?
- От порядъка на 400 хил. долара годишно. Много сериозна е, почти два пъти по-висока от на другите два рудника в Мадан. Спрямо златоградските е малко по-висока. Докато на новите концесии, ние участваме с максималната концесионна такса от 4% и на "Върба - Батанци" и на "Печинско", сма дали такива оферти.
- А на "Крушев дол" и на "Бориева" им изтичат концесиите, какво ще правите с тях?
- Ще ги подновяваме, автоматично се удължават сроковете при доказани запаси, не се прави конкурс за тях.  
- През 2002 г., заедно с Илия Павлов, взехте рудниците в Златоград. Там миньорите го вдигнаха на ръце. Еуфорията от тогава, тук не се повтори.
- За мен е по-важно да виждам усмихнати лица, получили са си заплатите, имат работа, машини, ремонтират се сградите, получават нови облекла. Миньорите са като децата, радват се на такива дребни неща.
- Не са дребни, за тях са големи, за да се чувстват спокойни на работното си място. Фирмата, която ще експлоатира рудниците, коя ще е?
- Правим общо управление с общи норми. Златоград ще е отделно, а "Горубсо-Мадан" и "Върба-Батанци", ще са едно. Дружеството, което получи концесията е "Върба-Батанци", направено е от нас и КЦМ, но като се разплатим е се освободят всички активи на "Горубсо-Мадан", които имат запори, маданското дружество ще поеме всичко в района, както е "Горубсо-Златоград".
- Какво става с новата ви концесия "Печинско"?
- Спечелили сме я като единствен кандидат. И до месец-два ще имаме договор. Другата година ще започне експлоатация и там очакваме да има 2.5 млн. т. запаси.     
Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар