петък, 29 юни 2012 г.

МБАЛ-МАДАН НА МИНУС 72 000 ЛВ.

РАВНОСМЕТКА БЕЗ СМЕТКА...

* Никой не пита за редукция на шефската заплата, съобразно резултата * Предложението за обща болница с Рудозем - несъстоятелно * Преструктуриране в АД с емитиране на акции, предлага ексзам.-губернаторът на Смолянско и настоящ общински съветник от НДСВ Митко Петагов

Митко Петагов


МБАЛ-Мадан се оказа, че е на минус 72 хил. лв. за миналата година. Това чуха при обсъждане отчета на бюджета на здравното заведение за изтеклата 2012 г. общинските съветници. На заседанието обаче никой не постави въпроса ще се редуцира ли заплатата на директора, съобразно огромните негативни резултати, постигнати само за една година. А е всеобща тайна, че директорското възнаграждение на д-р Стефан Хаджиев е гласувано от ОбС и не е обвързано с резултатите на дружеството като икономически субект. Още повече, че те са постигнати при вливане на общински средства, гласувани ежегодно от същия Общински съвет.
При отчета обаче общинарите прецениха, че болницата е в колапс, а от НДСВ настояха да се насрочи нова сесия специално за болницата и останалите здравни услуги на територията на Маданска община, за да се търсят комплексни решения на проблемите им.
Едно от възможните решения е МБАЛ да се преструктурира в АД и да се емитират акции, за да бъдат купени една част от граждани, бизнесмени, друга част - от съседни общини и не на последно място от софийска болница, която би могла да има дялово участие при нас. Това предложи ексзам.-областният управител Митко Петагов, който е настоящ общински съветник от НДСВ. Дори бившият зам.-губернатор на Смолянско вече е и коментирал предложението си с началника на здравното заведение д-р Хаджиев. Само при активиране на частния интерес ще можем да запазим болницата, категоричен е Петагов, който е наясно с издръжката на подобен вид общински дружества и то в условия на криза. Дали обаче мнозинството в ОбС ще се вслуша в здравия разум, е друг въпрос. А коментарите да се водят преговори с Община Рудозем, която е закрила своята болница, за обща дейност в МБАЛ-Мадан, са направо несъстоятелни. При тези орязани бюджети, ако кметството на Румен Пехливанов имаше достатъчно пари, щеше да си издържа собствената болница. А и на рудоземчани едва ли им е все едно дали ще пътуват до Мадан или до Смолян, където има повече специалисти и апаратура. Така че подобно решение едва ли ще поблазни ОбС-Рудозем, а още по-малко пък да се стигне до положително становище, което да се одобри и от местните хора, чиито представители са в изпълнителната власт.
Факт е, че общинските болници се задъхват в последните 3-4 г., а здравната карта на Смолянско не предвижда 5 общински здравни заведения, каквите имаше - в Девин, Рудозем, Мадан и Златоград. След като Рудозем и Девин затвориха, в момента и останалите две се гърчат под погледа на управляващите на Мадан и Златоград.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар