вторник, 24 юли 2012 г.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР РУЖА БОДУРОВА: С ЕДИН ДЕН НЕ СМЕ ЗАБАВИЛИ ЗАПЛАТА

* Имаме най-добрата социална политика - от безплатната храна за миньорите с първо, второ и трето до застраховките, включително и “Отговорност на работодателя”, която се сключва по изричното желание на собственика Николай Вълканов, обяснява дългогодишната шефка на златоградската фирма 

* До 4000 лв. са заплатите, а начинаещите миньори започват с 600-700 лв., сочат разчетите на дружеството 

* Фабриката в Ерма река е на оптимален режим - 35 души преработват до 800 т. руда на ден


Ружа Бодурова е визитката на “Горубсо-Златоград” не само защото е изпълнителен директор на фирмата, но и защото от започването на трудовия си стаж в рудодобивното предприятие на 28 април 1981 г. досега целият й стаж е преминал там. Първоначално като счетоводител, докато се изкачи по стълбицата до най-високия пост. Завършила е Икономическия техникум “Карл Маркс” в Смолян,  “Икономика” във Варна и магистратура по “Счетоводство и анализ” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Зодия “Риба”. Омъжена с един син.                     


- Голяма фирма ли е “Горубсо-Златоград” за мащабите на общината, в която действа? 
- Можете сами да прецените - в дружеството работят 400 човека, тук влиза и администрацията. 350 са подземните работници, а 50 човека са надземните.
- В пазарната икономика, в която се развиваме всички, какви са ви плановете за добив през 2012 година? И накъде вървят?
- Предприятието всяка година прави инженерен проект, който е на база на концесионните договори, които са подписани за 35 години и имат годишен обем на добив. И на тази основа имаме инженерен проект и правим нашия бюджет за годината.
- В момента на коя година сте от концесията?
- Вече сме на 9-тата година. А по инженерен проект добиваме по 150-160 000 тона годишно. Толкова руда трябва да
добием и за 2012 г. от 3-те участъка на рудника: “Южна Петровица”, “Андроу” и “Мързян”. “Южна Петровица” е предишният рудник “Гюдюрска”, само че поради инфраструктурата, сега се влиза откъм Ерма река за хоризонт 634.
-Затвореният рудник “Страшимир” Ваш ли е?
-Да, но там са участъци в ликвидация. Няма добив.
- Но кандидатствате за концесия за нови рудници?
- Да - за “Шахоница” и “Печинско”. Продължаваме да се развиваме. "Горубсо-Златоград" има късмета да попадне на подходящия собственик и върви напред, благодарение на г-н Вълканов. 
- Какъв е пътят на рудата, след като я извадите на повърхността?
-От 3-те участъка се извозва рудата до приемния бункер на флотационната фабрика в Ерма река. Там се преработва ежедневно и концентратът се извозва до КЦМ-Пловдив.
-Това означава ли, че имате непрекъснат режим на работа на фабриката?
-Не. Работи се в една смяна. Заетите са 35 човека, които преработват на ден максимум до 800 т. руда. Две мелници работят, а в неделята задължително се правят ремонти. Обикновено сме на 5 -дневна работна седмица.
-Всички се оплакват от кризата, неминуемо тя засяга и “Горубсо-Златоград”, закъсняват ли понякога заплатите, в Мадан при предишния собственик беше навик?
- Не, с нито един ден. Дори когато паднаха цените на металите на Лондонската борса, която определя изкупната цена, на която се приема нашата продукция, ние не сме забавили нито с един ден заплатите на хората.
-Как стана трансформацията - “Минстрой” откриваше рудника след замразяването му преди 10 г., а сега фирмата-собственик е “Горубсо-Златоград”. И каква е средната заплата при Вас? 
-”Минстрой холдинг” е купил акциите на “Горубсо-Златоград”. Колкото до заплатите - те се определят според обема работа. Средната работна заплата като цяло е 1100-1200 лв., при миньорите най-ниската е 600-700 лв. С толкова почват по щат тези, които току-що са наети на работа. Оттам нагоре колкото си заработят, стигат и до 4000 лв. в зависимост от това, което са дали.
- Подземните термални води текат във вашите рудници, от златоградските управници вече 3 мандата слушаме благи приказки, че ще ги оползотворят. Идва ли това време?
-Те са безценното богатство на Златоград. По последния проект, който се разгледа тук, търгът беше спечелен от “Минстрой холдинг” за разработка, но поради проблеми в проекта се наложи да го спрат. Доколкото имам информация, сега има нов проект, отстранени са грешките и пак “Минстрой холдинг” ще го прави. Проектът върви чрез Общината - тя е възложител, а  холдингът е само изпълнител.     
- Не ви ли гложди, че топлата вода изтича при Термес в Гърция свободно, достояние е на всички хора. А при Вас трябва да се вади с помпи на повърхността на земята, което изсква огромни капиталовложения?
- Това са природни дадености, не можем да ги променим.    
-В близко бъдеще “Горубсо-Златоград” предвижда ли някакви инвестиции на територията на Вашата община?
- “Горубсо-Златоград” непрекъснато инвестира, откакто е започнало своята производствена дейност тук след отварянето на рудниците от ликвидацията. Всяка година се вкарват по 2 млн.лв. инвестиции. В това число и през 2012 г. Правим една инвестиционна програма, която се одобрява от г-н Вълканов и се следва последователно. Тя засяга производствените мощности в дружеството - от пробивна до извозна техника - от пистолети до вагони и крепери, всичко, което касае самата дейност. Не на последно място е и фабриката, и в нея се влага нова техника. Поетапно се сменя изцяло оборудването в минното производство. “Горубсо -Златоград” от миналата година удълба шахта “Мързян”, която беше затопена, отводнена е и сме прокарали два хоризонта. От месец април на тази година имаме добив и на двата хоризонта - 515 и на хоризонт 565.
- Слизали ли сте в рудниците, имате ли притеснения като жена да влезете в тях? И имате ли си любим участък?
-Слизала съм, но нямам любим. Всички рудници са ми еднакво важни. И в “Горубсо-Златоград” работят жени. Геологът ни е жена, маркшайдерката, химик-лаборантът - също. Около 57 са жените, работещи във фирмата, в това число и в администрацията.
- В този случай, макар да сте икономист, сте наясно какво е металното съдържание на руда при вас и каква оценка му давате?
-От 4 до 5%. Достатъчно много и достатъчно малко.
-А новите хоризонти на “Мързян” вероятно дават по-високи добиви?
-Преди разкриването на тези хоризонти “Мързян” даваше до 3% сумарно съдържание, а сега дава 5%.
-Имате ли собствено звено за проучвателни дейности?
-Не, наемаме външна фирма, която по договор прави определени проучвания и сондиране.
-Те ли показаха, че в “Мързян” има по-добри залежи?
-Имахме по-ранни проучвания и те потвърдиха по-старите планове.
-Минноспасителната служба в Мадан вече не действа като отделна, кой ви обслужва при авария?
-Имаме минно-спасителна група и минно-спасително оборудване. Досега сами сме се справяли.
-И това е по-ефективно. Вашата група на място има възможност веднага да слезе при нужда, вместо да чака спасители да дойдат от другаде.
-Много по-ефективно е, хората имат нужда и от медицинско наблюдение и от помощ, ако на някого му прилошее. А ние си имаме лекар. Смея да твърдя, че имаме една от най-добрата социална политика в България - работниците получават безплатно работно облекло, транспорт и безплатна храна. Работим на 3-сменен непрекъснат режим. Преди да слезе в рудника, работникът се храни с първо, второ и трето. Храната е разнообразна и изобилна. За влизане в рудника му се прави питка - сандвич за междинна закуска. След излизане смяната отново пак се храни с първо,.второ и трето. Когато беше държавно предприятието, хлябът и безалкохолното се плащаха от работниците. Но откакто е собственик на “Горубсо-Златоград” Николай Вълканов, работникът не плаща нищо за храненето. Баните също работят, топлата вода там е задължителна. Работниците са застраховани освен със задължителната за трудова злополука застраховка имат и “Отговорност на работодателя”. Тя е по желание на собственика поради това, че той се грижи много за хората си.
- А имате ли почивни станции?
-Нямаме почивни станции, но наши работници, изявили желание да почиват в хотел “Орфей” в Девин, могат да го правят, собственикът им съдейства, за да почиват с отстъпка.
- При такава социална политика, обичат ли ви работниците? Строг човек ли сте, “Рибите” са лека зодия?
- Трябва да ги попитате тях. Принципен човек съм, но когато е необходимо, съм строга.
-Но справедлива, за да върви работата.
-Желанията ни може да са много големи, но се прави онова, което е възможно и нужно. Преценят се специфичните нужди и се прави най-приоритетното. Рудодобивът е трудно производство. Всяка къща я събира жената и ако тя е прахосник, няма как да съществува, колкото и да е домошар мъжът...
Разговора води:
Георги Узунов

Няма коментари:

Публикуване на коментар