понеделник, 28 май 2012 г.

УРАНОВИТЕ МИНИ ОБЛЪЧВАТ, НЕ ВАДЕТЕ СКРАП!

* 725 кг. метали от мините в Герзовица залови полицията в авторемарке

Урановите мини в местността Герзовица, са закрити преди повече от 16 години.

Апашите, вадили скрап са облъчени, категорични са еколози след като полицията спипа 725 кг. желязо, извадено от рудниците в Герзовица. Във вторник около 15 ч. в Смолян, на ул. “Миньорска”, при извършена проверка от наряд по охрана на обществения ред при РУП - Смолян, на лек автомобил “Опел Фронтера” с туристическо ремарке, управляван от 30-годишния Р. У. от смолянското село Могилица, са заловени металните отпадъци. 725 кг. показал кантарът. След проведени оперативно-издирвателни действия униформените установяват, че железата са откраднати от затворена уранова мина в местността Герзовица, землището на Смолян. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група на ОД на МВР и РУП - Смолян. По случая с кражбата е заведено досъдебно производство.
Престъплението не е маловажно не само заради огромното количество желязо, а и заради това, че се вадят годни за експлоатация релси и други материали, обясняват запознати. На всичкото отгоре се разваля херметизацията на обекта, който е опасен. За да стигнат до металите, е отворена преградата на щолната, а изпуснатият от там радон, е облъчил крадците, обясни шефът на РИОСВ инж. Елен Минчев. Концентрацията му е огромна, тъй като са изминали повече от 15 години от поставянето на своеобразните запушалки. След направената рекултивация на неработещите рудници в Герзовица годишният мониторинг на обекта се извършва от “Екоинженеринг РМ” ЕООД-София. Фирмата е поела тогава цялата документация на мините и съгласно министерско постановление № 74 отговаря за ликвидацията на последиците от уранодобива в България. Тя следи дали има разхерметизиране на мините при годишните им проверки.
Този вид метали биха могли да се ползват единствено за пътна настилка, не и за друг вид строителство, съгласно наредбите на строителното ведомство. Затова трябва да се знае произходът им, в случая обаче става дума и за кражба. В същото време хората, участвали в разбиването на преградата на щолната ще носят последиците за своето здраве, които няма да се маловажни предвид, поетите от тях дози облъчване.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар