четвъртък, 10 май 2012 г.

БАГРИ ГРЕЯТ ОТ СТЕНИТЕ - ХУДОЖНИЧКА СЪНУВА ЛАЗАРКИ

Художничка рисува сънищата си. А в хола на къщата й греят багрите на повече от сто картини. Лазарките са любим образ на Елена Якимова от Девин. Венчетата от цветя на главите им са корони, искрящи в пъстри тонове. Последната жена, която съм сънувала, е с цели бордюри от цветя, разказва вдъхновено родопчанката, която е еднакво добра с четката и с перото.
Тя е отдала 33 години на журналистиката и културата в родния си град, но очите й още се усмихват по момичешки. И като всички Телци, родени на 29 април, е влюбена в пролетните цветове. Те изпълват картините по стените, заели дори камината в нейния хол. Именно на върха й стоят 4 творби от “Лунната долина”, затварящи цял цикъл с природни ескизи от планината.
Старите родопски къщи, старата архитектура на Пловдив с калдъръмените улички са си дали среща тук. Най-много са обаче лазарките - хванати на хоро, грейнали върху платна и керамични чинии или люшнали се на великденските люлки, те явно са станали любим образ на Елена. На съпруга си Младен, който с песните за Руфинка е смаял дори поп изпълнителите Васил Найденов и Силвия Кацарова, е посветила картината си с родопския оркестър. Ако се вгледаш в двамата барабанисти и кавалджията, може да чуеш и народните ритми на музиката, която свирят. Девинчанката не се е затворила обаче само в родопските мотиви, пиринското хоро, което кършат в народни носии нейните играливци, грабва отдалеч погледа с размаха на рисунъка.
Картина с хоро е отнесла преди две години от града на минералната вода и поетесата, и бивш зам.-министър на културата Надежда Захариева. Това е подаръкът й от Елена. Поне 100 нейни платна са отишли като дар от сърцето й за нейни приятели от България и света. Нейни творби красят домовете на немци, американци, дори финландци. Лазарките и гайдар са запленили младеж от Корпуса на мира, който ги занесъл в родината си и дори й пратил снимка на какво лично място ги е поставил.
Чанове пеят в платната на девинчанката, козлета скачат, коне играят - все идилични картини, които съживяват миналото.
Обичам и образите от митологията, реди Елена. А за това свидетелстват многобройните сцени с изобразени: вярната Пенелопа, веселият бог на виното Дионис и вечно влюбените Орфей и Евридика. Голямата любов, която накарала митичния певец да поиска от Хадес да освободи от смъртните си прегръдки съпругата му, също е намерила място в творчеството на художничката. Нейната четка е запечаталa и мига, в който невярващия Орфей се извръща, за да провери дали жена му го следва и така я губи завинаги.
Иконописта е новото увлечение на Якимова, изпод чиято палитра излиза образа на Исус с агнеца и гегата на духовен водач. Св. Димитър е вече готов, само копието му не е доизкусурено, разказва с увлечение майсторката. Нейните бои са увековечили и внучката от Гьотинген Роня-Елена, която освен, че носи името на баба си, от нея е наследила и многостранните таланти, само че пречупени през погледа на 3-то класничка.
Тя се увлича от хип-хоп танци, но обича и да свири на цигулка, издава хобитата на детето гордата баба. А нейните многобройни недовършени творби сочат, че и тя най-накрая е намерила време да се отдаде на любимото си занимание - рисуването, и да потъне в цветовете на дъгата.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар