четвъртък, 3 май 2012 г.

НЕ СЕ РАЗБРАХА

САБОТАЖ!

Кметът Мелемов и председателят на ОбС Филип Топов
Саботаж! - на два пъти се чу в залата на ОбС-Смолян, във вторник от кмета Николай Мелемов, който обвини общинските съветници в саботиране на прокарваните от управляващите решения. И дори изреди, че с това се занимават БСП, ДПС и БНЗС, сиреч всички без съпартийците му от ГЕРБ.
Вие превръщате ОбС в цирк. Защо сте измислили на 3 г. да има конкурс за планетариума, защо не решихте да не изтича трудовия договор на директора, попита той левицата, която управлява общината предния мандат. И чиито председател на групата съветници Милко Гавазов заедно с колегата му от коалицията на земеделци и царисти Стоян Иванов са внесли питане относно мерките, които градоначалникът ще вземе за нормализиране работата в планетариума и отстраняване на директора, чиято програма се оказа по думите на колектива на звездната институция приписана от техникум по селско стопанство в Садово.
Каква отговорност ще се търси от общински служители за заплахи срещу колектива, попита Гавазов и дори визира зам.-кмета Марин Захариев и секретаря Замфир Копчев.
В двете програми има 80% сходство, не казвам кой от кого е преписал, но министър-председателят доказа, че когато някой е сбъркал, бързо се освобождава от него. И вие направете крачка назад, за да няма напрежение и в четвъртък комисията на ОбС да не се събира пак по въпроса, вметна Стоян Иванов.
Докато Гавазов направо настъпи: “Вие сте казали, че през ноември сте взели решение да бъдат сменени всички хора на възлови позиции, включително и на планетариума, обявили сте го на пресконференция на 11 април”.
Градоначалникът отхвърли тезата и обяви, че няма да смени новата шефка. “Да пукна както казва премиерът, не съм виждал преди конкурса г-жа Бечева”, обяви още Мелемов. Няма да вземе мерки срещу Захариев и Копчев, защото нищо не са направили. “С какво са ги плашили - че ще ги бият ли?”- попита той. И недоумя за оная част от питането им, че има опасност за планетариума - “да няма да го взривявате?”.
Дори предложи огромната сграда, посторена с милиони държавни пари, да се даде на публично частно партньорство - дори на астрономите, щом могат да носят приходи. “Не сме толкова богати - галерия, музей, театър, чакат да даваме, а да не вземаме - от къде да ги вземем тези милиони?”. И напомни, че общината е с 27 милиона лева борчове, съпоставяйки я с Благоевград, който е на плюс 22 млн. лв.
Обвиненията му за цирка и саботажа пък предизвикаха гнева на Иванов, че цирк имало в петък в Девин, имало го е и 3 години в Рудозем където ОбС не е могъл да заседава и сега има дела с председателя. “Цирк имало и в ОбС-Златоград преди 1-2 г., а тук върви по правилата”. “Трябва да потърсите моята подкрепа по специфичен начин, като имате кадри и хора, ще разчитате на вашите гласове, има принципни неща и аз съм бил принципен”, заяви още Иванов и напомни, че не е знаел, че Милко Гавазов ще го предложи малко преди това за представител на ОбС в общото събрание на болницата и дори е гласувал “въздръжал се”, а не за себе си. А за плагиатство, каквото спрягат за програмата на планетариума, си отиват дори президенти, напомни още общинският съветник. С което стана ясно, че двете страни държат на позициите си и затопляне няма да има. Поне засега.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар