четвъртък, 3 май 2012 г.

УЖАС В ПАМПОРОВО: АНГЛИЧАНИ И ИРЛАНДЦИ СЕ ВИДЯХА В ЧУДО

* Изтърбушили им 56 апартамента в комплекс, без тяхно знание давали под наем жилищата им и прибирали парите 

* Английският адвокат на ужилените Дънкан Уолас е потресен от посегателството, което нарича кражба...

Дънкан Уолас и Цветана Богданова Уолас

Граждани на Великобритания се видяха в чудо, след като през януари откриха, че апартаментите им в Пампорово са изтърбушени, без мебели, с изрязани от жиците печки, свалени полилеи, липсващи телевизори. А имотите им без тяхно знание са давани под наем, нещо което техният адвокат, Дънкан Уолас окачестви като кражба. За ужаса, който са изпитали сънародниците му, той разказа пред медиите вчера. Мъжът е в Пампорово от 15 г., но такова нещо не е виждал.
Отвратително е, но проблемът е много по-голям, защото хората, сторили това, са си мислели, че са неуязвими и никой няма да предприеме действия срещу тях, посочи той. И коментира доста образно за първата си среща с Недялко Кацаров, който карал ски, отдясно до него бил Св. Франциск от Асизи, който никога не е казал лъжа. А отляво Буратино, който никога не е казал истината и не е забелязал кога и как носът му е станал голям. Недялко Кацаров не знае разликата между лъжа и истина, той и другите, които са във “Форест нук” не са си давали сметка затова какво правят, обяви още юристът, потресен от големите размери на кошмара. От 65 отворени апартаменти на 75 техни членове на етажната собственост, разбити на 100% са 56.
Адвокатът продължи иносказателно, че преди всяко идване на представители на министерството на икономиката, г-н Кацаров плясва с ръце и комплексът му изчезва, все едно не съществува. Така излиза от отговора до него, направен след запитване до министерството на икономиката и туризма, според което няма заявени обекти с категоризация “Форест нук-2 и 3”, нито “Горски кът”. Туропараторската дейност обаче е различна от това, вмятат още в писмото от 28 февруари т.г. от министерството. Само че това не се връзва с табелата на сградата, на която пише “Апартамент-хотел Форест нук”. И ако не е хотел, както твърди г-н Кацаров, защо на рецепцията има ценова листа за нощувки, пита още Дънкан. Преди месеци той е поискал застраховката на имотите и от фирмата го уверили, че има такава.
Получих я по имейла, но се оказа, че е изтекла преди 4 месеца, възмути се от лъжата англичанинът. И на няколко пъти вметна, че и ние-българите, като тях, сме членове на ЕС, и той не идва от Бразилия или Колумбия, а от Англия, където държат на закона.
Какво било изумлението на собственик, който е неженен, но в апартамента си открил кошарка с играчки за отглеждане на дете, което е доказателство, че имотът му е даван на някого, докато той е в Англия. За такива нощувки вече имат и свидетел, който да удостовери, че нощувалите хора са си плащали, но не са получавала документ затова. Надявам се, че полицаите ще направят разследването и националната агенция по приходите - също, как този невидим комплекс е имал невидими приходи, вметна с тънкото си чувство за хумор поданикът на нейно величество Елизабет II.
Той иска и да разровят защо сънародниците му са плащали в личната банкова сметка на Кацаров за покупката на мебелите за апартаментите си, а не във фирмена. И платил ли е той данъците си за това посредничество. Както и дали е разплатил на Община Смолян данък-сгради и такса-смет, защото всички собственици са изплатили тези пари за имотите си.
Клиентите му са решени да си търсят не само възстановаване на щетите, но и с гражданско дело ще искат компенсация, че не са могли да си ползват апартаментите, поради атмосферата, създадена от “Форест нук”.
Дънкан дори заяви, че двама бодигардове са поискали пари от собственици на апартаменти, каквито не се дължат. Плашили са ги с пищов. Според него има и други потърпевши, но не смеят да се оплачат, тъй като се страхуват за безопасността си.
Имаме доказателства, че мебелите са били доставени и налични през септември 2010 г., но през януари 2012 г., когато е отворен един от апартаментите, за да го дадат за офис на фирма, поканена да ги охранява, са открили първия обран имот. За ужасната гледка с разбивани с юмруци врати, говори и съпругата на Дънкан, Цветана Богданова Уолас, която също бе потресена от образа, който България си гради навън, пред тези вложили парите си у нас чужденци.
По за 100 хил. евро са купили апартаментите си хората, само че от фирмата “Пампорово девелопмънт”, в която управител е бил Кацаров. После същият човек и хората около него вече представляват новото дружество “Форест нук”, което пък стои в сградата. Англичаните населяват около 50% от нея и имат документ за етажна собственост, който показаха. Претенцията на “Форест нук”, че също има такъв документ, обаче е куха, тъй като по закона за етажната собственост, управител може да бъде физическо лице, не и фирма. И то лице, което е наемател или собственик в имота, което е оторизирано затова от останалите собственици. Именно тук е недоглеждането на фирмаджиите, които вероятно са предявили претенции, че англичаните им дължат пари за стопанисването на имотите им - по 12 евро на кв. м., както пишело в проекто-договора. Само че това важало за “Пампорово девелопмънт”, не и за новата фирма, с която нямат обвързване, нищо че упрявителят е същият. Единствено това недоглеждане спасява англичаните да не пият една студена вода по нашенските закони, и да не се опитат от противниковата страна да доказват, че от фирмата са прибрали имуществото им срещу дълг, което също е незаконно, коментират юристи.
Ако са отговаряли за сградата, къде са били, когато са изнасяли мебелите, попита Дънкан. И защо видеокамерите не са записали нищо. Той дори описа как възрастен мъж, работещ към “Форест нук”, си потърсил столчето, на което явно се е качвал да сваля печката, която намерили наполовина разглобена.
От “Форест нук” дори си извадили изпълнителен лист, за да си прибират от някои от англичаните парите по разходите за етажната собственост, но ние спечелихме по съдебен ред всички дела досега. И доказахме, че не се дължат, заяви още Дънкан. И прочете писмо от ОД на МВР в Смолян, според което по случая има доказателства за престъпление и преписката е пратена в прокуратурата.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар