събота, 12 май 2012 г.

СКАНДАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СМОЛЯН ТУРСКИ ИСТОРИК ИЗКАРА ПОМАЦИТЕ ТУРЦИ

Противоборство 

Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците по време на конференция в Смолян. Проф. д-р Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин заяви това в своя доклад, изхождайки от тезата, че разбиранията на помаците за раждане, смърт и сватба били еднакви като в Турция и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо. Това нажежи страстите в залата, а в стремежа си да потуши скандала, областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков посочи, че разбира изказването на проф. Гюнеш като негово лично, а не като определена позиция. “Ние трябва да живеем в новата реалност и с Турция да бъдем приятели и добри съседи”, посочи Стайков и допълни,че не трябва да се изостря напрежение, а да се преодоляват различията. И дори покани организаторите на конференцията поради огромния интерес да направели още една такава в Смолян. Възмутен от лансирания от южните ни съседи извод, представителят на БАН акад. Георги Марков обори проф. Гюнеш, сочейки му, че не трябва да търсят помашки турци в България.
“Трябва да се позоваваме на историята, за да сме добри съседи”, напомни акад. Марков. Историкът посочи, че е тревожно сформирането на помашки етнос, какъвто се опитат да измислят някои. Всички трябва да се обединяват като българи, а не да се делим на етноси, обобщи той на обявената като международна конференция “Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Академик Марков не бе сред организаторите, но като мнозина неподкупни български учени не можа да се сдържи, да не опровергае ширещите се заблуждения, третирани в събота на форума, който бе посветен на 40-годишнината от смяната на имената в Родопите. Макар че още през 1912 г. точно в Златоград има покръстване, пожелано от самите българо-мохамедани, изпратени да воюват заедно с редовната турска войска срещу съседите си българи-християни. Но осъзнали се, че не могат да го направят. Организаторите на проявата от Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата “Фридрих Науман”, въобще не засегнаха факта. А на конференцията освен областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков, присъстваха и депутатите от ДПС Ариф Агуш, Алиосман Имамов, духовници, лектори от Сърбия, Турция и др.
Според доц. д-р Михаил Груев от Софиийския университет проявата няма за цел да създава провокации, а да представи развитието на науката по този проблем. Петер Бохман, ръководител на проектите на фондация “Фридрик Науман” за Югоизточна Европа посочи, че България е страна за пример по какъв начин са интегрирани малцинствата, като този процес трябва да продължи.
Идеята конференцията да се проведе в Смолян, е че в областта живеят най-голям процент от т. нар. помаци или българи-мюсюлмани, както предпочитам да ги наричам, заяви при откриването проф. Евгения Иванова от Нов Български университет. И добави, че по нейни данни около 35 % се определят тук като помаци. Междувпрочем с разработването на този проблем в Смолянско, тя се занимава от преди повече от 10 години далеч преди да стане професор, напомнят паметливи.
По думите на Иванова, българските мюсюлмани в Родопите са наясно, че гражданство и етнос са две различни неща.”Говори се за помашки етнос, защото самите хора се обособяват като такива”, посочи Иванова и допълни, че тенденциите за помашки етнос ги е имало и през 90-те години, но те са били много по-откъсващи, отколкото сега, като започват да се модернизират.” Тези задълбочаващи се тенденции не са вследствие от никаква чужда пропаганда, измислени етноси като турски, арабски и др. “Те са вследствие единствено от продължаващата маргинализация, продължаващото отхвърляне на тези хора и от двете страни - от българите-християни и от турците”, обясни Иванова, с което ни върна един век назад. И откри минно поле за сепаратизъм.
В общините от Смолянско най-масово хората от Мадан и Рудозем се определят като българи-мюсюлмани, сочи тя. Според нея възродителният процес е върнал доброволната интеграция с българите много назад и хора, които никога през живота си не са носили шалвари, са ги обули напук. Други, които никога през живота си не са се идентифицирали като турци, започнаха да се идентифицират като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти - един на български и друг - с мюсюлманско име. Това обаче по българските закони е престъпление, тъй като става дума за двойна самоличност, нещо, за което бе осъден преди година бившият зам.-министър от ДПС Чаушев, припомнят паметливи. Според Евгения Иванова, се наблюдавал и трети процес - в Смолян жените са абсолютни светски, но когато тръгнат на село, си слагат забрадката.
Според очевици заради скандала в залата, са се намерили бабаити, които са надупкали гумите на една от колите на гостите от Одрин.
Запознати сме със случая, но няма подадена официална жалба, макар че полицията работи по казуса, заяви вчера говорителят на ОДП Добринка Ангелиева.

Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар