вторник, 29 май 2012 г.

СКАНДАЛНО ЗАСЕДАНИЕ: В ДЕВИН ДАВАТ НА ПРОКУРОР ОбС-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ХАРЧЕЛ ОБЩИНСКИ ПАРИ В МАГАЗИНА НА ЖЕНА СИ

* Казва, че ще действа като на война, затова да вземат на Михаил Дамянов ловната пушка и личното оръжие, заяви новоизбраният общински председател Живко Чепишев, който бил внесъл сигнал в полицията 

* Дамянов влязъл в ГЕРБ през 2008-а, този малко известен факт обявиха в Девин 

* Бащата на сваления ОбС шеф Илия Дамянов развя цял списък с имоти на кмета Цветалин Пенков, който обаче не се притесни, че е имотен


Дават на прокурор експредседателя на ОбС-Девин, Михаил Дамянов, заради еднолично харчене на общински пари и то при конфликт на интереси. Това лъсна по време на заседание на ОбС във вторник, когато 9 от 17-те общински съветници гласуваха свалянето му. А общинският съветник от РЗС Живко Чепишев изчете солидна докладна с мотиви за отзоваване на председателя, при което присъстваща в залата пенсионерка възкликна - “това да не е съд”.
С фактура 25 април 2012 г. г-н Дамянов е пазарувал от СД “ЛАВИНА СИЕ ДАМЯНОВИ”, в което са съдружници съпругата му, майка му и баща му, ядки микс и уиски... заизрежда Живко Чепишев. И предостави документа за 46.37 лв. на гражданите. По друга фактура - от 19 март 2012 г. пак от същата фирма има пазарувани хранителни продукти и домашни потреби. Сумата е 67.63 лв., но прикрепените касови бележки са 3 и са от 23.18 часа, а датата е неделя. Значи председателят е пазарувал в почивен ден, почти в полунощ, заради Общинския съвет или за себе си, удиви се Чепишев и пак представи документите. На трета фактура от 27 март пък има изписани цветя за 151 лв., но не е обяснено за къде са. Той показа и фактура за даден обяд в заведение, в което на съседната маса също се черпели общински съветници, но те си платили от джоба, а председателят харчел общинските пари по свое усмотрение. По документите има изписани не само алкохол, но и цигари.
Дамянов подписал и договор за правна помощ с “МАРИ-ЮС” ЕООД, като адвокатските услуги щели да се извършват от адвокатска къща “Марев и партньори”. Съгласно парафите от 1 май 2012 г., това щяло да коства на общината към 600 лв. месечно или годишно към 12 хил. лв., отбеляза още Чепишев и заяви, че тези пари можело да отидат за болницата или за детска градина. И представи възмутен договора, който неправомерно е подписан зад гърба на ОбС, при условие, че общината има 7 юристи.
Той обвини председателя и в изнасяне на оригиналните записи на заседанията на дискове, което позволява те да бъдат манипулирани и в последствие да има нови протоколи от заседанията. В същото време отправя и заплахи от медиите, че тръгва на война, а какво е войната - въоръжена агресия, сблъсък- недопустимо е председател да отправя такива заплахи в качеството на длъжностно лице, затова сме сезирали прокуратурата, обясни още Чепишев. И поясни, че е поискано от полицията да му вземат личното и ловно оръжие, тъй като на война не се тръгва с бонбони, а с оръжие. При всяка негова по-силна реплика в залата подскачаше бащата на Михаил Дамянов, който е адвокат. А след многобройните обвинения Дамянов старши даже се провикна възмутен да дадат сина му, който е бивш инспектор от полицията в Рудозем, на съд.
В допускане на интриги на политическа и етническа основа обвиниха още председателя, умишлено скрил покана към Карамфил Каров, за да не отиде на семинар, като представител на ДПС. На политическа и етническа основа налага наказания на Каров и Бейхан Дуран, без да знаят за какво ги наказва, а вижте дали наказва неговия кръг, попита още Чепишев в залата.
Сам е предлагал себе си, без да има становища на комисии, самоволно води преговори за болницата и за общински дружества, без някой да го е упълномощил да прави това, заизрежда още обвиненията Живко Чипешев. Спомена и предлагане на незаконосъобразни решения с промяна в правилника на ОбС, според която общинските съветници да участват в комисиите за обществени поръчки в противоречие на ЗМСМА и по наредбата за възлагане на обществени поръчки. Заяви и опити за въздействие на комисиите, кой как да гласува по точките и налагане на тоталитарни методи върху общинските съветници. Водене на политика на противопоставяне и подстрекаване на хората да идват на заседанията и да проявяват едва ли не агресия, пречейки на работата на ОбС. Ако иска прозрачно управление, трябва да дава отчет, заяви още общинският съветник, когото 9-те излъчиха като ръководещ заседанието. В докладната си той изброи и куп членове, които е нарушил Дамянов, поради което иска и неговото отзоваване от председателството. Минути преди това пенсионерът Стоил Кълвачев се опита като гражданин да вземе думата, възмутен от дневния ред на извънредната сесия за снемане на ръководството на ОбС. Той напомни, че Общината има по-важни проблеми - като болницата, безработицата, експлоатацията на горите, а в залата се нищели лични проблеми. Битките са до изборите, а сега е времето да се хващате за работа, да има извънредна сесия за търсене на средства за болницата, тогава и МС ще помогне, обясни още Кълвачев. Образовани хора сте, но не сте достатъчно интелигентни да определите истинските проблеми на Общината. Срам и позор, заключи той.
В качеството си на областен управител изразявам възмущение от начина, по който манипулирате заседанието, обърна се към Чипишев още преди доклада му областният инж. Стефан Стайков. Много общински съветници не различават какво е преврат, необяснимо е за мен и мълчанието на самия кмет, който оставя пред очите му да се случва това. Да ме извините, но не съм в състояние да присъствам на този цирк, заяви той и се оттегли. Докато преди това се опита да възпре съветниците да гласуват искане вот на недоверие на ръководството на ОбС. Заедно с областния при яснотата, че се искат оставките на председателя, заместниците му и председателите на комисиите, се отеглиха и 8 от общо 17-те общински съветници. Преди това обаче инж. Стоян Цветков от ГЕРБ взе думата и обяви, че следващите решения ще бъдат вземани от 9 души. Но всички да са наясно, че групата е от 10, тъй като тя се води от кмета Цветалин Пенков. Той положи изключителни усилия да стане кмет на вълната на населението, прокарвайки червената нишка, борейки се срещу 8-годишното партийно управление на предишните мандати. С това инж. Цветков визира подкрепата, получена от Пенков от БСП и отпора, който уж бе даден на ДПС в общината. Но той загърби собствените си съветници и 6-те души, които му подадохме ръка и му осигурихме комфорт да работи спокойно с мнозинството от 11 души зад гърба си, продължи съветникът. И обвини Пенков, че е проявил усилие да намери 9 души, с които да работи безконтролно. Докато бащата на Михаил Дамянов Илия извади огромен списък с имотите, които е придобил в Девин градоначалникът. Други пък показаха в залата лист от ПП ГЕРБ, че Дамянов е станал член на партията на Бойко Борисов още през 2008 г., но фактът станал явен едва през април, когато преди конференция на БСП в Девин, го спрягали за лидер на социалистите.
Общинският съветник от ДПС Младен Исаев пък обвини ОбС-председателят Дамянов, че е позволил залата да се превърне в говорилня и всеки да си взема думата, без да се спазва правилника.
Сигурно сте имали агенти да го следите на всяка крачка, като сте знаели, че има такива проблеми, защо не го извикахте да му поговорите, заяви пък бившата синдикалистка и настояща пенсионерка Мария Пейкова, след като чу обвиненията и видя фактурите.
В определена ситуация добрите хора стават лоши, а лошите- ужасни. Докато беше председател Каров в миналия мандат, съм му казвал къде бърка, защо не му казахте на Дамянов тези неща, опита се да укроти топката като гражданин и представителят на “Атака” Илчо Костадинов, който единствен остана до края на проточилото се от 11 часа до края на работния ден заседание. Не сте случайни хора - лекари, бизнесмени, учители, но отношенията ви са обтегнати като за война, от тук нататък кой ще ви сплоти, попита той. След което мнозинството от 9 съветника, откри процедура по прекратяване на правомощията на Дамянов. С тайно гласуване това стана, както пак с тайно гласуване за председател бе избран Живко Чепишев. Преди това човекът на ГЕРБ Здравко Стоянов си направи отвод, обяснявайки, че го прави по лични причини. Имам болен човек в семейството и ходим по болници. Няма да съм достатъчно полезен за ОбС. От ГЕРБ съм, но не съм от другата каруца, както казва г-н областният управител. Май че той вече е в договорености с БСП. Исках да му го обясня на сесията, но не ми дадоха думата. Общински съветници има и лекари, но не можем да работим заедно, те седят на другата маса, затова смятам, че имаме нужда от сплотяване, което може да направи г-н Чепишев, заяви пък Здравко Стоянов.
За заместници на новия ОбС-председател пък мнозинството избра Росен Даскалов от кметската предизборна коалиция “Обединени за Общината” и Младен Исаев от ДПС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар