понеделник, 28 май 2012 г.

СИНДИКАЛИСТЪТ МЕХМЕД БОДУРОВ: ЗАВИСИМИ ПРEДАДОХА ИНТЕРЕСИТЕ НИ

ИСТИНАТА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ 18.08.2011 г


- Г-н Бодуров, има някаква реакция от Ваша страна към представителите на КНСБ в “Горубсо-Мадан” и то още от времето на стачката в мините?
- Има неща, които обществото трябва да знае. Споразумението между Валентин Гаджев като изпълнителен директор на дружеството и синдикалисти от КНСБ, които без да познават елементарните вътрешни правила за работна заплата, е документ с който ощетяват стотици работници. На 18.08.2011 г. подписват, че всеки месец ще даваме определени тонове концентрат руда - от 1260 до 1430 т. Как е възможно един извозвач, който е неподготвен като минен специалист, да даде такова изявление пред съвета на директорите на “Горубсо”, че този метал може да се дава за месеца. Споразумяват се и за последващите работни заплати - да са по 60%, което по закон е възможно, но облекчава работодателя, докато ние мизеруваме. Този концентрат е неизпълним и при сегашните условия, а там е фиксирано, че в противен случай се минава на санкции. Това не са ли предадени интереси?
- Съмнявате се, че подписаното е направено под някакво давление ли?
- Със сигурност, защото при преговорите пред областния управител, министър Трайчо Трайков и кмета на Общината един от членовете на борда на директорите зададе въпроса: “Г-н Каров, колко пъти ти ме занимаваш с личните си проблеми, колко пъти пари ти давах, колко пъти си идвал да ти решавам семейни и други проблеми? На какви се правите тук? Ще видиш от тук насетне какво ще става.”
- Кой го казва това?
- Лещаров, същото го потвърди и Роберто Младенов - изпълнителният директор на “Интертръст холдинг” и мажоритарен собственик на “Горубсо-Мадан”.
- А подписите на споразумението с тези неизгодни за миньорите точки чии са?
- На председателя на ДСО на ФНСМ към КНСБ Илия Каров, на Велин Дървенилов- председател на КНСБ за “Крушев дол”, и на Румен Каров, който отговаря за “Петровица”.
- Сумите за тон концентрат от къде са взети като база?
- Захариев им ги е дал, а той не е стъпил на нищо.
- В едно споразумение има две страни, които трябва да се споразумеят и да обсъдят допирните си точки?!
- Така е по принцип. Но когато Лещаров му казва това на Каров пред областния управител, министъра и кмета, последният отваря прозореца и иска да се хвърли от 3-ия етаж на общината, за да се самоубие. Явно е, че с мен не могат да преговарят и искат да преговорят с Илия Велков. Заради този подпис под споразумението го назначиха да работи при нас на шахта и вземаше към 2000 лв. заплата. Затова казвам, че изцяло заслугата за тези протести е на некомпетентността на представителите на КНСБ в “Горубсо”. Това е протоколът, който удовлетворява лично Велин Дървенилов - вижте каква заплата има - 1900 лв., докато колегите получават максимум 600-700 лв. И затова нещо той е получавал по-добра заплата, тъй като е подписвал удовлетворяващите Захариев условия.
- Той какво работи?
- Миньор е в рудник “Крушев дол”. Подразни ме бюлетинът на КНСБ, че подписката на работниците от “Горубсо-Мадан” е организирана от инициативния комитет с ръководител Румен Каров. Едва ли не той е герой. А не е така.
- Не се ли притеснявате като сочите че са зависими, могат да ви вкарат в съда?
- Така каза Лещаров - член на борда и то пред много хора. Потвърждава го и Роберто Младенов.
- Дървенилов ще каже, че си е заработил тези пари?
- Но аз знам как ги е изкарал. Облагодетелствани са, а бяха в основата миньорите да теглят. Искаме гражданите от Мадан и Рудозем, а и ръководството на КНСБ да знаят, че тези техни представители не могат да имат никога доверието на работниците. А за вътрешните правила, които са разписали и за които не са информирали работниците, е абсолютно недопустимо. Задължително е да уведомяват за промените в колективния трудов договор. Дори по време на мирния протест Каров отново беше готов да подпише споразумение, но аз бях там и отказах. “Всички пари на куп на всички работници”, тогава можем да говорим - така им заявих.
- От кога сте синдикалист на “Подкрепа”?
- От 5 март 2012 г. , дотогава нямаше “Подкрепа” в “Горубсо-Мадан”, а нуждата се появи с недоверието, че синдикатите не защитават правата ни в този недоимък.
- А сега работите ли в рудника?
- Миньор съм в “Крушев дол”. Подземен стаж имам 17 г., с две големи деца съм, но не мога да приема, че герой е онзи, който е създал толкова много проблеми в мините. С това споразумение много хора са били обречени на мизерия.
- Вие не ги ли питахте как стигнаха до тези разчети на концентрата?
- Мълчание. А неофициално дочухме от техни приятели, как са ходили на почивка - миналото лято. Даже имаше представител на КНСБ - Кънев в стаята, когато Лещаров го каза. На човека му стана неудобно и излезе. Явно Гаджев е използвал момента, че не са подготвени и са подписали договореностите. Дори на 3-ия ден от протестите пак се събраха и застанаха заедно с инж. Кичуков зад Захариев. А хората бяха на площада заради мизерните си възнаграждения. Затова по едно време искаха да бият инж. Кичуков, а и Велков, в чието лице видяха безотговорен човек. Не приемам, че те са се били борили и постигнали победа. Нас ни подкрепиха учители, лекари, цялата интелигенция в Общината. Минаха двама министри, а от КНСБ на 15-ия ден поискаха да ни уговорят да влязат отделни хора да работят и да подпишем споразумение. То макар и юридически неиздържано, дава възможност на собственика да не изпълнява ангажиментите си към работника, плащайки му под минималната заплата, което е недопустимо. От 300 лв. 60% са под минималната заплата, те са го знаели, но си мълчат - привиквани на Гаджев в хотела.
- Трябва ли от КНСБ да си обновят ръководството в “Горубсо-Мадан”?
- Те да си решат, да си търсят свестни, непродажни хора, с които да работим заедно. Канили сме Каров на протеста, защото някой трябваше да вика: “Айде, бре, бре...”. За шоу. А министрите и депутатите ни казваха, че проблемът щял да се реши 10 дни по-рано, ако не са видели колко неподготвени хора са били водачите ни.
- Как приемате промяната на собственика и ръководството на “Горубсо-Мадан”?
- Доволни сме сега от новите работодатели Вълканов и Добрев, наясно са с всичко. Докато до стачката, ръководителите ни, включително и министър Трайчо Трайков, си нямаха хал хабер от мини, а решаваха съдбата на много хора. Благодаря и на медиите, за това, което излъчиха и публикуваха, та правителството нямаше как да прикрие този проблем. Очакваме добро развитие на двете общини - Мадан и Рудозем. Но искам да обърна внимание, че ние и гражданите на Мадан сме отстоявали правата си, а управляващите бяха поставени в такава ситуация, че да вземат решение. И в никакъв случай ДПС няма заслуга. Да не се опитва да манипулира, тъй като техният електорат е по-малко образован. Нека не го правят Хайри Садък, кмета на Общината, че и Ахмед Доган. Да не се опитват да черпят дивиденти, хората бяха на площада и знаят за какво става дума и чия е заслугата.
Разговора води:
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар