четвъртък, 24 май 2012 г.

ТЕМИДА ДА РЕШИ - КОМПЮТРИ ИЛИ КОМПОТИ!

НЕЗАКОННО ЗАКОПЧАЛИ ЗДРАВКО ЧЕПИШЕВ ЗА ИМАНЯРСТВО

Живко и Здравко Чепишеви

Задържането на Здравко Чепишев за търсене на археологически находки е незаконно. Това се произнесе Административният съд в Бургас с решение от 12 април, след като девинският адвокат обжалва 24-часовата мярка, с която бе пратен в ареста на 22 ноември м. г.
Истински скандал се развихри, след като братя Чапишеви - Живко и Здравко, се озоваха през есента не само в ареста, ами и в клетка, в която полицаите обикновено слагат буйстващи и пияни. Двамата са заставени - абсолютно необосновано, да издържат 24 часа на една пейка, след като са задържани в айтовското село Черноград, докато по техните думи оглеждали имот, поръчан им от гръка Николас Узунидис, който имал намерение да го наеме. Клиентът им поискал да види дали в него има вода и затова наел багер, който да копае и да провери това, сочат двамата девинчани. Докато младежът копаел, те останали в близката черешова градина, от която ги арестувала полицията с мотив, че са иманяри. Колата им е обискирана без заповед затова, не са намерени у тях нито металотърсачи, нито карти, няма и протокол, какво са установили пък при обиска на багера, твърдят близнаците. В заповедта им за задържане обаче не се сочи дори къде е станало това, увери се от екземпляр от нея “Родопи ВЕСТ”. Няма и вписан мотив, това е установил пък съдебният състав в Бургас, пред който се е жалвал Здравко Чепишев. Посочването на “чл. 277 а, ал. 3 от НК ( “без необходимо разрешение да търси археологически разкопки”) не дава възможност да бъде извършена проверка за материалната законосъобразност на акта”, сочат в решението си съдиите. Задържането на лице може да стане, ако има достатъчно данни, че е извършило престъпление, напомнят още от Темида. Фактът, че арестът е съгласуван с прокурор от ОП, не може да се възприеме като мотив за оспорения акт, а мярката се прилага само ако има данни, че лицето може да се укрие или да извърши друго престъпление, сочи още съдът.
И отменя заповедта за задържане на Здравко Чепишев, а МВР-Бургас ще плати разноските по делото.
Два месеца по-рано - на 27.02.2012 г. друг съдебен състав обаче гледа същия казус, само че по повод задържането на Живко Чепишев. На делото засегнатата страна не се явява за разлика от началника на РУ-Полиция, Айтос. Вероятно това е взел предвид съдебният състав, който лаконично приема абсурдния извод: “за започнатото досъдебно производство (то обаче е срещу неизвестен извършител), е уведомен наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура - Бургас. В тази връзка по отношение на жалбоподателя Чепишев, е издадена процесната Заповед за задържане на лице рег. №90/22-11.2011 г., постановена на основание чл. 63, ал. 1, т.1 от Закона за МВР...” И малко по надолу в решението съдът уж се мотивира. “Разпоредбата на чл. 63, ал. 1 т.1 от Закона за МВР предполага наличието на данни, от които да може да се направи основателно предположение, че конкретно лице е извършило престъпление(?). В случая такива данни са били налице, предвид образуваното по случая досъдебно производство”. Навързване на думи без факти, никъде в т.нар. мотиви обаче не се сочи кои са “данните”, свързани с Живко Чепишев. Затова пък съдът намира: “Възраженията на жалбоподателя, че не е бил направен протокол за оглед, че е извършен незаконен обиск на автомобила, са несъотносими за целите на настоящото административно производство”, твърдят още от Темида. И отхвърлят жалбата на Живко Чепишев. Той пък е обжалвал решението пред Върховния административен съд, за да търси справедливост. Същото, само че за решението на Здравко Чепишев е направила и полицията от Айтос, която е обжалвала становището, дадено в негова полза.
С една дума, законите у нас са нагледно показно как Темида може да скрои шапката на всеки, като в случая за образец са девинските адвокати- близнаци, които обвинени в едно и също нещо и изтърпели едно и също наказание. За Здравко съдът намира, че е неправомерно, а за - Живко, че така е трябвало да се процедира. Нещо като вица за компютрите, които сме внасяли от Япония, но те не били компютри, ами компоти, и сме ги изнесли...Би било смешно, ако не е тъжно, че всеки може да влезе зад решетките и да се сдобие с подобна заповед, само по “съмнение” и уведомяване на наблюдаващия прокурор!
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар