събота, 15 декември 2012 г.

НАЙ-ДОБРАТА РУДА ЩЕ СЕ ВАДЯТ ОТ "ВЪРБА-БАТАНЦИ"

Механикът Шукри Ахмедов, шлосерът Фикри Мусов, миньорът-шахтьор Асан Емин, шахтьорът Шефки Мандалов, началник-смяната Левент Заимов, инж. Юри Петров и инж. Иван Ананиев пред щолната на “Върба-1” (галерията, която стига до повърхността).
Руда с най-високо съдържание на олово и цинк спрямо досегашните рудници се очаква да вадят в Мадан след пускането на “Върба-Батанци”. Още преди да падне снега, само за 4-5 месеца екипът на изпълнителния директор на едноименното с рудника дружество инж. Иван Ананиев, успя да попривърши подготвителните работи. Подемната е руска, въжената клетка, с която се вади рудата, е подменена. Сменени са водачите по ствола на шахтата. Купени са 4 чисто нови торпедни помпи за отводняването. Възстановен е и тръбопровода, по който ще се изчерпва водата. Възможно е вече да се стига с клетката до 200 метра дълбочина, останалите 200 метра надолу са наводнени и едва след като бъде изпомпена водата, ще станат достъпни, обяснява подемчикът Феим Мустафов, който има навъртян 25-годишен стаж в “Горубсо-Мадан”. Но макар да е пенсионер, е предпочел да се върне отново на работа. И с мерак се включва в подготвителните работи по възстановяването на шахтата, замразена преди повече от 12 години.
Сигнализацията, разговорните уредби също са възстановени на всичките 8 хоризонта, по които слиза клетката, обяснява Мустафов, който е работил на същия рудник от 1983 г. до затварянето му през 2000 г. А оттам насетне е бил на “Крушев дол”. Той и колегите му са доволни, че по време на ликвидацията тук е приложен нестандартен похват - огромното хале с подемната машина е заключено. Но не с катинар, а с желязна обковка, вратите са заварени. И така цялото имущество е запазено от разграбване- твърде често явление на неохраняемите, пък и на охраняемите мини, които не са действащи.
На “Върба” клетката е различна, работи на принципа на противотежест, когато едната клетка слиза, другата се качва. А товароподемността й е 3 200 т. Клетката е за хора и товари, което я кара да отговаря на висок клас от страна на охрана на труда. Въжето се проверява на 2 години, реже се парче от него на 6 метра и се прави проба за оценка на самите жички и ако пробите от не говарят, веднага се подменя. Само то струва 16 хил.лв. 2 млн. лв. струва подемната с електрониката по нея.
В момента се оборудва хоризонт 740, от него ще почне водоотливът идната пролет, разкрива проекта инж. Ананиев. Водата стига до 200 метра, където е травербанът на хоризонт 740, който излиза в Рудозем. Именно по него водата на свободен ход ще изтече към другия миньорски град.
Според плана находището ще се разработва от 3 шахти - “Върба-1”, където е клетката. “Върба-2”, която има кула, но тепърва ще се армира и оборудва. И третата шахта е на 2 км. от центъра на квартал Батанци, чието име носи. Някога и от нея е вадена руда до 2000 г., но впоследствие е прието, че добивът не си заслужава и е затворена. Съдбата към нея не е била благосклонна и всичко е разграбено.
Само първите две шахти трябва да заработят до юни. Или тогава ще се извадят първите количества руда.
Помпите за “Върба -1” са доставени, американски са, 3 ще бъдат монтирани и ще обезпечат основният водоотлив. Историята на това находище показва, че е добро, открито от руснаците през 1952 г., и до днес представлява интерес, обяснява инж. Иван Ананиев, който има зад гърба си 34-годишен стаж. В системата на “Минстрой” е от 1984 г. Като дипломиран инженер-маркшайдер се е занимавал със строително-хидромонтажни работи, тъй като под земята може да начертае всичко, което пожелае, обясняват за началника си миньорите. В последните години е бил в “Горубсо-Златоград”, за да му поверят от тази година инж. Николай Вълканов и инж. Никола Добрев новопридобития си рудник.
Още от януари се очаква да заработят помпите на 24 часов режим от 3 смени. Самата конструкция тук на скалата изисква при ваденето на рудата свободното място веднага да се запълва с хвост, за да няма срутвания. Рудата е в цилик охраняема зона. Такъв е бил добивът тук и по-рано. Сложна и трудоемка технология, но си заслужава заради високото съдържание на олово и цинк.
Административно - битовият комплекс, пред който премиерът Борисов и инж. Вълканов си стиснаха ръцете при отдаването на концесията това лято, вече е обновен. Ремонтиран е от външна фирма. Дори има инсталирана професионална пералня, купена за 12 хил.лв. Тя ще пере дрехите на миньорите, а центрофугата й ще ги вади полусухи. Подменино е и ВиК, и елзахранването. Вътрешни ремонти текат на помещенията, някои от които са готови.
Само аз и руският премиер Путин сме с облицовани с дървена ламперия кабинети, показва новата си стая механикът “Върба-Батанци” Шукри Ахмедов, който преди 2000 г. е бил енергетик на същия рудник. Но след затварянето му си отишъл в родното Ардино и станал ел.монтьор към ЕVN. За да се върне отново тук на 18 май.
Търсим си старите кадри, които познават не само работата, но и спецификата на участъка, заявява началник ОТК на “Горубсо-Мадан” инж. Юри Петров.
Всичко по баните ще се сменя, ще се подмени и дограмата с нова, защото сегашните дървени прозорци тук-там отзяват.
С ново боядисан покрив се е обзавела и работилницата, на новите придобивки обаче се радват най-вече първите назначени специалисти, включени в подготвителните работи. От януари месец обаче редиците им ще се множат. А инж. Иван Ананиев, който отдалеч личи, че цени красивото, обещава от пролетта да се заеме и с външната планировка на пространството около рудника. Неслучайно за кратките месеци преди падането на снега почти всички метални елементи отвън са боядисани с блажна боя и греят в зелено, жълто и червено.
Страницата подготви:
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар