събота, 22 декември 2012 г.

ДАВАТ ПАРКИНГА ПОД "СТУДЕНЕЦ"

В снега и почнал ски сезон

* Продажбата му като панацея предложи кметът Николай Мелемов, “там е разширението на пътя, какво ще продавате?”, предупреди общинският съветник Димитър Палагачев

Заседанието вчера.
В падналия изобилен сняг и при почнал ски сезон ОбС-Смолян решава вчера за паркинга под хижа “Студенец”. Обсъжданията почнаха още преди повече от месец на друга сесия, но за по-голяма прецизност, а и поради липса на консенсус за парите, за които да се даде обектът под наем, общинските съветници прехвърлиха точката чак за края на годината.
Под наем ли е отдаден обектът, попита общинският съветник от листата на БСП Стефан Сабрутев по време на дискусията. И конструктивно добави, че иска да се впише като решение наемът да бъде 12 месеца по 1200 лв. Правен е конкурс, отвърна му кметът Николай Мелемов. А в заглавието на самата докладна по точката е записано, че теренът ще се отдава под наем чрез публично оповестен конкурс по реда на Закона за общинската собственост. И вметна, че най-доброто е паркингът, който е единствен за курорта Пампорово и в сезона не може да поеме возилата от близо и далеч, да се даде за продажба. Най-нормалното е, който го купи, да го развие, защото Община Смолян няма средства да го направи модерен, вметна управникът.
Как така преди Нова година ще го кажете това, опонира му общинският съветник инж. Димитър Палагачев. И като най-запознат с проблема, тъй като години наред по време на управлението на тройната коалиция Пътно управление, чиито шеф бе съпругата му инж. Диана Палагачева, стопанисваше обекта, заяви, че оттам ще минава разширението на пътя.  Как ще го продавате, попита риторично бившият областен управител.
Не е ли по-просто общината да го експлоатира, заяви позиция и общинският съветник от левицата Иван Апостолов.
Няма да купуваме тепърва машини и да чистим ние, опита се да им припомни кмета колко години под ред през 2009-2010, обектът е бил занемаряван. И макар да е единственият възможен за паркиране точно на пътя, е оставал неизползваем.
Чистен е, тогава е бил държавен и е отдаван под наем, апострофира го от БСП инж. Димитър Кръстанов.
В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, ДПС и коалицията на самия бивш царист инж. Палагачев предложението на градоначалника за отдаването под наем мина. Бизнесменът Стефан Сабрутев обаче поиска обяснение на отрицателен вот, при който вметна, че настоява за ново гласуване. Причината е, че неговото предложение въобще не бе подложено на гласуване и има нарушение на процедурата. Мелемов се възпротиви на неговото предложение за фиксиране на парите: “Ако не се намери някой, да ги даде, какво правим тогава?”. Като адвокат веднага взе страна и бившият кмет на Смолян Данчо Киряков: “Нямате право да връщате лентата назад, г-н председателю. Гласувахте, точката се прие. Възразявам”- отсече той. И даде да се разбере, че заседанието е приключило. А инж. Кръстанов вметна, че се подразбирало, че парите се отнасят за 36 месеца напред.
Ани ЛЮБЕНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар