събота, 15 декември 2012 г.

ТАКСИТЕ ЩЕ СКУБЯТ ГРАЖДАНИ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ИНСТИТУЦИИ

ДИСКУСИИ ПО НАРЕДБИ

* Лъска неравенство - джамии, църкви, читалища, школа, трудови кооперации и културни звена с 20% надолу, за гражданите обаче "сметта" върви нагоре с 15%

Венера Аръчкова
Оказва се, че държава - сиреч юридическите й лица, и гражданите не са равнопоставени. Поне така ще излезе, ако ОбС в Смолян гласува новите наредби с предложените до мом
ента промени в тях. Читалища, църкви, джамии и други храмове, трудови кооперации, училища и културни институции се освобождават от таксата за снегопочистване, което означава по-ниски такси за сметосъбиране с около 20%, изчисли го Радой Краев - общински съветник от Левицата по време на общественото обсъждане, проведено в кметството на Смолян в четвъртък.
Мотивът за облекченията на храмовете, едни от които са зачислени на джамийските настоятелства, а други - православните, на митрополията в Пловдив, е че така са били в предходния мандат. А благоразположението на общината засяга само официално регистрираните вероизповедания у нас, не и църквата на адвентистите, както обясни финансистът на Община Смолян Венера Аръчкова. Съюзът на инвалидите също попадал тук, поради социалната му функция, а той ползва няколко клуба и помещения. Общинските школа пък били на делегирани бюджети и така се облекчавало положението им. Спестените пари от таксите отивали за текущи ремонти, а след анализ на подадените документи от училищата с приложение №1 за извозване и сметосъбиране на бобър става ясно, че данъкът им е паднал на половина. Държавните пък - също нямали пари, а за миналата година ОбС гласувал опрощаването на 20 хил.лв. налог към общинската хазна на Професионалната гимназия по техника и технологии “Христо Ботев”, който общината е поела като свой дълг, коментира още Аръчкова.
И въпреки че още преди година Община Смолян въведе възможност фирми и институции да решат дали да плащат на бобър такса -смет, или да предпочетат тя да се начислява върху данъчната оценка на имота. Малцина са се възползвали от това, ами явно са лобирали пред кметството, за да бъдат включени в групата на облекчените. В същото време нито собствениците на храмовете у нас са чак толкова бедни, че да не могат да си плащат и да чакат Общината да им помага, нито държавните институции, тъй като за тях данък сгради и такса смет си идват централно от ведомството в столицата, към което принадлежат. Дали се казва министерство на образованието, към което се числят държавните училища, или пък университетите, за които също се коментира, че могат да попаднат в графата с облекченията.
Виж за гражданите на Смолян такова нещо няма - нещо повече, таксата за смет при тях се качва с 15%. Причината, според обяснението пак на финансистката, е в скока на минималната работна заплата, с която е обвързан договорът с “Титан Клинър”- фирмата, която чисти областния град. При сключването на договора през 2006 г. тя е била 160 лв., впоследствие нараства на 180, а от 1 януари 2013 г. става 310, така че тази разлика в левовете трябва да се компенсира някакси, напомниха от кметството. Такса битови отпадъци е заложена в договора като 112 546% спрямо минималната работна заплата, което прави повече от 93 хил.лв. за година, таксата за сметосъбирането пък е 344 769% от минималната заплата. Или общо това прави към 3 млн. лв. годишно, прогнозира сметката Аръкова в присъствието на секретаря на общината Замфир Копчев и двамата директори на общински дирекции - Мариана Цекова и инж. Диана Калайджиева.
Нормално е за “Титан” да си вържат нещата, защото се качват заплати и горива, но при по-малка работа, защо Общината да плаща повече. А че е по-малка, се вижда от падналото количество боклук, тъй като районът обезлюдява, посочи Краев. Според Аръчкова боклукът наистина е по-малко, но между двете фирми, тази, която го събира и извозва, и онази, която стопанисва сметището на кантара, на който се тегли, стои човек на общината. Така че грешка или манипулация на фирмите на “Титан” няма, отсече тя. Но пък разходът на километър возене на камионите нямало как да падне.
Общината да проверява стриктно за изпълнението на договора и да налага санкции с 30% от цената, ако има заледени или непочистени на 20% от улиците на Смолян, призова и журналистът Зарко Маринов, който вече се изявява като кандидат на ДСБ за парламентарните избори. Той повдигна и въпроса за премахнатите облекчения таксата на 3-тото дете в детската градина. Той самият като баща ги бил позвал, а сега за новия бюджет това го нямало.
За първо дете таксата за забавачка е 40 лв., а за второ и трето - по 50% отстъпка, което означава 20 лв. Това прави по лев на ден, колкото за едно кафе на родителите, изчисли главният финансист на общината. При досегашната ситуация се оказва, че градините са пълни, посещаемост има, а няма кой да внася такси, които съвсем не са високи, напомни още тя. Което ясно очертава картината, че при многодетните семейства, малчуганите висят направо на общинския бюджет, който и без това е рехав.
Несъстоятелна се оказа и забележката на Маринов за покачването от 30 на 40 лв. на таксите за ученическото общежитие, което ще се опразнело съвсем, защото учениците ще предпочетат квартира, както му бил казал директорът на общежитието. Тук обаче влизат всички консумативи - еленергия, вода, напомни Аръчкова. И вметна, че деца, чиито родители са с над 70% инвалидност, не плащат такса. Облекчения имат и ученици, които имат ТЕЛК-ово решение.
От кметството отрекоха да има покачване на данък сгради, макар че по наредбите за предходната и за идващата година, които си е направил труда да сравни Краев, се оказва, че има заложено 15% покачване и на този налог.
Не сме увеличили данъка, отрече Аръчкова и едва когато общинският съветник й посочи в цифри от 2012 г. и заложеното за 2013 г. призна, че има разминаване и покачването е от 1.9 промила на 2.2 промила, но грешката е техническа. И ще се поправи.
Направете калкулация колко пари сте платили на “Титан” до момента за чистенето, колко пари са поискали от фирмата и колко пари гражданите са внесли в бюджета на общината и ако сметката не излиза, нека фирмата да иде да чисти друг град, отсече още Краев. А на самото обсъждане освен няколко общински чиновници и журналисти присъстваха още двама общински съветници - Стоян Иванов, Софка Иванова и ОбС-председателят Филип Топов, и нито един гражданин, което ще рече, че смолянчани нито знаят, че ще се вдигат таксите, нито са информирани, че от техния глас зависи дали това да става.   
 
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар