сряда, 19 декември 2012 г.

25 МЛН. ЛВ. ИНВЕСТИЦИИ ИСКА МИНА, ВРЪЩАТ СЕ ЗА 20 ГОДИНИ

Николай Вълканов
20-25 млн.лв. са инвестициите в един рудник, които се връщат след 20 години, удари чертата пред журналисти инж. Николай Вълканов. И коментира, че любимата му тема е “Горубсо-Мадан”. Дружеството, което откупи със забатачени по негови думи осигуровки за 7-8 години. А заради системно неплащани заплати през март месец на тази година, работниците излязоха на протест, припомни част от сагата на особено важната за района на Мадан фирма, той.
Сега там получават заплати, каквито не са получавали никога.
Моята мечта и на Никола Добрев е България да произвежда 6-7 хиляди тона оловно-цинков концентрат на месец, затова и премиерът ни помогна да сключим сделката. И докато при предишното правителство не можахме да получим концесията на “Върба-Батанци”, то сега тя е факт. За находище “Печинско” пък сме единствения кандидат, няма конкуренция, открито обяви инж. Вълканов. С което даде да се разбере, че няма протекции отникъде, а стои здраво като професионалист в бранша и сам воюва за името си. Причината пък да няма натискация за рудниците е обяснима - инвестициите, които гълта, са огромни, а възвращаемостта бавна. Печалбите са между 8 и 10%, което ще рече, че се иска безкрайно търпение и любов към рудата, за да не се откажеш и да не търсиш по-доходоносни инвестиции с бърза възвръщаемост.
От 25 г. съм в бизнеса и ако не си в много добри отношения с банките, трудно се оцелява, сочи още единият от собствениците на “Горубсо-Мадан”, който не пропуска да вметне, че като млад инженер е изкарвал 110-120 лв. заплата и то под земята, сега инженерите работещи при него, са с 10 пъти по-големи възнаграждения, а миньорите често вземат и двойно на началниците си, според своята заработка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар