четвъртък, 20 септември 2012 г.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НA "МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ" ИНЖ. НЕДЕЛЧО БОНЕВ: ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ ПАРКЪТ Е ГОТОВ


- Г-н Бонев, край вас, в центъра на Златоград, кипи усилен труд. До кога трябва да стане готов обектът “Градски парк”?
- До края на септември. Тук излязохме с уникални технически решения в полза на градската среда. Средно с един метър е задигнат паркът с натрупване на земни маси. Трудно се набира материалът - земен и скален, който трябва да се валира. Уплътняват се насипите, те ни отнеха най-много време, но сме приключили вече. Закръглените елементи под формата на дъга, които са много красиви, лесно се чертаят с компютъра, но се оказва, че трудно се изпълняват на практика.
- Колко е голям самият парк?
- 14 дка. Той е от двете страни на река Малка и трябва да стигне до бордюра на централния площад. Ще бъде с амфитеатър и сцена, обърната към сградата на Общината. Има и алеи, пейки, детски кътове с катерушки, пързалки, люлки, със спортни съоръжения. Ще има ротативки и дори батут, лостове, тенис маси. 
- Кое е уникалното, което ще даде нова визия на града?
- Височината и закръглените форми, които искат прецизна геодезия. Екип от 3-ма геодезисти работи на място от края на юни. 25 души пък са на непрекъснат режим на работа на обекта.   
- Това ще рече и събота, и неделя?
- И в празничните дни.
- Техниката е на “Минстрой холдинг”, а работниците от столицата ли сте ги докарали?
- Не, едно от условията на Общината бе да наемем местна работна ръка. Спазили сме го, а и за нас е по-удобно, хората да са си на място.
- Справят ли се златоградчани? Има една приказка в Родопите, може да сте я чули: “То е льосно...”. И не си дават много зор.
- Аз защо съм заседнал тук вече 3 месеца?! Когато се трудят навън, родопчани са много стриктни и работят здраво, бил съм с тях на различни обекти. Но когато са си вкъщи, са по-хлабави. Особено в събота и неделя, и по празниците.   
- Кой е авторът на архитектурния проект?
- Олег Попов с екип, разбира се.
- Вие сте минен инженер, а тук се занимавате с доста различна дейност?
- Това е второто ми образование, аз съм завършил “Математика”, като математик започнах в “Минстрой” -София, но завърших и “Разработка на полезни изкопаеми”. В холдинга съм вече 33 години. Строителството не е неспецифична за нас дейност. До 1990 г. с “Минстрой” сме правили минно строителство и само около 20% друго. Но в последствие се излезе в общото строителство - от инженерна инфраструктура - водопроводи и канализация,  до хвостохранилища и пътища. Правили сме на много места вертикалната планировка около хотелите.
- Скъп ли е този проект и ще спечелите ли от него?
- 1 млн. лв. струва строителството на парка, който е по защитен от Общината проект пред фонд “Земеделие”, мярка “Европейска среда". Т.е. той се прави с европейски средства. Но няма печалба. “Минстрой холдинг” на 100% изпълнява проекта и го финансира, а в последствие до 45 дни след приемането на обекта с акт 16, ще си получим парите от фонда. Такава е процедурата.
- Проектът на Общината обаче е от няколко години, а на вас се падна офанзивата по изграждането.  Имате ли неустойки, ако не спазите сроковете?
- Подписали сме такива клаузи в договора. Проектът не е от тази година, но има конкурси за избор на изпълнител, обжалвания и това го е отложило във времето. И ние бързаме да приключим с парка, защото вертикалните планировки в есенно-зимни условия не могат да се изпълняват. Височината, която правим от лявата страна на реката на мястото на бившето гранично поделение, се харесва много. Тя е определена и е трябвало да продължи с пешеходен мост над реката зад кафето, което е срещу площада пред сградата на Общината. Но съоръжението е отпаднало, тъй като оскъпява проекта. По-специфичните неща са тартаните и шлайфаните зелени бетони. Тартановата мека настилка е заради децата.
- Използвана ли е реката за изграждане на поливна система, за да цъфти градината, която ще се оформи?
- Да. Предвиден е дренажен кладенец в реката, бетонов резервоар и с тръбопроводна система и помпи ще се осъществява поливането. Много добър е и проектът за озеленяване, който е на много високо ниво. Дървестните и растителни видове са внос от Холандия и Италия.

 РАЗГОВОРА ВОДИ:
 АНЕТА ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар