вторник, 4 септември 2012 г.

БСП-ДЕПУТАТЪТ ДИМЧО МИХАЛЕВСКИ: В ПОСЛЕДНИЯ ВАГОН, В ПОСЛЕДНОТО КУПЕ СА НИ НАВРЕЛИ

В момента Смолянска област изостава двойно от Софийски регион, според вложените от правителството средства, съпоставя народният представител.




- Г-н Михалевски, хвърлиха ви ръкавицата, че по време на вашето управление нищо не се е правило за региона. Така ли е?
- Аз смятам, че всичко, което се е случвало, преди, по-преди и сега, и което ще се случва по отношение на инфраструктура, на пътища, на читалища, училища, спортни зали и прочие, е принципно задължение на управляващата партия. Не е някаква голяма заслуга, за която някой трябва да се бие в гърдите. Но щом сме поставени в ситуацията да се сравняваме, ще покажем данните такива, каквито са. Вече имаме уговорка да правим срещи с професионалните браншови организации със синдикати, защото смятаме, че акцентът на следващото управление в България, в частност и на Родопите, и Смолянски регион трябва да бъдат доходите, работата на хората, създаването на условия за земеделие, животновъдство, за бизнес. А не да се слагат отпред “ще направим това пътче, ще направим онази зала” и това да бъде аргумент, че трябва хората да гласуват за тях.
Само едно министерство - МРРБ, е осигурило и финансирало по наше време над 150 проекти за почти 200 млн. лв. Ако вземете в момента какво прави МРРБ през капиталовата си програма ще видите, че почти нищо, не се прави. За съжаление проектите закъсняват - примерно пътя Асеновград-Чепеларе, който беше проектиран 2007 г. и е осигурен с финансиране в края на 2007, началото на 2008 г. с ратификацията на заема на Европейската инвестиционна банка. За него беше проведена процедура и избран изпълнител към юли 2009 г. Според неговия срок трябваше да бъде завършен миналата година през лятото. Сега по последната ми информация, срокът е удължен до юли следващата година. Т.е. поради липса на достатъчно финансиране, което това правителство очевидно не може да осигури. Крахът с трите отсечки по регионално развитие - Смилян -Рудозем, Стойките-Пампорово и Смолян-Пампорово, няма какво да коментирам, този проект дефакто пропадна. И сега тепърва наново ще го възлагат. Значи отиваме някъде края на 2013-та и началото на 2014-
та година. Нещо, което трябваше да бъде завършено, с осигурено финансиране, бяха подготвени и тръжните документи. Това беше от първият етап на Регионално развитие и трябваше да се свърши в най-лошия случай до пролетта на тази година. А вие виждате, че не можем да започнем да го изпълняваме.
-Има ли и други забатачени проекти?
- Яз. “Пловдивци”, на който завършихме най-тежкия етап с договарянето със Световната банка. Май месец 2009 г., бяхме одобрили ОВОЗ. И оставихме на новото правителство списък от 17 фирми, които бяха подали и планът беше такъв, че до края на 2009-а г. да бъде избран изпълнител. През пролетта на 2010-та да се работи и до края на 2013-а да се завърши. Сега - по-скоро есента на идната година може да започне евентуално изпълнението. Т.е. виждате малкото неща, които бяха готови абсолютно, и са с голям ефект за областта, не могат да се завършат. И на този фон, изявления от рода “нищо не е направено за Смолянска област”. Винаги предното правителство първо отделяше пари за увеличаване на доходите и създаване на работни места и след това от остатъците от тези излишъци... за които аз разбирам завистта, която изпитва Цветанов, но това е положението - и излишъкът и дефицитът в крайна сметка са продукт на политика. Да, към онзи момент, трябва да бъдем коректни и да кажем, че и световната конюнктура беше различна. Да, обаче имаше адекватна политика към малкия и среден бизнес. Ние не си поставихме за основна задача да рекетираме непрекъснато фирмите, да ги проверяваме, а те казват: “ние стимулирахме фирмите”. Ние смятахме, че свободата на фирмите ще им донесе по-голяма отговорност да плащат повече данъци. Това, че те не могат да изкарат бюджета от дефицит, защото сега в момента изкуствените излишъци, които показват на шестмесечието, са за сметка на тоталния срив на капиталовите разходи на държавата. Те са ограничили тотално капиталовите разходи, защото ако ги пуснат такива, каквито са ги планирали още сега, щяха да бъдат на един милиард дефицит и до края на годината щяха да надвишат това, което са планирали. Планираните капиталови разходи за тази година са 5 млрд. и 300 хил., а изпълнението към 6-месечието е 1 млрд. и 300 хил. Нали се сещате, че няма как да стане да направят 4 милиарда за второто шестмесечие.
Общият размер на бюджетите е бил през 2008-а г. почти 130 млн. за десетте общини в Смолянско, а за миналата година е паднал на 85 млн. лв. Това е едно много сериозно снижение от 35%. Да погледнем числата за местните приходи - те са картината на джоба на родопчанина. 2008 г. десетте общини са успели да съберат местни приходи за 75,7 млн. лв., а миналата година са събрали 34 млн. лв. Значи дефакто спадът е повече от половината. А в същото време данъците не са мърдали, кой знае колко  Дори има общини, които са ги увеличили. Което показва, че хората просто нямат пари. Капиталовите разходи, това което говори Цветанов, че нищо не сме направили, са още по-отчайващи. 63,2 млн. лв. са всички капиталови разходи на общините само за 2008 г За миналата година 2011-а, те са паднали на 24 млн. лв., а в 2010 г. е било още по-катастрофално - 18 млн. лв. Спадът е три пъти. Извинявайте, просто числата са коренно различни и не са в полза на ГЕРБ. Те веднага ще кажат - такава е кризата. Кризата, но ти трябва да се грижиш за човека. Какво направиха да се погрижат за животновъдите и земеделците в района на Смолян - вдигнаха осигуровките три пъти. Съответно има тотална дерегистрация на земеделски производители. Те не могат да ползват и елементарните, малки помощи, които се дават за картофопроизводство и за други програми. Аз съм задал писмени въпроси към министър Найденов да ми каже точно каква е динамиката на регистрираните земеделски производители.
- В парламента ли ще отговаря?
 -Да. Моята информация е, че спадът е в пъти. Второ - усложниха млечния план на глава животно, вместо да махнат наредбата, която казваше, че от 5 крави нагоре и от 25 овце нагоре ще дават субсидии, те я направиха от 10 крави нагоре и от 50 овце. Защо? При положение, че  в нито един европейски документ не се изисква това. Национална политика ли е? Всъщност оправданието за кризата е много цинично, защото като управляваш и не се справяш да осигуриш пари, смачкваш хората, вдигаш безработицата - от 11% стана над 22% в Смолянско. Взривът тази есен ще бъде тотален. Идваш и почваш “аз ще дам за залата”. Да я позлати! Добре, ние за залата не сме дали пари. Само че стотици други неща сме направили.
- Всичко се забравя. 
- Обходният път на Чепеларе сме финансирали с над 2,3 млн.лв. и той е подготвен и трябва още много малко, за да се довърши. Трябва да се направи едно мостово съоръжение. Но пък в същото това време подготвяме старта на проекта Соколовци-Средногорци, няма да коментирам, как завършиха с качеството на асфалта, защото си оставиха ръцете. Изпълнен е проектът Ксанти-Рудозем. Направени са подходните пътища от Златоград към границата, от Горна Арда към Арда, ремонтирани участъци от Мадан към Средногорци, от Печинско надолу към Златоград, обходният път южно от Смолян, голяма част е преасфалтиран от Агенция Пътища по наше време. Няма да коментираме решаването на водния режим в Пампорово с вложените над 11 млн. Водният цикъл в Смолян, пречиствателните станции в Рудозем, Мадан, Златоград и Смолян. Вие бяхте първата и единствена област, която в края на предишното правителство отговаряше на изискването на директивата за пречистване на отпадъчни води във всички населени места над 10 000 жители да имат пречиствателни станции. Няма друга област в България, която да отговаря на това условие, което е заложено в договора за присъединяване.
- Някои общини с кметове от ГЕРБ и сега са добре.
- За първото 6-месечие, около 100 млн.лв. са дадени допълнително на определени общини. Чепеларе, Смолян и Златоград са от тях. 1 млн. и 5 хил.лв. е взел Златоград, Чепеларе - над 2 млн.лв. и Смолян- между 2 и 3 млн.лв. по т.нар. чл. 34 - за корекции на бюджета, там министърът на финансите взема самостоятелно решение. ГЕРБ дели тотално общините. Да ви припомня, че в края на 2007 г. когато преразпределяхме излишъците, ние дадохме на Златоград 4 млн. и 400 хил.лв. с кмет от ГЕРБ - там финансирахме пътя и топлата вода, а на Смолян с кмет от БСП дадохме под 1 млн. лв. Чувам, че за термалната вода големи обещания дал министърът на околната среда - 3 млн.лв. за сондажи. Ние бяхме осигурили 100 млн.лв. по специална сметка.
Да не коментираме показателите за състоянието на икономиката на общините, по последната класификация на министър Дянков, в която всичките 10 общини на Смолянска област са подредени след 212 -о място, с изключение на Чепеларе. Ние сме в последния вагон, в последното купе са ни наврели...
Не това е начинът, съжалявам, че така си правя сравнение с Цветанов, но най-големият проблем са доходите на хората.  Готови сме да жертваме инфраструктурни обекти, но да дадем на хората средства, за да оцелеят. А чувам, че за следващия период се обсъжда, че ще се отпуснат средства за 36 общини  плюс за още 18, т.ест само 54 ще получат 2 млрд. лв., а останалите 210 общини ще имат на разположение общо 200 млн.лв., кои са облагодетелстваните?                                
Знам, че е коментирано водното огледало, но то не е започнало от 14 млн.лв. както казва Цветанов, а от 60 млн.лв., но е изчерпана темата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар