вторник, 25 септември 2012 г.

ОБЩИНАРИ СЕ ЖАЛЯТ ОТ "УРБАНИКО", ПОДВЕЛ ГИ

                                            ОГРАНИЧАВАНЕ
*Или как харчат 460 хил.лв. за зонирането, питат от Левицата, а общински съветници - като Радой Краев, още при избора на 3-те зони обяви, че е подведен
* Защо софиянци, а не смолянски архитекти и проектанти правят интегрирания план, попита екскметът Дора Янкова   

Димитър Кръстанов, Димчо Михалевски и Дора Янкова
Едва 7000 граждани на Смолян ще могат да се възползват от привилегиите техните жилищни сгради, улици да могат да получават финансиране по ОП “Регионално развитие”. това обяви общинският съветник от Левицата Иван Апостолов след гласуване в ОбС на зоните за въздействие на Интегриран план за градско възстановяване и развитие. А в кварталите извън зоните живеят 25 хил. смолянчани, т.е. тройно повече. Или до 2020 г. за европейско финансиране по Оперативните програми могат да претендират само живеещите на Нов център, където е определена административната зона за въздействие, на Невястата е социалната и в Устово е промишлената. С Янкова щяхме да направим невъзможното, за да променим регламента и да влезе целият град, защото сега сме в свити рамки, вметна Апостолов, който в предишния мандат бе ОбС-председател в Смолян.  
Къде са местните архитекти и проектанти, та софийски консорциум е избран да прави зонирането, защо не са поканени смолянчани да се мотивират и сдружат, за да участват, попита риторично екскметът Дора Янкова. И се обърна към журналистите - кой е Александър Симеонов и с какво се е занимавал преди фирмата му да поеме да прави такава печеливша дейност. Тъй като 460 хил.лв. отиват в дружеството, което е трябвало да прави фокус-групи и допитвания по квартали къде да бъдат зоните, за да ги формулира, разказа още Янкова. За съпоставка по-големите градове като Кърджали, пък са получили затова по 1 милион лева, обяви пък народният представител Димчо Михалевски.  
Малка справка в медиите, показва, че “Монт прес” е коментирал в броя си от 12-16 юли т. г. визията на Монтана до 2020 г., която се прави с нов интегриран план за възстановяване, а главен проектант рада е арх. Александър Симеонов, който сочи, че вече е направил на 3 зони планът на Созопол. В-к “Борба” от броя си от 24 септември също дискутира темата за Интегрирания план, само че на Велико Търново. “Половин милион лева - на консорциум, за да каже как ще изглежда старата столица до 2020 г.”, пишат тамошните журналисти. И уточняват, че парите се усвояват от консорциум “Урбанико”, а в сумата собственият принос на общината е 25 хил.лв. Екипът на фирмата анкетирал хиляда човека по телефона, за да проучи мнението за 12-те квартала на старата столица.                   
В Смолян ОбС определи зоните за плановия период 2014-2020 година с 23 гласа “за”, 1 въздържал се и 2-ма “против” Още в началото на обсъжданията, проведени в залата на кметството, Апостолов попита инж. Йордан Щонов от общинската администрация, какъв е смисълът на интегрираните зони, може ли да се вземе отношение като обхват, има ли регламент, какво ще стане с другите територии на града, които останат извън обхвата на този зони? И кой ги е определил като характеристика и на какво основание ОбС трябва да ги приеме? Както и дали са взети предложенията от общественото обсъждане, на което гражданите в залата се брояха на пръсти.
Щонов обясни, че са взети всички мнения, съобразено е с методическите указания за разработване и прилагане на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, а комисията се е съобразила с изискванията, с действащия общ устройствен план от 1970 година. Зоните, предложени за разширение, са разглеждани и не са в съответствие с общия устройствен план, затова работната група ги отхвърли. Само зоните за въздействие, които са в градска урбанизирана територия, ще бъдат включени, такива са и методическите указания на МРРБ, подчерта специалистът. При избора са разгледани критериите за избор, състоянието на инфраструктурата, липсващи и недостатъчно развити елементи на маршрутите, свързани с тях транспортна инфраструктура, неизградени, необлагородени, в лошо състояние градски елементи, високо ниво на безработица и др. Вследствие на което направихме едно допълнително проучване, относно населението, имаше спор за социалната зона Устово или Смолян, Нов център и жк. Невястата. Но в Петровица и Прогресите населението е 2138 човека, а в Невястата и Нов център е общо е 7884, което е вече предимство при избора, обясни Щонов.
Общинският съветник инж. Димитър Кръстанов подчерта, че е взет впредвид стар устройствен план, който за Смолян е от 1970 г., а градът е в процес на подготовка на цялата процедура за нов. И оцени, че по чиновнически,  бюрократично и унифицирано МРРБ е подготвило специфичните условия на допустимост. Левият общинар предложи да се приеме новият общ устройствен план на Смолян и тогава да се прави разработката, за да обхване и общината, и Смолян. Като препоръча кметът да подпише  писмо до МРРБ затова, за да получи Смолян повече възможности.
Озадачен съм от две неща - за мен фирма “Урбанико” ни подведе от самото начало, като даде съвсем други възможности за избиране на тези зони, заяви пък колегата му Радой Краев. Оказа се даже, че и общественото обсъждане направихме, като предлагахме зони, които впоследствие се оказаха, че не могат да влезнат и ние не можем да ги посочим, заяви той. И попита няма ли щампа, която налага МРРБ с разпоредбите си за всички градове? В момента избираме от двете злини по-малката - а какво ще правим с изостаналите, социалните райони на Смолян - Петровица, Прогресите, Миньорските блокове? - попита на заседанието Краев. Нашият град по цялото протежение на реките Черна и Бяла има предприятия. Сега се оказа, че може да посочим само зоната на завод Комуна като икономическа. Ами какво правят всичките тези мои колеги, които са инвестирали пари в бази, в предприятия и т.н., те не могат да участват в тези програми, за да подобрят инфраструктурата си?- пак попита той вече като бизнесмен.
Или ние трябва да поискаме преразглеждане на тези условия, за да посочим нашите зони по нов начин. Или да помислим веднага да започнем да изготвяме нов интегриран план за развитие, даде варианти той. И окачестви работата на “Урбанико” като крайно непрофесионална, защото имала 3 месеца, за да стигне до посочване на зоните, а реално  задвижила нещата преди месец. На нас като Община и общински съветници ни беше предоставена възможността само един месец да умуваме, да преценяме и да изберем най-подходящото, а тя за два месеца подготви една анкета и направи една презентация тук, разкритикува Краев. И поиска обяснения.
Според кмета Николай Мелемов и АРЗ-то не е в промишлена зона. Не е справедливо, че Смолян не участва по “Развитието на селските райони”, а има над 80 населени места, но нищо не може да се направи. Тук не всичко е загубено, такива са условията на министерството, финансирането е безвъзмездно и все пак ще свърши някаква работа, вметна още градоначалникът. 
Поизострения тогава политически тон се опита да снижи общинският съветник арх. Каджебов, вмятайки, че ръцете на колегите му не са извити. Ако ние разширим целия град, ние не променяме нищо. Ще пуснем за “Заводска” малко пари, за “Невястата”- малко и в крайна сметка няма да направим нищо. Представете си, че по този проект вървят 36 проекта, ами Бойко Борисов трябваше да каже на мен всички градове са ми деца, всички градове са мои, трябва за всички градове да осигуря пари. Няма обаче за всичките, трябва да се концентрират, за да се види ефектът от тях. Според мен зоните са правилно избрани, защото през последните 20 години концентрирано е работено само в Кетевска махала. Най-ефективно ще бъде да вземем Смолян, Нов център и Невястата. А свързвайки я с Обществената част, ние в случая включваме целия град - това, че няколко къщи на Каптажа не са включени, ще се напънем малко и с общински пари ще направим нещо там. Правилно е - да се харчат целенасочено парите, да се вижда резултатът от тях, заключи теорията си той.
Анета ТОДОРОВА
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар