събота, 29 септември 2012 г.

СМОЛЯНЧАНИ НА БСП-СРЕЩА: НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ!


Инж. Димитър Кръстанов, Емилия Масларова, Драгомир Стойнев, Валя Богданова и Милко Гавазов
Ние в момента само съществуваме!- заяви вчера екссоциалният министър Емилия Масларова на среща в Смолян, докато от залата на планетариума женски глас й отвърна: "Дори не съществуваме!". Плащанията на минималната заплата не са вързани с майчинството и то стои замразено вече 4 години на 240 лв., по 50 лв. месечно от всяка майка си прибира правителството. Майките на деца с увреждания, които не могат да работят, защото си ги гледат с тези доходи, които не се индексират от 4 години и стоят на нивото на 2009 г., са подложени на геноцид. Същото важи и за пенсионерите, чиито пенсии щели да се увеличат от 1 юли. Първи сме по срив на покупателна способност, българите не потребяват пиана, нито ходят на почивка на Карибите, но имат нужда от храна, а за децата дрехи и обувки, които една майка трябва да сменя на 3 месеца, защото ги израстват, как тогава да оцелява българското семейство, попита Масларова като настоящ депутат- член на социалната комисия в парламента. И съпостави, че 260 хил.лв. стрували полетите на Бойко Борисов само с хеликоптерa на военните за 50 часа, за да реже лентичките във Варна,а вечерта да играe на стадиона с бистришките тигри. Отделно пък са му разходите за самолетните пътувания. 
40% от младите до 15-годишна възраст са неграмотни, казва статистиката. 40% от тях са роми, а 23% са мюсюлмани - да са живи и здрави, отчете още Масларова. И определи голяма част от тези деца в риск, заедно с онези 50%, които са родени без граждански брак на родителите.
Ние стимулирахме второто дете, завишихме за него еднократната помощ на майката от 200 на 600 лв., то е проблемното. А ГЕРБ вдигна прага и почна да търси 2 години назад осигуровки на майките, които най-вече раждат около 20-23 години, а не на 60. Така получават ниско майчинство, защото или са били безработни, или са студентки, или ученички, а това не стимулира раждаемостта, обясни още тя в присъствието на колегите си от левицата, също членове на социалната комисия: Драгомир Стойнев и Валя Богданова и смолянските общински съветници Димитър Кръстанов и Милко Гавазов.
ГЕРБ дойде на власт, защото хората искаха европейски доходи, очакваха увеличение на парите за малки деца, но сега след 3 г. управление трябва да дадат отчет, кое се случи, подчерта Драгомир Стойнев, който е от младото попълнение в БСП. За 1 година, която им остава, няма как да стане реформата, така че политиката ще е на купуване на гласове по време на идващите избори, което сте и виждали, подчерта той. Дори в Мароко минималната заплата е 240 евро, а в края на годината ще стане 300 евро, а в България правителството вдига минималната заплата на гърба на бизнеса. Докато БСП вадеше пари от държавния бюджет и вдигаше всички обвързани социални плащания като майчинство, пенсии и т.н. Политиката към хората се промени, младите бягат. Инфлацията е 3%, но стоките от първа необходимост постоянно растат, а 46% от децата живеят в бедност, защото само единият родител работи, заяви още Стойнев. БСП е партията, която е доказала, че може да отстоява социална политика. Сега има лица, които ви обещават, че ще го правят и критикуват Бойко Борисов, но те работят за него, защото разпиляват гласовете, но няма да влязат в парламента, а техните преливаткъм най-голямата политическа сила, напомни той.
Няма нищо по-страшно от това да узнаем, че 4678 деца са отпаднали от училище, като само 55 заради слаб успех, а останалите по семейни или социални причини, каза пък депутатката Валя Богданова, която е член и на комисията по образование, наука, младежта и спорта. Тя коментира предстоящите реформи за закриване на ресурсните центрове и социални домове, което ще остави много от децата с проблеми на произвола на съдбата, особено в малките населени места, където родителите не могат да си позволят да плащат подобни грижи. А на държавата не й е изгодно да издържа такива центрове и предоставя услугите на НПО-та, които е неясно кой ще контролира. Ставаме опростачена нация, доказателство затова е надигналия се вой за закриването на барове в студентски град, но никой не подкрепи протеста на БСП при вдигането на студентските такси, направи паралел тя.
Грешка беше плоският данък, с който с 10% се орязваха и малките заплати и големите,напомни експреподавателят Димитър Костадинов. От залата думата взе и Данка Лободова, която заяви че се срамува да каже какви мизерни доходи има, но призова хората да си помислят на тези избори дали да вземат кутийката кибрит с 30 лв. в нея или да се борят за по-големи пенсии. Въпреки че 3-ма депутати пристигнаха на крака да разясняват социалната политика, предлагана от БСП, залата на планетариума остана полупразна. Нямаше ги онези, които се скъсваха да ръкопляскат на Дора Янкова, Сергей Станишев или Първанов. Вероятно защото първата вече не ги назначава, а работата им я дават други. Но те всъщност не са зачитали нито политиката, която им е прокламирала, нито нещо от идеалистичния сектор, а и тогава и сега, както казват в евангелието са се кланяли на Мамона, отбелязаха в четвъртък някои. А на побелелите глави на дошлите в планетариума им стана ясно, че с мизерните пенсии управлението им казва, че няма нужда от тях, за да вади пари от хазната, нищо че са си дали труда за изграждането тази държава, както се изрази Стойнев. Пък на младите не им се и пише да се пенсионират с това покачване на възрастта и липсата на работа, довърши още той.  
Анета ТОДОРОВА  



Няма коментари:

Публикуване на коментар