четвъртък, 27 септември 2012 г.

Кмет и доктори при Дянков за Девинската МБАЛ

До дни

Кметът нa Девин Цветалин Пенков и директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев имат среща с финансовия министър Симеон Дянков заради девинската болница. Това трябва да стане в края на тази седмица или най-късно в началото на идната, а решението се взе вчера в Смолян  на съвместна среща между двамата и юристи на двете дружества по изясняването на реанимиращата дейност, която ще тръгва в затворената от година и нещо девинска МБАЛ.
Няма отмятане от страна на финансовото ведомство, че ще ни подпомогне, но още не е изчистена възможността как това ще стане. От законодателна гледна точка единственият вариант не е филиал на болницата в Смолян, както се опитат някои да ни вмъкнат в него, коментират от Девин. А градоначалникът Цветалин Пенков обяснява, че търсят форма на взаимодействие между държава, община и двете дружества, още повече че лекарите в града му вече са обезверени. A хората от региона не могат да чакат повече без адекватна медицинска помощ на място. И ако проблемът не се реши, може да се очаква ескалация на напрежението през зимата и то не тук, а на жълтите павета.
В правния мир няма и такова понятие “защитена болница” и то граничи повече с безпомощност, докато в Девин имаме нужда от гарантирано здравеопазване, разтълкува понятията управникът на града, задължен от съгражданите си да им брани интереса. И подчерта, че има нужда от законодателни промени, които да гарантират здравеопазването в по-малките и по-отдалечени региони, защото не само неговата община е на този хал. Но пък като пилотна би прокарала пътека в здравната реформа. Ако девинската болница стане филиал на Смолян, ще потопим Окръжната, предупредила съм д-р Даракчиев, заяви вчера екскметът на Смолян Дора Янкова. И коментира, че е била потресена от държанието на зам. министъра по здравеопазване по време на срещата това лято на ОбС в Девин, където се обсъди спасяването на тамошната МБАЛ. Един чиновник на държавата трябва да знае, че е нейн слуга, а не да тропа и да казва, че трябва да го слушат, ако не, си отива, припомни тя. И подчерта, че вижда изхода в “защитена болница”, която обаче трябва да я поискат и отстояват всички депутати от Смолянско. Тя обаче отхвърли другата вероятност - смолянската МБАЛ да потопи тотално девинската, като получи директно парите по клиничните пътеки, тъй като нейни доктори ще ги изпълняват. Не е уреден и въпросът с имуществото на здравното заведение, както и със сградният му фонд, напомнят запознати.  
Защо правителството се бави и не даде 1.8 млн. лв.на Девин, както даде 2.5 млн.лв. на Смолян и по близо 2 млн. лв. на Златоград и Чепеларе за тази година, чиито кметове са от ГЕРБ, попита вчера депутатът-социалист Димчо Михалевски. Над 70 частни болници има разкрити от мандата на ГЕРБ, парите в НЗОК си остават същите и се разпределят между много повече лечебни заведения, в това число и частните, коментира още той на пресконференцията. Което според него ограничава възможностите на общинските МБАЛ, които за разлика от частните нямат модерна техника и т.н. и са неконкурентноспособни. Заради този дисбаланс златоградчани вече са дали ултиматум на другия вицепремиер - Цветан Цветанов при последното му идване в техния град, ако не открият мерки за дофинансиране на тяхната МБАЛ, да не правят повече срещи с тях, подчерта пък Михалевски.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар