понеделник, 3 септември 2012 г.

ДНСК СЪБАРЯ ВИЛНО СЕЛИЩЕ В КАРАМАНДЖА

ГРАДЕЖИ НА ПРИЦЕЛ
Цяло вилно селище ще бъде принудително съборено от ДНСК, тъй като няма нужните документи за строеж. Издадена е заповед за премахване на “Вилно селище - Горски кът-2” в местността Караманджа над Райковски ливади, обявиха за читателите на в-к “Родопи ВЕСТ” от Дирекцията за национален строителен контрол. Собственикът на вилното селище е обжалвал заповедта, но ВАС я е потвърдил. В момента тече процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, уточниха от столицата.
Общо 5 незаконни строежа в Пампорово ще бъдат премахнати със заповед на началника на ДНСК. Под прицела на строителните инспектори са попаднали недовършените в зимния курорт ресторант с търговски комплекс, временен търговски павилион, ресторант-сладкарница, семеен хотел с магазин за спортни стоки и ресторант “Старата къща”, който се намира в центъра на курорта. Повечето от обектите е трябвало да бъдат направени като преместваеми, но техните собственици са решили, че могат да ползват този статут, като градят с надеждата, че в последствие ще ги узаконят. Илюзията им обаче не се оправдала и излиза солена.
От ДНСК поясниха, че незаконният ресторант и търговски комплекс вече е премахнат принудително на 14 юни тази година. За целта е била избрана фирма изпълнител, а собственикът на двуетажния строеж без разрешение за градеж дължи 8115 лв. без ДДС за принудителното събаряне, което е направено служебно. Заповедта пък за премахването на временен търговски павилион е отменена със съдебно решение от ВАС. За останалите три строежа са изпратени покани за доброволно изпълнение на заповедите за премахване от собственика. От ДНСК са взели в предвид факта, че незаконните строежи не са доброволно премахнати в срок и са предприели действия за принудително изпълнение на заповедите. Сключени са договори с фирма изпълнител и предстои да бъдат определени дати за принудително събаряне на строежите.
При извършените проверки на строителство в Пампорово, включваща курортното ядро Студенец и курортното ядро Райковски ливади, през периода 2010-2011 г. инспекторите от Регионалният отдел “Национален строителен контрол”- Смолян, са констатирали нарушения в 20 строежа. За тях са издадени заповеди за спиране и премахването им, както и за забрана за ползване, уточняват още от пресслужбата на ДНСК.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар