четвъртък, 13 септември 2012 г.

СТОТАЧКА ИЗЛИЗАТ КНИЖКИТЕ НА УЧЕНИК, НА ДАЛАВЕРА СА ПЪРВОЛАЦИТЕ


С 35 лв. детски добавки и то ако ги вземаш, няма какво да купиш, обясняват родителите, които стискат зъби и пестят цяло лято

Над 100 лв. скромно излиза ученикът на родителите си през тази година, стана ясно след проверка на “Родопи ВЕСТ”. Простата аритметика сочи, че за най-важните неща - от раница до тетрадки, химикали, боички, скицници, пластелин, родителите ще трябва да отделят поне стотачка, без в цената да влизат дрехите. По думите на Роза Славчева - дългогодишната продавачка в книжарница “Хармония” (на сн.) срещу I-во СОУ в Смолян, общата стойност може да падне и на 50 лева, в зависимост от закупената бройка на пособията и качеството им. Тя дава пример с добилите широка популярност испански ортопедични раници “Gabol”, които тръгват от 38 лева и стигат до 50 лева. В същото време китайска или турска раничка може да се намери и 10 лева. Славчева пък разкрива, че който си е взел ортопедична раница, в следващите две-три години не се е връщал да купува нова, защото не се късат. От години тук не са се променили и цените на химикали, тетрадки, моливи и др. Дори при някои ученически пособия като тетрадките голям формат търговците отчитат поевтиняване. Тетрадка с 20 листа може да се купи за 0.30 лв., химикалите пък тръгват от 0.25 лв нагоре, боичките - 2 лв. Конкуренция на книжарниците правят и магазините за един лев. Там цената на комплект моливи започва от 0.70 лв., а 5 химикала могат да се закупят за левче. Близките на първолаците се утешават, че поне учебници няма да купуват, тъй като те са безплатни за учениците до 7-ми клас. Наистина най-облагодетелствани в последните години са родителите на пъркокласниците, тъй като те имат право на помощ от 150 лв. от социалните - ако подадат документи обаче.
И докато в предишни години след 4-ти клас учениците си купуваха буквари, сега в книжарниците в областния град се продават нови учебници за учениците чак след 7-и клас и то по заявка, тъй като масово децата се сдобиват с употребявани. Но мнозина от по-големите батковци и каки изкарват и с по една тетрадка.
Славчева разказа, че досега няма случай на купен пълен комплект учебници, който с помагалата може да надхвърли и 200 лева. Големите ученици си поръчват единични бройки, които не са успели да намерят втора ръка и помагала. 
Значителни ще са разходите и за облекло на първокласниците. На главната улица в Смолян могат да се намерят анцузи по за 23 лева - китайски и турски, а българските започват от 32 лева, в зависимост от номера. За номер 32, който е за 7-8-годишно дете, цената е 32 лева, за номер 35 цената е 35 лева, обясняват търговците. Маратонките пък започват от 23 лева, а марковите достигат до 80. Смолянчани обаче рядко купуват маркови стоки за малки деца, тъй като бързо растат, казва продавачка.
Всички търговци обаче посочиха, че все още хората не пазаруват за първия учебен ден - явно им е рано. Друго е положението в големите градове. Не малко родопчани задължително минават през Пловдив, а вече и в Ксанти, където стоките са значително по-изгодни. Според запознати в Гърция се пазаруват маркови обувки и облекла на ниски цени, тъй като там намаленията са истински. А в Пловдив най-често се пазарува от хипермаркетите и моловете.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар