понеделник, 17 септември 2012 г.

ЛЕКАР САМО ГЛЕДАЛ И ... ТАКА "ПРЕГЛЕДАЛ" 4-ГОДИШНАТА НИКОЛ


3 години - дело за смърт

Лекар прегледал с поглед болната 4-годишна Никол Сурчева, стана ясно от показанията му по време на делото в Окръжен съд-Смолян за причиняване на смъртта на детето. Във вторник процесът започна в 13 часа и продължи над 6 часа, а обвинени са четирима медици,    на които прокуратурата търси причиняване на смърт по непредпазливост. Младият лекар с по-малко от година стаж приема Никол с родителите й на 19-ти септември сутринта, 2009 г. Той сочи, че снемането на амнеза се изразява с разпит на майката и таткото. От тях той разбира, че детето около седмица е с варицела и те са притеснени от по-голяма пъпка. Прегледът, който прави на малката Никол, се изразява с “оглед” - на кожата, на устните, на очите, но не и на устната кухина. Лекарят не преслушва дихателните пътища със слушалка, за проверка на сърдечния ритъм дори не  ползва апарат. Според него температурата на детето при идването му в Бърза помощ била нормална, а той я установил не с термометър, а физикално с ръка по тялото. Той разказа пред съда, че в същият ден е карал 24-часово дежурство, тъй като е съвместявал работа в Спешна помощ и в ОАРИЛ. По думите му често се е случвало да работи над 24 часа. Младият специалист е обвинен, че не е назначил хоспитализация в инфекциозно отделение при необходимост от продължаване на лечението в болничното отделение. Тук е и загадката, тъй като лекарят приема малката в края на дежурството си и твърди, че тя е поета от негов колега. Кой изписва малката Никол? На този въпрос трябва да намери отговор съдът.
Другата подсъдима лекарка също е от спешния център. Тя е била дежурна във фаталната нощ на 19-ти срещу 20-ти септември - сутринта, в която детето умира. То е доведено за пореден път в спешния център през нощта на 20-и септември в 03:35 часа с висока температура - 39,1C. този път лекарката твърди, че е прегледала детето със слушалка. Докато показанията на родителите сочат обратното. Жената обясни, че за да смъкне температурата, дава перорално капки “Хексолгин”. На въпрос на прокурора как възприемате като лекар обяснението на майката, че детето е имало разчесани пъпки, от които е изтекъл секрет - т.е. състоянието му недвусмислено говори, че е тежко. Медичката отвръща, че това е нормално при варицела, защото се появяват множество мехури, пълни с течност и при нараняване - тя изтича.
Макар в Спешното да разполагат с монитори, те не са включени на детето, за да следят жизнените му показатели. На Никол обаче е взета кръв за изследвания. В съдебната зала се разви спор, какво пък са показали те. Лекарката не пожела да ги разчете, тъй като това било въпрос към вещо лице, а не към нея. Защитата пък искаше да призове дежурната лаборантка, която е взела кръвта да свидетелства. Но съдът не счете за нужни показанията на самата лаборантка, вероятно тъй като каквото е получила като резултати, тя го е описала в документите. Подсъдимата лекарка посочи, че на Никол е включена система, която не успява да изтече до смъртта й. Тук възникнаха въпроси от обвинителя, какъв ефект е имало от системата, след колко време е трябвало да проличи. Лекарката разказа, че е включила системата, защото детето е имало дълго време температура, а подобрение в състоянието се е очаквало едва след изтичането на цялата система, което не се е случило, тъй като Никол умира в  7.20 сутринта.  Медичката е обвинена, че не е оказала качествена спешна медицинска помощ, неправилно е извършила прегледа на детето, снемане на анамнеза и клинично състояние, неправилно е диагностицирала и лекувала след приемането на малката в “Спешно приемно отделение”. Наложила е отлагане на крайно необходими спешни консултации и хоспитализация с педиатър и инфекционист.
Преди разпита защитата на подсъдимите поиска от съда да прекрати гражданските искове на стойност 1 млн. лв, предявени от родителите на починалото дете срещу четиримата подсъдими медици и МБАЛ “Братан Шукеров”, макар той да е бил приет от съда в предишните заседания.  Мотивацията на единия от адвокатите е, че четиримата подсъдими и болницата ще отговарят солидарно по гражданския иск. А в същото време, наказателното производство срещу едната лекарка е спряно, заради тежкото й здравословно състояние. Едва след като тя се излекува, процесът срещу нея може да бъде възобновен.  Съдът счете, че не биха могли да се реализират предявените граждански искове. И прие като основателно искането на защита за прекратяването им. Родителите на Никол ще могат да обжалват ведно с присъдата и гражданския иск.   
След кратка препирня между защитниците на подсъдимите лекари и доц. д-р Мария Грозева, която е част от 5-членния състав, направил съдебномедицинската експертиза, адвокатите поискаха отвод на вещите лица, без д-р Спасов. Оспориха изцяло комплексната съдебномедицинска експертиза и поискаха нова. Аргументите им бяха, че вещите лица са преднамерени и в експертизата са се давали правни изводи, които директно са посочвали подсъдимите като виновни в престъпление, което е право единствено на съда. След съвещание на съдебния състав, магистратите отхвърлиха искането на защитата за отвод на вещите лица като неоснователно. И приеха и приложиха по делото първоначалната и допълнителната  съдебномедицинска експертиза. Едната е правена от патоанатомите, а петорната - от светила в медицината, разчели попълнената документация от времето на прегледите на детето.
Накрая представителят на държавното обвинение поиска очна ставка между подсъдими и свидетели заради различия в показанията, а защитата на обвиняемите поиска призоваването на още свидетели. И двете страни бяха на мнение, че делото не е изяснено от фактическа страна. Съдът обаче ги поряза и след съвещание в 19. 00 часа, отхвърли всички искания и определи делото за изяснено от фактическа страна. Даде ход по същество, което означава, че процесът можеше да приключи същата вечер. Но всички адвокати - и на обвиняемите, и на ищците, се оказаха единодушни, че след 6-часовото заседание не са в състояние да защитават подзащитните си, а делото е с изключителна сложност. Магистратите уважиха тяхното мнение и насрочиха делото за 4-ти октомври, когато ще са заключителните пледоарии и най-вероятно след 3-години нерви на всички замесени в случая, ще има и присъди. Това обаче няма да върне погубения детски живот, за който съгласно чл. 123, ал. 1, предложение 2-ро, обвинението иска до 5 години затвор заради немърливо изпълнение на дейност. И до лишаване от професионални права.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар