четвъртък, 27 септември 2012 г.

ПРИ ЕВРОПРОЕКТА ЗА 5 МЛН. ЛВ. 300 ХИЛ. ЛВ. ИЗВАДИЛ СМОЛЯН ЗА ДОПЛАЩАНЕ НА ЦЕНТРОВЕТЕ

* Устовци всяка нощ бърникали по пръскалото и все повреждали фонтана си, а децата с колелета газели храстите и тревите, сочат от Общината и уточняват, че чак полиция се занимавала със случая * Не е ясно колко струват “античните” колони и арки на Стария център, дело на арх. Антон Тодоров, но пък за отклонките под главната улица спешно им трябват пари за подмяна на ВиК, шахти с фекалии препликват постояннно 

Дора Янкова и министър Томислав Дончев направиха първа копка на проекта в началото на август 2011г.
Повече от 300 хил. лв. е извадила от бюджета си Община Смолян, за да разплати европроекта за градска среда, отчетен в петък на нарочна пресконференция в кметството. 5 016 956.17 лв. струва начинанието, по което площадните пространства на Стар център и кв. Устово придобиха нова визия, стойността на задължителния собствен принос е 248 110 лева, като по договор Общината се задължила да осигури и допълнителен собствен принос от 60 601 лева.
В завещания от екипа на бившият градоначалник Дора Янкова проект влизат няколко подобекта - благоустрояване на жк. Прогресите, Зона за отдих “Чаршията” в кв. Устово, реновация на пешеходната зона “Стар център” и инженерна инфраструктура на ул. “Боровец” и “Станковица” в кв. Райково. С най-голяма стойност - около 2 млн. и половина, е пешеходната зона в Смолян. Проектът завършва на 26-ти септември, строителството вече е приключило, имахме няколко удължавания поради обжалване на процедурата за избор на изпълнител, второто беше във връзка с възникнали аварийни работи на EVN-България, знаете подхода към Прогресите е една тясна уличка, оказа се, че точно там трябва да се разкопае, обяви Марин Захариев-зам. кмет на община Смолян. И уточни, че малка част от Прогресите, която е била обособена за паркинг, но не е била включена в проекта, заради ниския по думите му бюджет, ще бъде завършена със средства от Общината, още тази есен или идната пролет.
В рамките на проекта бяха сключени 30 договора, една част от тях са за управление, друга за строителство, строителен надзор, проектиране, авторски надзор, одит, публичност и др., обяви Евтима Петкова, която е част от екипа на проекта. За подобект “Прогресите”, който е разделен на два подобекта, са избрани двама изпълнители - “Иса-2000” ООД за пътната част и “Запрянови-03” ООД за детските площадки и парко устройството. От кметството изреждат и надзорните фирми и проектантите й сочат, че изпълнителят на строително монтажните работи пък на “Чаршията” е “Запрянови-03” ООД, строителният надзор се осъществява от “Контрол инвест”ЕООД, а проектантите са “Ер студио”ЕООД-Пазарджик, докато авторският надзор се извършаваше от “Цилос” ООД-Бургас. Именно на различните изпълнители и проектанти се дължала разликата във вида на материалите, ползвани за фонтаните например на Стария център в Смолян и в кв. Устово. Изпълнителите на строително монтажните работи на реновациата на  пешеходната зона Стар център са “Интегрирани пътни системи”АД-София. Строителният контрол е на “Контрол инвест”ЕООД. Проектантите са “Униарх” с ръководител на екипа арх. Антон Тодоров.
Двете улици “Боровец” и “Станковица” са дело на “Мурджев транс” ООД, а строителният надзор се изпълнява от “Неостандарт” ООД. Смолянчани недоволстваха от поставените като украшения в древногръцки стил няколко колони от бетон, двете арки до бившия Детмаг и парапетите и чудноватите “ала египетски” пилони по моста на кино “Дружба”. В момента в една от социалните групи в интернет пространството силно се дискутира имало ли е въобще смисъл да се реновира главната улица. Те обаче не си задават и друг въпрос, че отклонките от канализация под главната улица в района на Стар център, са напълно изгнили. На места тя е зидана с тухли, вместо тръби и е имала нужда много повече от ремонт, отколкото да се вдигат красоти от антични арки. Затова и фекалии избликват почти ежедневно от шахтите поне на 2-3 места от същата тази улица, успоредна на главната - но това е друга тема.  
По време на прескоференцията изникнаха въпроси от журналисти каква е стойността на поставените колони, арки, парапети и пилони по мостовете на пешеходната зона и кой им е авторът. От отговора на зам.-кмета Захариев стана ясен само авторът - арх. Антон Тодоров, но не и сумите, вложени в неоправдания с нищо “античен вид” на Смолян. 
Огромни се оказаха и средствата, дадени за публичност на проекта - цели 8 000 лева. За тези пари са поставени 5 временни и 5 постоянни билборда, има изработени брошури, два банера и дадени две пресконференции и публикации, които всеки може да поизчислява колко могат да струват.       
На въпрос на “Родопи ВЕСТ” каква е разликата в цените на фонтаните в кв. Устово и пешеходната зона, тъй като устовци са ощетени - в Смолян е с облицовка, 5 пръскала, а в Устово видимо е на замаска, боядисан с боя и с едвам пръскащо едно пръскало, отговори Милена Пейчева - инвеститорски контрол на обекта. Шадраванът в Устово е с щампован бетон, не е на замаска, това е решението на проектантите, които са различни за обектите, каза специалистката.
Затова, че пръска, ние не умеем като граждани да ценим това, което се прави. Пръскалото на фонтана струва над 1000 лева и е направено така, че да стои точно като фонтан. Но се налага всеки ден да се ходи и се поправя и всяка вечер се разминават главите, които насочват струите, подчерта Пейчева, с което каза, че устовци бърникали по фонтана и го повреждали. А с колелета вечер пакостници минавали по насятата трева и храстите, затова сутрин изпълнител, възложители и контрол присаждали отново растителност.
Имаме сигнали от полицията, че в шадравана влизали хора, пипали пръскачките, с клечки ровили, потвърди и Захариев. И се ангажира в бъдеще с някакъв вид охрана или видео наблюдение.  
 Фирмата, която достави цялостното оборудване с цветното осветление и разпръсквача на фонтана, до издаване на обекта, всеки ден беше по два пъти на площада, напомни още Пейчева.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар