неделя, 23 септември 2012 г.

ГОРУБСОВЦИ - НА РАБОТНИЧЕСКА СПАРТАКИАДА ВЪВ ВАРНА

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСИТИЛЕТИЯ

Новите подаръци от “Горубсо-Мадан” - футболен екип и косачката, се връчиха в присъствието на представителя за Смолянска област на БСФС Георги Чешмеджиев (вдясно).
За първи път от десетилетия “Горубсо-Мадан” прати свои представители на национална работническа спартакиада във Варна. От вчера 16-членният тим на маданското дружество е в курортния комплекс “Св. Константин и Елена” и ще се представи на 6 вида спорт. Едва сега имаме възможност да се изявим, по времето на Валентин Захариев нямаше пари за заплати, а не за пътувания и спортове, направи съпоставка синдикалистът Румен Каров, който води групата, тъй като спартакиадата е организирана от КНСБ. Ще се представим на фитбол на малки вратички. 6 футболисти от ФК “Мадан”, заедно с треньор, ще покажат уменията на родопчани с топката. Години наред Мадан е имал силен футбол, неслучайно първият жест на дружеството на инж. Вълканов и инж. Добрев към гражданите на града бе отпускането на сума за ремонт на стадиона в кв. Батанци. А официалната церемония по този спонсорски жест стана в събота с връчването на косачка за поддържане на тревната площ на игрището и с обличането на целия отбор с нов жълто-черен екип с надпис “Горубсо-Мадан”. Именно с него ще играят момчетата във Варна, разказа изпълнителният директор на рудодобивното дружество инж. Сергей Атанасов. И вметна, че очаква медали от своите хора, макар че това е първата им спартакиада.
Хората му ще се представят и на тенис, шах, борба, плажен волейбол, дърпане на въже и дартс. Двама са борците, които ще мерят сили на “Св. Константин и Елена”. От десетилетия “Горубсо” е развивало този вид спорт, на чието спортно дружество председател е треньорът по борба Иван Пановски. А борцовата зала бе част от активите на миньорската фирма, които по времето на финансовия министър Муравей Радев през 2002 г. бяха продадени на Общината заедно със стадиона в кв. “Батанци”, което обяснява привързаността на миньорите към спортните съоръжения, а и жаждата им да повторят старата спортна слава на Мадан.
През 1970-73 и 76 г., клубът ни, който беше част от “Горубсо”, е бил в “А”-група, припомни самият Иван Пановски. И изреди имената на борците, донесли спортните успехи на Мадан, като: майсторите на спорта Петър Лазов и Стефан Шопкин, кандидат - майсторите на спорта Борис Георгиев и Валентин Несторов. Лазов и Асен Евстатиев участваха на ред международни турнири, а сред изявените борци се нареждат и Павел Христов, Руско Запрянов и Филип Христов Филипов.
На спартакиадата в морската столица сега ще се борят 47-годишният Метин Алиев, миньор от “Крушев дол” и Али Рамадан от рудник “Бориева”, заяви Пановски. А мъжете са бивши негови възпитаници. Преди повече от 25 години Метин е донесъл на Мадан сребърен медал от Републиканско първенство на БСФС. Но от години живее в Измир и наскоро се е върнал, за да си навърши 3-те години подземен стаж и да се пенсионира.
Отдавна не сме тренирали, усмихва се притеснително ден преди заминаванато за спартакиадата Алиев. Но се радва, че новите собственици на “Горубсо-Мадан” му дават шанс да се върне на тепиха и да подиша спортстментския въздух, който преди години му е носил медали.             
Анета ТОДОРОВА



Няма коментари:

Публикуване на коментар