понеделник, 24 септември 2012 г.

ИМА ЛИ ГИ ИЛИ ГИ НЯМА БОРЧОВЕТЕ СМОЛЯНСКИ

ЗА БЮДЖЕТНАТА ДУПКА

* От наследени дългове се оплака кметът Николай Мелемов и даде

пример като виц, че едни и същи заложени приходи предишната управа обещавала на 5-6 фирми, на които дължи

* Ние повтаряхме ли ви цял мандат, че наследихме от миналата управа само един секретарски телефон и лампа, вързана за данъчното, заради отрязан ток, контрира от Левицата инж. Димитър Кръстанов

 * Къде са бюджетните пари на селските кметове, поиска да знае колегата му Милко Гавазов

Бюджетната дупка бистриха вчера часове наред ОбС-съветниците в Смолян докато приемаха отчета на полугодието. Във всички изказвания на министър Дянков, никъде по никакъв повод не чух, че община Смолян има трудности със събирането на местните или на делегираните от държавата дейности, поде фронтова атака общинарят от БСП и ексзам.-областен управител Димитър Кръстанов. 
В комисиите, за съжаление не се появяват представители на ръководството на общината, ние дълбоко уважаваме общинските служители, но те по силата на закона са не - ръководни, а изпълнителни кадри, прати той топката направо в полето на кмета Николай Мелемов. И открито обяви, че с колегите му не говорели реално с хората, които ръководят общината - кмет, заместник-кмет или секретар, а с чиновници, които практически не носят цялата отговорност. И направо попита в какво финансово положение е Община Смолян, след като вицепремиерът и министър на финансите никъде, не сочи Смолян сред общините с финансови проблеми. Финансистът на Общината пък Венера Аръчкова му отговорила, че задълженията на кметството възлизат на около 7 млн. 700 хил лв., а не на 20, не на 86, не и на 186 млн. лв. Тя обаче не е член на политическото ръководство на Общината и сега аз чакам този отговор от вас, заяви Кръстанов. И цитира от докладната: “За периода са получени от министерство на финансите 8 726 066 лева под формата на други получени от общини целеви трансфери от централния бюджет” - от кои общини, попита той. И продължи с цитатите за ученическите пътувания. Ако някой може да ми каже как тези пари са предоставени за тази цел, да стане и да го потвърди, подчерта Кръстанов, критикувайки че няма анализи и т.н. И препоръча на кмета Мелемов да си вземе заместник по финансите.
Излиза, че ние нарушихме една дългогодишна традиция кметът да идва на заседания на комисии. Не е вярно, опроверга го градоначалникът. И също зачете от материала: “За периода са изплатени лихви по заеми в “Инвестбанк” в размер на 295 028 лв., изплатени са и по “Флаг” - в размер на 354 970 лева, изплатени са и просрочени разходи - в размер на 3 340 829 лева”. Нали разбирате 3 млн. 340 хил. лева сме изплатили стари задължения. Така че като гледам 4 години ще се връщаме все назад. Оня ден дошла фирмата, която зарежда детските градини с храни, договорът е от 2009-та, 2010-та, 2011-та, с две години отложено плащане. Какво се случва през 2012-та? Когато 2009-та се продаваха имоти, не сте си плащали детската храна, а сега няма никаква продажба  - върна той топката в полето на предишното управление. А колко нотариални покани имам, мога да ви ги покажа всичките и да видите. Вярно тогава са правили отчети, дебели, хубави, но сега се плаща вече. А тия 3 млн. и 300 плюс още 300 хил. за “Инвестбанк”, почти 4 млн. плащаме стари неща. Какво ни е реалното състояние - не може да го крием - трагично, оплака се кметът Мелемов.
Това пък накара Кръстанов, да напомни че с прекъсвания е  съветник от 1986-та г., а когато Левицата влязла преди два мандата в Общината заварила един работещ телефон - на секретарката на кмета и с един кабел от Данъчно, светела една лампа, тъй като от Енергото са дръпнали за неплатени сметки шалтера. Но БСП не повтаря цял мандат това.
Очертава се много сериозно неизпълнение на приходите от продажби, заложени в този бюджет. С доста по-нисък темп идват и приходите от такса смет и такса МПС. Като абсолютни суми, данък сгради и такса смет, не са намалели в сравнени с минали години. Хората са изненадани и може би една част не бързат да ги плащат, напомни Кръстанов.
За придобиване на дълготрайни материални активи са изразходвани 2 млн. 109 хил. лв. - кои са те, попита пък социалистът Иван Апостолов. И поиска сравнение между приходите в местната дейност през 2011 г. и сега?
И колко са разплатените разходи през миналата година и какви са разходите за първото полугодие на тази.
Бюджетите на всички общини са на касово изпълнение, това означава разплащането на разходи да се отчита в годината, в която е разплатено, а не в годината, в която е извършено. Тези разходи за покриване на ДМА, това са различни обекти, правени по различните видове програми, съфинансирани от община Смолян, разкри Венера Аръчкова. Разплатените строително-монтажни работи за обектите са в размер на 1 млн. 928 хил лв. Относно рамката на изпълнение спрямо 2011 г., това съотношение, съгласно новата методология на министерство на финансите като приходи и разходи, миналата година по същото време общината е имала изпълнени 42% събираемост на данъчни приходи и 43% изпълнение на такси. И е имала продажби в размер на 56%. В момента ние нямаме извършени продажби, миналата година от 1-и януари до 30 юни общината е продала 6 свои инвестиционни обекта, които са й донесли 1 960 хил лв. Това са имоти на кино “Дружба”, апартаменти в няколко блока, котелни помещения, отстъпено право на строеж и отстъпено право на надстрояване. Бюджетът спрямо миналата година, когато е бил 30 млн., сега е 14 млн. лв., посочи още финансистката. 
Да подчертая - 2 милиона е имала миналата година от продажби общината като приход, а тази година нямаме никакви, а ние трябва да плащаме, напомни пак Мелемов. И разказа случай, който дори му звучал вече като виц. През ноември миналата година идват от Българска банка за развитие. И казват, че им било обещано през септември, като се плати отстъпеното право на строеж на кино “Дружба”, защото Общината им дължи 1 млн. за зимно почистване 2008-2010, тези пари да се внесат в Българска банка за развитие. Парите ги няма, през октомври месец са изчезнали. Идва фирма “Лайтинг” и тя: “беше ни обещано, като се плати отстъпеното право на строеж” 600 хил., да ги дадат на фирма “Лайтинг”, на която Общината дължи 3 млн. Тези 600 хил. бяха обещани на 5-6 фирми. 
Какво правим занапред - закриваме ли общината или мислим да правим по-нататък нещо, внесе конструктивен дух общинският съветник арх. Каджебов. Цифрите са ясни, дайте да правим обектите продаваеми и да търсим финанси, призова той.
Има имоти, които даже държавата не може да ги стопанисва добре, а бихме могли да им търсим инвеститор, заяви кметът Мелемов. И напомни, че вече е извадил вестник “Родопски вести” от сградата на  “Журналист”, същото важало и за общинските дейности, населени в Младежкия дом. Ще търсим всичко, което може да даде приходи  очаквам вашите предложения, обяви още градоначалникът. Но забрави, защо сградата е била наречена “Журналист”, друг е въпросът за обвръзката с нивото на вестника. Пропусна и защо Младежкият дом носи това име и като каква е строена тази сграда в центъра на областен град. Явно сега  вече са други времената.
Малко кметове на населени места могат да изпълнят своите права, как ще изпълняват благоустроителните си задължения, попита общинският съветник-социалист Милко Гавазов, с което на дневен ред изкара и безпаричието на селските управници. За този мандат те не разполагат с никакви средства и се осланят единствено на благословията на общинския кмет, от когото зависи дали да получат по някой лев за нещо в селото си или не.
В крайна сметка отчетът на бюджета се гласува с 18 “за”, 4 “въздържали се” и 4-ма “против”. Бюджетната дупка обаче остана и ще става все по-голяма заради безпаричието на хората, пък и на държавата като цяло.       
Орлин КИСЬОВ


Няма коментари:

Публикуване на коментар