събота, 29 септември 2012 г.

ЗА 100 Г. ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - СПАСЯВАТ 3 ПАМЕТНИКА В СМОЛЯНСКО


* 38 311 лв. ще разплати МС, след като види изпълнението, проверката приключва до 10 дни 

Вчера завършиха ремонтно-възстановителните дейности по трите военни монумента в област Смолян по повод 100 години от Балканската война. Това са паметниците-костници: "Родопската Шипка" на връх Средногорец, на загиналите във войните от смолянския кв. Райково и на загиналите във войните чепеларци в града под Мечи чал. До десет дни нарочна временна комисия, в която има представители на Областна управа, общинските администрации на Смолян и Чепеларе, експерти, юристи, икономисти и директора на НИМ-Смолян, трябва да обиколят трите обекта, за да проверят дали всички дейности са завършени и с какво качество, обяви за "Родопи ВЕСТ" пресаташето на Областна администрация-Смолян, Даниела Топова. При всички положения паметникът на Родопската Шипка ще е готов за 100-годишните чествания от Освобождението на Родопите от османско иго, за които се очаква да пристигне президенът на Републиката Росен Плевналиев.
Общият размер, отпуснат от Министерски съвет за трите монумента, е 38 311 лв. За костницата в кв. Райково са отпуснати 18 101 лв., за паметника в Чепеларе - 7700 лв., а за "Родопската Шипка" - 12 510 лв.
Снимки от завършените обекти с цялата документация, която удостоверява свършената работа, ще бъдат изпратени в МС, едва след това средствата ще бъдат изплатени по сметките на двете общини, които пък ще се разплатят с изпълнителите, посочи Топова. Тя припомни, че гледката от паметника "Родопската Шипка" е била потресаваща - костницата отвътре е била пропита с влага, цветните стъкла се изпотрошили, покривът на паметника е бил потънал в растителност, а самата структура на монумента е била разрушена. Костницата в кв. Райково също била в нелицеприятен вид - липсвали прозорци, паметникът е изрисуван с графити, пространството около него също не е поддържано.
Родопчани не бива да забравяме подвига на онези, дали живота си за свободата на Отечеството. Решителни за освобождението на Смолянско са сраженията от 19-21-ви октомври на връх Кавгаджик - Средногорец, между 21-ви Средногорски полк, начело с полковник Владимир Серафимов и корпуса на Енвер паша, припомнят историци.
Орлин КИСЬОВ





Няма коментари:

Публикуване на коментар