четвъртък, 15 септември 2011 г.

КОМИСАР КРАСИМИР ШОТАРОВ: НАЙ-БОЛНО Е ОТ ЛЪЖЛИВИТЕ СИГНАЛИ, ЦЯЛ ДЕН СМЕ ТЪРСИЛИ ЗАКЪСАЛ ДЖИП КРАЙ ХАЙДУШКИ ПОЛЯНИ

* А в това време може някой наистина да има нужда от помощ, лошото е, че фалшивите сигнали зачестяват, обяснява шефът на Областната дирекция по пожарна безопасност, който за празника си вчера получи най-високото отличие в МВР - почетен знак

* Неговото ведомство поема в името на гражданите не само пожари и катастрофи, но и битки със змии, оси и други напасти...  

 -Г-н Шотаров, честита Седмица на пожарната безопасност, с края на лятото пожароопасният сезон се изостря, имате ли притеснения за него тази година?
-Неведнъж предупреждаваме хората, че не трябва по никакъв повод и поради никакви причини да запалват тревни отпадъци извън селищните територии. Има забрана, съгласно заповед на областния управител, във връзка с пожароопасният сезон. Тази заповед ще бъде променена едва, когато установим, че са настъпили условия за намаляване на пожарната опасност в областта. Това е едно от предимствата на Закона за горите, че даде възможност на местно ниво да определяме пожароопасния период, тъй като преди това се решаваше на национално ниво и по едно и също време се обявяваха началото и краят на този период за цялата страна. Големият ни апел към гражданите е да спазват мерките за пожарна безопасност, за да предпазим и запазим  живота и здравето на всички граждани, на всички пребиваващи в районите около и в горите. Знаем, че в момента тече активен работен период, хората вадят картофи, събират дърва и гъби. Понякога са небрежни, за съжаление и вчера (бел. ред в - понеделник) имаме пак инцидент.
-Кой е най-пожаро-опасният район, вероятно там, където има много гори?
-Най-много произшествия възникват на територията на община Смолян - като най-голяма, следват общините Чепеларе и Девин. А най-малко са на територията на Пампорово и Рудозем. По отрасли за поредна година установяваме, че най-много произшествия възникват в отрасъла “Жилищно-комунално стопанство” или така наречените битови пожари. За съжаление и в Смолянска област продължава да се наблюдава едно увеличение на тези бедствия.
-Най-често къде бъркат родопчани, та правят пожари?
-Не трябва да се палят отпадъци навън. А вкъщи трябва да използваме само пожарообезопасени уреди и съоръжения, и да не ги оставяме без наблюдения. Няколко елементарни действия гарантират голяма безопасност. Но основната причина за възникване на пожари е проявена небрежност.
На следващо място се явяват късите съединения и едва на трето място са природните явления - гръмотевични бури. През 2011 г. няма умишлено предизвикани пожари в Смолянско. Но от началото на годината досега имаме 37 лъжливи сигнала дори в последно време фалшивите се засилват. Към настоящия момент е вярно, че основните лъжливи сигнали идват от задействаните пожароизвестителни инсталации. Но за последната седмица на територията на община Смолян имаме два лъжливи сигнала, които са изключително неприятни. Единият беше през почивните дни в района на Хайдушки поляни. Алармираха ни, че джип има нужда от изтегляне, щял да потъне в езерото. Обикаляхме цял ден - нищо не можахме да намерим. Вторият е под автогарата, за радост колегите от полицията разбраха кой го е подал и ще бъдат предприети мерки срещу този гражданин.
- Огнеборци от областта бяха на първите места по противопожарен контрол, сега къде сте?
По отношение на държавния противопожарен контрол от началото на годината са извършени 5183 проверки. Приоритетно сме проверявали учебни, детски заведения, обекти в сферата на туризма и дървообработващата промишленост. Или това са основните дейности, които се осъществяват на територията на Смолянска област. Връчили сме общо 751 разпоредителни документи и са разпоредени 1868 мероприятия за отстраняване. С тези разпореждания сме показали на всички институции какви са им проблемите и какво трябва да отстранят, за да приведат обектите в съответствие с изискванията за пожарна безопасност. На неизпълнилите при констатирани нарушения на противопожарните правила, са съставени 69 акта за административни нарушения и са наложени 338 принудителни административни мерки, което означава запечатване и отстраняване на пожароопасни инсталации, печки, съоръжения и т.н.
Отново службата в Областно управление - Смолян, е водеща в страната с налагането на тези мерки и смело можем да заявим, че това е една от причините в областта да възникват най-малко произшествия. Областното управление връчва над 50% от всички мерки, които се прилагат в България. Вследствие на това имаме малко пожари или пожари с незначителни щети.
-Как приключва сагата по изпълнените вече мерки?
-Отстранени са 284 нарушения и са отменени заповедите, пожарообезопасените съоръжения се разпечатват и могат да функционират безопасно. Наши специалисти имат и
95 участия в експертни съвети и са разгледани 348 преписки за новостроящи се обекти. Не всичко върви по мед и масло, но сме отговорили и на 29 жалби и сигнали от граждани. Най-много сигнали постъпват за пожаронеобезопасени комини, следвани от съхраняване на горивни отпадъци  в близост до съседна къща, плевня и т.н.. Това са междусъседски проблеми, Извършили сме проверка на всички сигнали. Там, където сме констатирали нарушения, сме връчили превантивни мерки и актове за административни нарушения.
- На прага на новата учебна година, изрядни ли са в пожарно отношение училищата?
-Провели сме 204 обучения в училища и детски градини, извършени са 1036 инструктажа на граждани. Една от гордостите ни е, че сме една от малкото институции, която продължава вече 10 години да се грижи  за подрастващите чрез създаване на младежките противопожарни отряди и реализирането на тяхното обучение и провеждане на състезания. Още след приключването на миналата учебна година сме проверили всички учебни заведения и детски градини, за да им дадем възможност там, където са предвидени ремонти през лятото, да се отстранят съответните нарушения, констатирани от нашите служители. Преди 15 септември има нова проверка - голяма част от проблемите са отстранени. Единствено училището в Доспат е с наложена мярка - запечатване на отоплителната инсталация. И ако не си отстранят нарушенията, ние няма да позволим инсталацията да заработи, което ще се окаже проблем през зимните месеци за водене на учебен процес.
- За всеки празник има ли отличени?
 -Във връзка с празника на МВР - 5 юли и 14 септември - празника на пожарната, от Областното управление за пожарна безопасност и защита на населението - Смолян, са наградени общо 25 служители. Един служител е награден с най-високата награда в МВР - почетния знак на МВР, имаме обявена благодарност от министъра на МВР за двама служители, с обявяване на благодарност има отличени и от главния секретар на МВР трима служители. Има отличени от  директор на Главна дирекция ПБЗН и от областното ръководство. Основният акцент напразника ни този път е фотоизложбата, която подредихме във фоайето в сградата на пожарната. Тя показва основната ни дейност през годините такава каквато е.
-Единствено Вие разполагате с техника за рязане на автомобили, ползвали ли сте я тази година, за да вадите пострадали от катастрофи?
- Очаквахме с откриването на пункта в Златоград и по-голямото натоварване на пътя да има зачестяване на ПТП-тата, но за наша радост са леки. Имаме готовност с техника и подготвени служители в Мадан, Златоград и по цялото трасе. 
Интересен бе случаят със замърсяването на яз. “Доспат”. Три денонощия ни бяха нужни, за да го почистим. Аз лично никога не съм си представял, че ще участваме в почистването на язовир, замърсен с петролни продукти. Но това беше едно от най-характерните произшествия за 2011 г. Вадили сме и доста паднали в реките коли - една беше скочила в Неделино,в Мадан имахме друг случай, трети край “Родопска тъкан” в Смолян.
Викали са ни в “Билла” по сигнал за гнездо на оси, това е в момента най-често срещаното оказване на помощ, ходим почти всеки ден на такива сигнали в региона. Имаше един период, през който змиите бяха много, тогава пък всеки ден ни викаха в района на Рудозем, Смолян и др. Колегите споделиха, че най-голям рекорд имат в Мадан, където влечугото беше с дължина над метър и половина. Но това ни е работата и се отзоваваме, неслучайно пожарникарите в цяла Европа имат най-висок рейтинг.
Разговора води:
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар