сряда, 21 септември 2011 г.

ФЕРМЕРЪТ ДИМИТЪР ЧАТАЛБАШЕВ: ЩРАУСИ С ПРЕЗИДЕНТСКО ИМЕ НЯМА, САМО ХАЙТОВ ЗАСЛУЖАВА

* За 50 години унищожиха две неща - армия и земеделие, гневи се бившият офицер, сега пенсионер и обяснява, че субсидиите са смешни и не могат да накарат младите да се хванат със селско стопанство...

* Ромите решават вота, за какво да гласувам, пита родопчанинът 

Димитър Чаталбашев

 Щрауси с президентско име няма да има, заяви преди старта на предизборната кампания първият и най-голям щраусовъд у нас Димитър Чаталбашев. Като християнин той е дал на своите двуметрови питомци повече имена на светци.
Нищо не върви в държавата, искаха да се регистрирам като земеделски производител и да плащам 800 лв. членски внос, за да ми отпуснат субсидия за 200 лв. Това ли е подкрепа за фермера, попита направо щраусовъдът, разочарован че преди две години повярвал на Бойко Борисов и гласувал за него, но земеделието не получило никаква помощ.
Две неща ликвидират за последните 50 г в държавата - армията, защото се страхуват от нея и земеделието, в което не виждат бъдеще. 120 хилядна полиция кого ще охранява, пита Чаталбашев. Ромите ли, които чакат все на помощи и към които е толерантна или нас - българите, които се топим. Младите заради работа бягат навън, а старите измират, оставени на жалки пенсии, обяснява бившият офицер, който до ден днешен милее за българщината. Не случайно портретът на Левски стои на видно място в неговата гостна, построена насред баира край смолянското село Чокманово.
Вече нищо не зависи от нас, ромите решават изборите, за какво да ходя да гласувам, казва позицията си човекът, който заедно със съпругата си Анна повече от 10 г. живее извън Смолян, за да гледа австралийските птици.
Намалил съм ги, едва 20-на ми останаха, няма как да ги гледам, излюпил съм съвсем малко - 15-на пилета, защото и за инкубатор нямам пари, пояснява той. Сега са ми останали Илия и Лазар, а от женските са: Мария - Мара, изброява фермерът светиите, чиито имена е взел. Но има и други имена, взети от живота като - Добра и Невена -младша.
Нито един от кандидатите обаче за държавен глава не заслужава да му давам името на птица. Само Николай Хайтов, си е запазил място в духовната съкровищница на България и може да претендира затова.
Меглена Кунева продаде интересите на България, Европа ни подлъга да влезем в ЕС, но не ни защитава интереса по никакъв начин. Субсидиите в земеделието са направо смешни. Росен Плевнелиев няма как да ме заплени, кандидат на конци е. За останалите да не говоря. Даже за Ламбо- Стефан Данаилов, няма да ида да гласувам, макар коренът му да е от нашия край. Защото не е първи. До там са ни докарали политиците - да не им вярваме. Ние с баба Анна, сме на изживяване, няма какво да чакаме ни от субсидии, ни от фермерство, ще поддържаме огъня, доколкото можем, обяснява родопчанинът. И съжалява, че младите избягаха от селото и от земеделието. Но не го замениха с никакъв друг труд, а търсят чиновничество или чужбина, а държавата се топи.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар